Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
Finanční rady  |  12.07.2022 08:39:38

Fincentrum Hypoindex červenec 2022: Průměrná sazba za hranicí 6 %. Kdy začnou sazby klesat?




Růst hypotečních sazeb v červenci opět zrychlil. Mohla za to především ČNB, která na konci června skokově zvýšila základní úrokové sazby. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu překročila hranici 6 % p. a. Růst sazeb vystřídá snad již brzy stagnace. Kdy mohou hypoteční sazby začít opět klesat?

 Česká národní banka (ČNB) s platností od 23. června opět zvýšila základní úrokové sazby. Dvoutýdenní repo sazba vzrostla o 1,25procentního bodu na 7 %. Většina bank již v reakci na růst základní sazby zvýšila sazby u hypotečních úvěrů. Průměrná nabídková sazba hypoték podle Fincentrum Hypoindexu za poslední měsíc vzrostla o 0,53procentního bodu a k 11. červenci činila 6,24 % p. a.

Průměrná nabídková sazba 6,24 % p. a.

 „Po červnovém skokovém zvýšení základních úrokových sazeb ze strany ČNB, reagovala již většina bank zvýšením hypotečních úrokových sazeb. I když toto zvýšení nebylo ve stejné výši jako to ze strany ČNB, i tak se úrokové sazby vyšplhaly na rekordní hodnoty. Snad se však začíná blýskat na lepší časy, alespoň tedy po prohlášení nového guvernéra ČNB Aleše Michla, který uvedl, že nehodlá pokračovat ve zvyšování základních sazeb,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.


Fincentrum Hypoindex červenec 2022
 
Zdroj: Fincentrum Hypoindex

 

Přestože nový guvernér ČNB nechce základní úrokové sazby zvyšovat, nesmíme zapomínat, že není v bankovní radě sám. Dosud proti zvyšování sazeb hlasoval společně s Alešem Michlem i Oldřich Dědek. V radě ale zůstal ještě Marek Mora a Tomáš Holub, kteří byli doposud pro zvyšování sazeb.

 Od července usedla v radě nová viceguvernérka Eva Zamrazilová a doplnil jí Jan Frait a Karina Kubelková. I když se někteří noví i stávající členové bankovní rady zatím přiklánějí na stranu nezvyšování základních sazeb, mohla by je o opačném názoru přesvědčit inflace, která stále sílí a zatím nedosáhla svého vrcholu. Na srpnovém zasedání ale zřejmě k dalšímu zvyšování sazeb nedojde.

 „Myslím, že pro další měsíce můžeme očekávat alespoň stagnaci sazeb a ne jejich další zvyšování. Otázkou i nadále zůstává, zda zásadnější obrat ve vývoji sazeb hypoték, které se očekával podle původních předpovědí na počátku příštího roku, se nám spíše neposouvá minimálně do druhé poloviny roku 2023 či spíše na jeho konec,“ uvedl Jiří Sýkora. 

Hypotéky do 80 % s fixací na rok již za 6,5 %

 Nejvýraznější nárůst sazeb zaznamenaly hypotéky do 80 % odhadní ceny nemovitosti s fixací na jeden rok. Ty v průměru za poslední měsíc vzrostly o 0,61procentního bodu na 6,53 %. Sazba hypoték s fixací na tři roky se zvýšila průměrně o 0,53procentního bodu na 6,41 %, s fixací na pět let o 0,49 procentního bodu na 6 % a s fixací na 10 let o 0,51 procentního bodu na 6,04 %.

 Nejdražší zůstávají hypotéky nad 80 % odhadní ceny nemovitosti s fixací na tři roky. Ty banky zdražily za poslední měsíc o 0,69 procentního bodu a v průměru je nabízejí za 6,79 %. 

Měsíční splátky se výrazně prodražují

 Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 % odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,24 % p. a. činí v červenci 23 074 korun.

 „Klienti, kteří chtěli uzavřít ať už novou či prodloužení smlouvy na další fixační období, musí opět sáhnout hlouběji do kapsy. Například na průměrné hypotéce na 3,5 milionu korun se splatností 25 let je to o neuvěřitelných 8 100 korun více při refixaci hypotéky z června 2017,“ řekl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

 V červnu 2017 byla průměrná úroková sazba hypoték na úrovni 2,04 %. Podobné úrovně dosahovaly úrokové sazby hypoték ještě v první polovině loňského roku. Jen za poslední rok se měsíční splátka průměrné hypotéky zvýšila o více než 7 000 korun. Nejvýrazněji ale podražila měsíční splátka za poslední měsíc, a to o 1 148 korun.


Ing. Jiří Sýkora

specialista oddělení produktového managementu

Jiří je absolvent Vysokého učení technického v Brně, oboru Podnikový management.

V retailovém bankovnictvím se pohybuje dvacet let. Svou kariéru zahájil v pobočkové síti tehdy ještě GE Money bank.

Poté působil čtyři roky České spořitelně. Od listopadu roku 2010 působí na pozici v týmu produktového oddělení společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, kde je zodpovědný za produkty v oblasti úvěrů, stavebního spoření a penzijního spoření pro celou síť společnosti.






Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select je přední finančně-poradenskou společností v České republice, která poskytuje komplexní finanční služby na nejvyšší kvalitativní úrovni. Je součástí finanční švýcarské skupiny Swiss Life, předního poskytovatele penzijních a finančních řešení v Evropě s tradicí již více než 160 let. Prostřednictvím kvalitních finančních poradců pomáháme soukromým i firemním zákazníkům připravit se na jejich finanční budoucnost.

Více na https://fcsls.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)

Přečtěte si také:

06.04.2023Fincentrum Hypoindex duben 2023: Kdy sazby změní směr? Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)
07.12.2022Fincentrum Hypoindex prosinec 2022: Hypoteční sazby stagnují Ing. Jiří Sýkora (Swiss Life Select)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688