Cez.cz (ČEZ)
Z regionů  |  04.07.2022 11:06:00

Energetici v rámci odstávky 4. bloku Dukovan vyměnili rotor vysokotlaké části turbíny

 

Marta, která je jednou ze dvou parních turbín čtvrtého výrobního bloku Jaderné elektrárny Dukovany, dostala nový rotor vysokotlaké části. Výměnu části rotoru energetici provedli v rámci probíhající odstávky bloku pro pravidelnou výměnu paliva. Důvodem bylo poškození jedné z rozváděcích lopatek původní části zařízení. Odstávka je zhruba v polovině a podle energetiků všechny práce pokračují podle harmonogramu.

Čtvrtý výrobní blok Jaderné elektrárny Dukovany energetici odstavili na začátku června a ukončení odstávky předpokládají na konci července. Během necelých dvou měsíců do reaktoru zavezou 84 čerstvých palivových kazet a provedou rozsáhlé kontroly zařízení a komponent a několik desítek významných investičních a modernizačních akcí k zajištění dlouhodobého provozu bloku.

Jednou z nich je také výměna rotoru vysokotlaké části parní turbíny TG42. Tu energetici provedli jen před pár dny. Při kontrole rotoru zjistili poškození jedné rozváděcí lopatky. Původní část proto nahradili novým dílem. „Náhradní rotor jsme měli předem připravený. Původní část jsme předali do výrobního závodu k opravě a poté bude v rezervě připraven pro případné další použití,“ vysvětluje Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

 Další hlavní úkoly, jako je tříletá revize dvou dieselgenerátorů systému zajištění napájení nebo čištění jednoho z šesti parogenerátorů od úsad a kontrola teplosměnných ploch, už mají energetici úspěšně za sebou. Do reaktoru také opět zavezli všech 349 palivových kazet, z nichž 84 je čerstvých. Do konce odstávky je čekají zejména rozsáhlé kontroly a testy zařízení bloku před jeho opětovným uvedením do provozu.

Každý ze čtyř dukovanských bloků má dvě parní turbosoustrojí, která vyrábí a do sítě dodává cca 250 MW bezemisní elektrické energie. Každé turbosoustrojí je dlouhé 40 m a váží cca 110 tun. Nejdelší lopatka měří 85 cm. Rotor turbosoustrojí se otáčí rychlostí 3000 ot./minutu. A dukovanskou zajímavostí jsou také jména turbín, které energetici při jejich spuštění pojmenovali ženskými jmény Alena, Marie, Zdena, Irena, Dáša, Lenka, Gerda a Marta.


Jiří Bezděk , mluvčí ČEZ, Jaderná elektrárna Dukovany






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688