Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Cestování  |  12.07.2022 11:53:25

Cestování po tuzemsku si Češi oblíbili. Za ubytovací služby utratili v červnu o 18 procent více než před covidem

Zájem o dovolené je enormní, a to nejen o zahraniční pobyty, ale také o ty v Česku. Během letošního června zaplatili Češi kartou přes terminály Global Payments za ubytovací služby v Česku o 18 procent více než ve stejném měsíci roku 2019 – tedy v době před pandemií. Čím dál více lidí zároveň využívá služeb pronájmu vozů a carsharingů. Objem plateb přes terminály Global Payments za tyto služby vzrostl ve stejném období o 91 procent.

Po dvouleté pauze způsobené pandemií koronaviru chtějí Češi opět cestovat. Ne všichni se ale vydávají do zahraničí. Řada lidí i přes rozvolněné restrikce upřednostnila letos dovolenou v tuzemsku. V červnu letošního roku utratili Češi za ubytovací služby v České republice přes terminály Global Payments dokonce o 18 procent více peněz než v červnu roku 2019.

Objem plateb za ubytovací služby v Česku, které byly provedeny přes terminály Global Payments, se zvýšil i v posledních měsících. Oproti období březen–duben vzrostl v období květen­–červen o 33 procent.

„Objem peněz za tuzemské ubytovací zařízení v posledních měsících nejvíce ovlivňuje sezónní poptávka, a s tím související enormní zájem o pobyty v zahraničí. Zájezdy jsou často zkrátka vyprodané. Lidé, kteří se zprvu přikláněli k pořízení last-minute pobytů, jsou tak své plány nakonec nuceni změnit nebo je sami přehodnotí a zvolí kratší cesty po tuzemsku. V tom zase hrají roli zvýšené ceny pohonných hmot,“ říká ekonom ze společnosti Global Payments Ondřej Stříbrský.

Vzrůstající poptávku o hotelové pobyty v ČR potvrzuje také ředitel obchodní strategie hotelové sítě OREA Hotels & Resorts Jiří Fontana. Zájem je především o městské hotely, kde se obsazenost v květnu a červnu letošního roku pohybovala okolo 90 %. O něco slabší byl zájem o horské resorty s obsazeností okolo 70 %.

„Poslední měsíce naznačují, že se vracíme k poptávce z roku 2019 i předpandemickým rokům obecně. Výjimkou je menší zájem o lázeňské hotely, kde je ten návrat pomalejší, což je způsobené tím, že poptávka po lázních v minulých dvou letech prakticky neexistovala. Výsledky z června a výhled na prázdniny však naznačují, že i SPA segment čekají v blízké budoucnosti dobré časy,“ říká Fontana.

Carsharing a pronájem aut je na vzestupu

Mezi Čechy i turisty v Česku také významně vzrostl zájem o krátkodobý pronájem vozů či sdílení aut, tzv. carsharing. „Tyto služby významně usnadňují cestování lidem, kterým se pořízení vlastního vozu jednoduše nevyplatí. Sdílená auta jsou zároveň ekologičtější – zmírňují spotřebu a omezují nadbytečnou dopravu,“ uvádí Ondřej Stříbrský. V řadě případů pak mohou vozy také bezplatně parkovat v centrech velkých měst a platí se jen za zapůjčení vozidla.

Zájem o služby sdílených vozů se projevuje také na objemu plateb. V červnu letošního roku bylo za tyto služby utraceno v Česku kartou přes terminály Global Payments o 91 procent více peněz než v červnu roku 2019. Významný je nárůst také v meziměsíčním srovnání, a to konkrétně v měsících březen–duben a květen­–červen, kdy se jedná o nárůst 42 procent.

Zveřejněná data vychází z celorepublikového souhrnu všech plateb kartou přes terminály Global Payments včetně zahraničních karet, které aktuálně tvoří asi 10 procent z celkového objemu plateb.


Global Payments: největší poskytovatel platebních služeb a technologií na světě. Působí ve 100 zemích světa, má 24 tisíc zaměstnanců a 3,5 milionu klientů. Ročně zpracuje přes 50 miliard transakcí. Zaměřuje se hlavně na drobnější obchodníky a podnikatele. Zajišťuje, aby u nich zákazníci mohli platit kartou. Prodejnu vybaví terminály na přijímání hotovostních i bezhotovostních plateb. E-shopům poskytuje platební bránu, přes kterou mohou zákazníci pohodlně zaplatit, klidně i z mobilu.
Global Payments jako první firma ve střední Evropě spustila terminál v mobilu, která promění mobilní telefon v platební terminál.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688