Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.07.2022 12:35:04

Japonsko jde se svou měnovou politikou proti proudu

Natixis poukazuje na to, že japonská centrální banka BoJ je nyní jedinou z velkých centrálních bank, která chce držet dlouhodobé sazby stále u nuly. „S ohledem na výši vládního zadlužení jde o pochopitelnou věc, ale dokáže BoJ tuto strategii udržet?“ ptá se Natixis.

Ekonomové banky tvrdí, že pokud budou sazby v Japonsku i nadále výrazně pod sazbami jiných zemí, bude docházet k výraznému odlivu kapitálu z japonského dluhopisového trhu. To by znamenalo, že BoJ by musela ve velkých objemech kupovat japonské vládní dluhopisy, což by přineslo výraznou monetární expanzi.



Tato expanze by nastala v době, kdy jiné centrální banky naopak přistupují k monetárnímu utahování a snižují velikost svých rozvah. Natixis míní, že taková situace by vedla k prudkému oslabování kurzu japonského jenu. A jeho depreciace by zvedala inflační tlaky v japonské ekonomice a posílala reálné sazby hluboko do záporných čísel. Kurz jenu k dolaru ukazuje následující graf:
04

Reálné sazby u desetiletých vládních obligací ukazuje druhý obrázek:
05

Důsledkem záporných reálných sazeb může být podle Natixisu vyšší zájem japonských subjektů o nákup zahraničních měn a nafukování cen realit na domácím trhu. Navíc může BoJ ztratit kontrolu nad domácím úvěrovým cyklem.

Politika BoJ a kurz jenu je nyní často diskutovaným tématem, na Bloombergu se mu nedávno věnoval i Takehiko Nakao, který stojí v čele z Mizuho Research Institute. Podle něj se slabý jen projevuje na růstu cen dovozů, trhy by pak měly spíše oceňovat silnější jen, protože ten zvyšuje kupní sílu v domácí ekonomice. Nakao dodal, že je těžké určit, kde by se nyní měl kurz japonské měny ideálně pohybovat, ale současné pohyby jsou podle něj „nadměrné“. BoJ podle ekonoma dává stále najevo, že primární je pro ni dosáhnout inflačního cíle, kurz jenu leží na druhém místě.

Zdroj: Natixis, Bloomberg







Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688