Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Investice  |  10.07.2022 11:37:46

Dá se dnes předpovědět reálné zhodnocení investice? Máme měnit svá portfólia? VIDEO

Diskutují:
Róbert Kopál, ředitel Asociácie obchodníkov s cennými papiermi,
Lukáš Kovanda,
člen Národní ekonomické rady vlády ČR,
Michal Májek, člen představenstva Tatra Asset Management,
Dušan Šulov,
CEO, Elite Wealth Management & Investment Specialist,

Martin Luňáček, Managing Director Portu.

Panelová diskuse se realizovala v rámci konference
Invest Summit - Invest Generation v bratislavském HubHubu. Na videu začíná v čase 15:55.

Uslyšíte odpovědi na otázky:
Co je tradiční investování? Jak lze rozdělit tradiční investování? Jaký je realistický roční výnos z tradičního investování? Jaké jsou poplatky? Lze předpovědět reálné zhodnocení? Pokud to není možné, proč je sexy investovat? Jakým aktivům se historicky dařilo v době rapidní inflace? Je reálné, aby v horizontu příštích dvou let zvedla ECB sazby na úroveň FEDu? Měnili byste v aktuálním čase portfolia vašich klientů? Uchopte svou křišťálovou kouli: Budou akcie klesat nebo stoupat? Co si myslíte o aktuální inflaci na Slovensku? Měříme inflaci správně? Nepodceňují centrální banky aktuální situaci? Máme být pesimisté?  Jaké externí vlivy ovlivňují investování? Jak mění digitální svět investiční možnosti? Kolik % z portfolia by člověk měl mít v alternativních investicích?




Dá se předpovědět reálné zhodnocení? Pokud to není možné, proč je potom sexy investovat?


Róbert Kopál:
Dovolím si byť diablov advokát a budem zámerne spochybňovať. Čo vás, ľudia, zaujíma? Nejaké nominálne číslo alebo reálne zhodnotenie? Pomohol by som si výrokom "Dajte mi pevný bod a pohnem vesmírom". Dajte mi fixnú infláciu a potom sa môžme baviť o tom, či konkrétne zhodnotenie je alebo nie je sexy. Som presvedčený, že vás pri investovaní zaujíma, aby ste o peniaze neprichádzali a bavíme sa o reálnom zhodnotení. Mám pre vás dve správy. Mám za sebou 30 rokov skúseností z investovania a neviem povedať, aký bude reálne zhodnotenie. Neinvestujem, pretože očakávam nejaké zhodnotenie, nejaké konkrétne číslo, investujem, lebo som z princípu presvedčený, že investujem do aktív, tovarov a služieb, ktoré my ako bežný spotrebitelia potrebujeme pre bežný život. Na investovaní je podla mňa sexy to, že vieme investovať do všetkých oblasti nášho života. My ako Slováci sme orientovaný najmä na reality, lebo máme pocit, že sú pevne spojené so zemou, že nehnuteľnosť nestratí na hodnote a že je to najbezpečnejšie. Nie je to pravda. Okrem bývania potrebujeme jesť, piť, cestovať a mnohé iné služby. Pre mňa bezpečná cesta, keď sa bavíme o investovaní, je hľadať tieto tovary a služby. Aj nové, ktoré prichádzajú, lebo život je v pohybe. Prichádzajú nové výzvy, treba hľadať to, čo je zaujímavé. Som skôr tradičný investor, ale poviem osobnú skúsenosť so spoločnosťou Tesla. Bol som na konferencii pred pár rokmi Českej republike, kde vystúpili renomovaný odborníci, špičkový analytici a všetci desiati sa zhodli, že Tesla do 9 mesiacov skrachuje. Lebo vypočítali exaktne, že musí skrachovať, pretože im dôjde volný cash flow. Dokonca vtip koloval, že Tesla nespaľuje benzín, ale hotovosť investorov. Mal som vtedy nakúpenú Teslu a mal som dilemu. Potom som si povedal, že napriek tomu, že všetci sa zhodujú, že Tesla skrachuje, niečo si nechám. Časť som odpredal, aby som uzavrel zisk, ktorý som tam dosiahol a ostatné som si nechal. Tesla potom dramaticky akcelerovala, lebo sa Musk tri týždne zavrel vo fabrike a dokázal to, čo všetci tvrdili, že sa nedá.
A teraz sa dobrá správa. Kým zospodu prerobíte maximálne 100 percent, tak možný zárobok ohraničený nie je. Keď neshortujete, samozrejme.

Lukáš Kovanda:
Vyjdu ze studie která je v poslední době jedna z nejstahovanějších a která hovoří, jak se v uplynulých 100 letech dařilo reálně zhodnocovat různé druhy aktiv nebo investic v čase rapidní inflace (pokud byla 5% a vyšší) ve USA, v západní Evropě, v Japonsku a Velké Británii. Závěr je, že akcie s inflací prohrávají, s výjimkou jediných a to akcií energetických firem, které rapidní inflaci dokáží porazit. Žádné jiné akcie rapidní inflaci porazit nedokázaly - tedy alespoň na základě historické zkušenosti.
Co se týče dluhopisů, tak ty také prohrávají svůj boj s rapidní inflací a jejich reálné zhodnocení je také záporné. Výjimku tvoří dluhopisy, které jsou protiinflační.
Co skutečně inflaci dokáže porazit a aktuálně to sledujeme v přímém přenosu, jsou suroviny. Investice do surovin - například ropy, plynu, niklu, mědi nebo obilí poráží i historicky inflaci třeba i o desítky procent. Není to překvapivé, protože rostoucí ceny potravin a energií jsou vlastně zdroj inflace. Pokud se chceme inflaci dobře bránit, pak je dobré investovat přímo do toho, co inflaci způsobuje a narůstá na ceně. Můžeme investovat nejen prostřednictvím termínovaných kontraktů do těchto surovin ale třeba také prostřednictvím komoditních fondů nebo prostřednictvím měn zemí (například Austrálie nebo Kanada), které jsou surovinově bohaté a které by mohly zhodnocovat, když suroviny zdražují.
Co se týče dalších investic, tak kryptoměny za sebou nemají dlouhou časovou řadu, takže si je nedovolím hodnotit. Přestože si myslím, že mít jednotky procent kryptoměn v portfóliu je v současné době správné a že největším rizikem finančních trhů je nemít kryptoměny žádné.
Zbývají alternativní investice, například známky, víno, umění. Všechny tyto alternativní investice, podle studie, kterou jsem zmiňoval, dokáží porazit rapidní inflaci v rozmezí od 5 do 10 % reálného výnosu. Do těchto věcí lze investovat, žádá si to však expertízu a dlouhá léta zkušeností. Kdo je nemá, tak je pravděpodobně v této inflační vlně nezíská. Proto nejsou aktuálně pro laiky tyto investice z praktického hlediska využitelné.

Michal Májek:
Lukáš pekne povedal, ktorým aktívam sa darilo historicky, v časoch vysokej inflácie. Náš veľký problém je, že dopredu nevieme, aké bude to najbližšie prostredie. Bude vysoká inflácia pokračovať ďalej alebo nebude pokračovať ďalej? Viem, ktoré aktíva sú lepšie v čase inflácie, ako investor mám ale veľmi ťažkú úlohu, čo spraviť s touto informáciou. Viem, že komoditám sa veľmi dobre darí - kto však reálně držal komodity na začiatku roka 2020 alebo v auguste 2020, kedy komodity začaly silnejšie stúpať po 6 rokoch brutálneho bear marketu, kedy stratili asi 60 %? Teraz sú populárne a majú za sebou obrovské zhodnotenia, o ktorých nevieme, či budú ďalej pokračovať. Pre komodity alebo zlato sú klasické boom and bust cykle – dokážu zarobiť strašne veľa v krátkom čase, ale potom 20 rokov nezarobí nič alebo strácajú. Ako investor sa môžem snažiť zarobiť v dobrých časoch, ale potom musím prečkať aj tie negatívne a mať v portfóliu niečo 20 rokov, čo mi nič nezarobí, je strašne, strašne ťažké. Po prvé neviem, či bude inflačné prostredie ďalej pokračovať, po druhé, aj keď si kúpim tie správne aktíva, je otázka, ako dlho ich budem držať a či ich budem držať neustále pasívne.

Lukáš Kovanda:
Souhlasím, že v případě komodit nejlepší doba na investování do nich, se zdá být za námi. Na druhou stranu si myslím, že komodity zůstanou vysoko dlouho, alespoň v Evropské unii. Také je třeba selektivně přistupovat k jednotlivým konkrétním firmám.  Například akciím společností jako je polský Orlen nebo maďarský MOL se může dařit, protože jsou ve specifické situaci kdy budou ještě nějaký čas nakupovat levnou ruskou ropu a výsledné produkty prodávat za západní ceny. Proto je konsezus na trhu, že tyto firmy za dalších 12 měsíců zhodnotí své akcie více než o výšku inflace, kterou dalších 12 měsíců očekáváme. Hovořím o inflaci na Slovensku i v České republice. Pravděpodobně i tehdy, pokud se investice uskuteční právě nyní.

Dušan Šulov:
Hovorím si, že keď úplný laik sleduje v médiách takéto naháňanie výnosov, môže ho to dostať na takzvanú "investičnú horskú dráhu", kedy, keď niečo narastie, začne to sledovať, potom, keď to má zaujímavý výnos, do toho vstúpi a keď to výraznejšie klesne, tak to zo strachu predá. Takto prichádza veľa ľudí o peniaze.

Měli by dnes lidé měnit svá portfolia?


Martin Luňáček:
Je potřeba si říci, jaký jsem investor - jestli jsem dlouhodobý, pravidelný investor nebo krátkodobý spekulant, který se snaží nahonit výnosy. Druhá otázka je, jaké portfolio aktuálně držím. Pokud aktuálně držím dobře diverzifikované portfolio, kde mám akcie, dluhopisy, mám tam nějaké komunity, drahé kovy, mám tam část kryptoměn, případně další alternativy, tak pokud jsem dlouhodobý, pravidelný investor, nejlepší rada z našeho pohledu je aktuálně nedělat vůbec nic. Držet se svého plánu, využít nižších cen pro nějaké dokoupení, opět ideálně diverzifikovaného balíčku, který už v podstatě mám, protože jak zaznělo od kolegy, my víme, co je teď, víme, čemu by se bývalo dařilo, kdybychom si to nakoupili předtím, ale nevíme jaká bude budoucnost.
Pokud je někdo krátkodobý spekulant a není profesionál ve smyslu, že 8 hodin denně sleduje a čte všechny zprávy, takovému člověku bych spíš doporučil, ať se nesnaží toto dělat, protože lidem se v průměru nedaří dobře reagovat a spekulacemi peníze ze situace vytěžit. Doporučil bych mu, aby se snažil přiblížit diverzifikovanému portfoliu. Aby byl pravidelný, dlouhodobý investor.


Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688