Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  04.07.2022 10:19:48

Index PX prohluboval ztráty v průběhu celého prvního prázdninového dne - Ranní přehled

Komentář k akciovému trhu
Pražská burza - Index PX: 1,218 bodů (-2.7 % d/d); objem: 1,178 mil.

První prázdninový den probíhal na světových akciových trzích v relativně poklidnému duchu, když se většina hlavních akciových indexů pohybovala poblíž nuly. Z pohledu sektorů byly v pátek jasným vítězem utility, které díky dalšímu nárůstu cen elektřiny přidávaly necelé 3 %. Ztráty si naopak připsaly technologické a ropné akcie.

Pražská burza bohužel navázala na čtvrteční mizérii a index PX prohluboval ztráty v průběhu celého obchodování. První červencový pátek zakončil index PX na hodnotě 1 217,9 b (-2,7 % d/d). Největším propadlíkem dne se staly akcie ČEZ (970 , -8,8 % d/d), které se sice poprvé obchodovaly bez nároku na dividendu v hrubé výši 48 /akcii, ale i po očištění o dividendový propad oslabily o cca 5 % proti čtvrteční závěrečné ceně. Překvapivý prodejní tlak jsme mohli sledovat i na akciích Colt CZ (550 , -5 %), kde dokonce proběhly i obchody za 511 . Při mizivém zobchodovaném objemu se titulem dne staly akcie VIG (545 +1,7 %). Z tradičních likvidních emisí se do zelených čísel žádná nedostala. První úspěšný obchodní den si na trhu Start prožila nová emise akcií společnosti Gevorkyan (270 , +8,8 %). Zobchodovaný objem výrazně překonal dlouhodobý denní průměr.

USA  - Dow Jones: 31,097 (+1.0 %); S&P500: 3,825 (+1.1 %); Nasdaq: 11,128 (+0.9 %)

První obchodní den druhého pololetí roku 2022 byl na Wall Street ve znamení solidního růstu, který nakonec ovládl hlavní indexy i přes nesmělý začátek obchodování zapříčiněný horšími makrodaty. Nakonec se ale kupci na trhy vrátili, a i přes obavy z poklesu americké ekonomiky dovedli seanci před prodlouženým víkendem (v USA v pondělí slaví svátek Dne nezávislosti) do zeleného závěru.

Výnosy na desetiletých dluhopisech se sesunuly pod 3 %, když jejich denní minimum činilo 2,7873 %. To pomohlo zejména technologiím či tzv. růstovým akciím. Ceny černého zlata korigovaly ztráty z předchozího dne, když za růstem stály zprávy ohledně výpadku dodávek v Libyi a také v Norsku, kde stávkují zaměstnanci společnosti Equnor. Z korporátních sektorů se nedařilo výrobcům polovodičů, a to kvůli oznámení hospodářských výsledků výrobce čipů Micron Technology (-2,9 % d/d), když výhled nenaplnil odhady analytiků. Navíc Micron oznámil záměr snížit plán na nové výrobní kapacity, aby se vyhnul nadbytku, který by měl negativní dopad na marže. Naopak dařilo se akciím výrobce vakcíny na Covid-19 společnosti Novavax (+11,1 % d/d), když celosvětově začala růst čísla nových případů Covid-19 a také kvůli prohlášení, že by ve 4. kvartálu mohla být připravena jejich vakcína na varianty omicron.

Komentář k devizovému trhu

V pátek koruna k euru velmi mírně oslabila, ale stále se obchodovala poblíž úrovně 24,75 CZK/EUR. Ostatní měny v regionu ztrácely, ale k žádnému výraznějšímu pohybu nedošlo. Eurodolarový trh ráno začínal na 1,045 USD/EUR, ale postupně se dolar dostal na 1,04 USD/EUR, tj. na hranu 20letých maxim. Následně koruna k dolaru oslabila o 20 haléřů na 23,8 CZK/USD.

Kalendář – významné události

V USA jsou dnes trhy zavřené (státní svátek).

Pražská burza bude zavřena v úterý a ve středu (státní svátky).

11:00 – Eurozóna: PPI (červen) 

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688