kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  08.07.2022 00:00:00

Zoologická zahrada představuje rozvojové plány prezentací na  svém plotě

08. 07. 2022

Na plotě ohraničujícím areál liberecké zoologické zahrady v parku Petra Bezruče nedaleko míst, kde instalovala zoo nové informační panely nazvané Vize 2025. Jejich cílem je seznámit veřejnost i návštěvníky zahrady se stavebními plány a investičními záměry, které zoo v následujících letech čekají.

„Intenzivně pracujeme jak na zlepšování současného areálu zoologické zahrady, tak na její rozvojové části. V současné době běží tři soutěže na projektování a postupně přibydou další. Chceme průběžně informovat jak Liberečany, tak i návštěvníky zahrady, co je v plánu v nejbližší době, a na co se mohou těšit. Jsem ráda, že díky spolupráci Libereckého kraje a města Liberec má toho před sebou zoologická zahrada mnoho, co bude dobře sloužit zvířatům a návštěvníkům. Postupně každý rok budou moci sledovat její proměnu a těšit se z návštěvy. Že se to skutečně děje, mohou vidět již dnes v dětském koutku," uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Na celkem pěti panelech instalovaných na plotě v parku v Riegrově ulici, nedaleko bývalého vstupu, se veřejnost může seznámit s některými investičními projekty, které Zoo Liberec plánuje realizovat do roku 2025. Mezi ně patří například stavba chovatelského zázemí a expozic pro novozélandské papoušky nestory kea, která by mohla být zahájena ještě v tomto roce. Další letošní novinkou bude i nové moderní bistro s venkovním posezením, jež se pro návštěvníky připravuje v dolní části zoo naproti voliérám dravých ptáků. Mezi další rozpracované projekty patří také rekonstrukce pavilonu žiraf, kompletní přestavba pavilonu levhartů s výstavbou nového venkovního výběhu nebo oprava Labutího jezera, kde vznikne nové chovatelské zázemí a zimoviště pro lemury a pelikány.

Rekonstrukcí současného objektu karantény a izolace pro nově dovezená zvířata u Střediska ekologické výchovy Divizna plánuje zologická zahrada ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí adaptovat tyto prostory pro účely záchranného centra pro státem zabavené šelmy. Největším projektem, který zoo v dalších letech chystá, je rozšíření o nové, zhruba 12 hektarové území. To nese název Údolí ohrožené divočiny a se stávajícím areálem bude propojeno mostem přes Sovovu ulici.

Prezentace Vize 2025 přináší nejenom stručný popis a záměr jednotlivých projektů, ale i vizualizaci všech plánovaných stavebních úprav „Prezentací rozvojových záměrů plníme slib veřejnosti, který jsme dali při převodu Zoo Liberec a Botanické zahrady Liberec do správy Libereckému kraji. Na modernizaci a rozšíření současného areálu zoologické zahrady v okolí bývalého lesního amfiteátru půjde v následujících 10 letech zhruba 500 milionů a město Liberec se bude na investicích podílet přibližně polovinou. Zároveň nám přísluší právo spolurozhodovat o tom, jak budou městské peníze investovány,“ říká primátor statutárního města Liberec Jaroslav Zámečník.

Společně s instalací panelů spustila liberecká zahrada i novou sekci na svých webových stránkách s názvem Budoucnost zoo. Ta obsahuje detailnější popis všech zmíněných projektů a bude průběžně doplňována o aktuální informace o stavebním vývoji. Na webových stránkách je také zveřejněn kontakt, kam veřejnost může zasílat své případné připomínky či dotazy k plánovanému rozvoji a projektům.

TZ: ZOO Liberec

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688