Jaroslav Tupý (Purple Trading)
Okénko investora  |  27.06.2022 16:26:34

Jakou roli hraje model brokera v otázce vaší ziskovosti?

Rozvržení obchodní infrastruktury brokera není téma, které by zajímalo příliš mnoho obchodníků. Věděli jste však, že překvapivě velké množství brokerů neposílá obchodní příkazy svých klientů do skutečného trhu, ale sami tvoří umělou protistranu, tzv. market makery? Vzniká tak motivace k manipulaci s objednávkami, což už je téma, které by obchodníky zajímat mělo.

Co je to model brokera?

Modelem brokera se myslí způsob, jakým je vystavěna obchodní infrastruktura brokera pro zpracování obchodních příkazů svých klientů. I když se to tak může při obchodování jevit, vámi do platformy zadaný příkaz nemusí vždy putovat na mezibankovní trh, kde se následně očekává jeho spárování s příkazem jiného obchodníka či instituce.

Existují totiž modely, které vaše obchodní příkazy na mezibankovní trh neposílají. Místo toho utvoří protistranu k vašemu příkazu sám a okamžitě, na své straně.


Market maker model (MM)

Brokeři tohoto typu patří mezi ty větší na scéně. Aby totiž mohli fungovat jako protistrana všem obchodům svých klientů, musí disponovat opravdu vysokou mírou likvidity. To jim však propůjčuje poměrně velkou kontrolu nad obchodními příkazy svých klientů. Což o to, kontrolu nad objednávkami klientů může mít i STP broker (druhý typ modelu, o kterém píšeme níže), market maker však může mít i motivaci tyto příkazy kontrolovat.  Pokud se jedná o ověřeného brokera bez temné minulosti, není patrně důvod k obavám. Jsou však známy případy, kdy i větší brokerské společnosti uměle navyšovaly skluzy, nastavovaly minimální úroveň stop loss intervalů nebo ovlivňovali transakce svých klientů jiným, podobným, způsobem.

 

Důvod pro toto jednání je přitom poměrně jasný. Veškeré ztrátové obchody klienta jdou totiž u market maker modelu zpět k brokerovi do kapsy (nikoliv na mezibankovní trh, kde by skončily u jiných modelů fungování brokera). Brokeři, vystavění na bázi MM modelu, tak mohou mít zájem na ztrátovosti vlastních klientů.

Schéma fungování MM brokera
Obrázek č. 1: Schéma fungování MM brokera


STP model

Z anglického “straight-through processing”, brokeři tohoto typu mají infrastrukturu nastavenou takovým způsobem, že objednávky svých klientů mohou pouze párovat s objednávkama od tzv. poskytovatelů likvidity na mezibankovním trhu. Broker si v tomto případě účtuje na každém obchodu komisi ve formě mírně vyššího spreadu a klienty spojuje se subjekty na reálném trhu.

Poskytovatelé likvidity (liquidity providers = LP)

Kvalitu STP brokera z velké části utváří povaha poskytovatelů likvidity, se kterými spolupracuje.

1) Jiný broker fungující na bázi market maker modelu či banka.

2) MFT - multilateral trading facility - určitý typ burzy, na které jsou mezi sebou spojování různí participanti.

3) Prime of primes - tento poskytovatel sbírá ceny z mezibankovního trhu a kombinuje je s dalšími nabídkami finančních institucí. Tento LP má tak možnost poskytnout klientům brokera nejvýhodnější ceny.

     

Market maker vs. STP broker

Obrázek č. 2: Rozdíl mezi STP a MM modelem brokera?

Hybridní model

Kombinace STP a MM modelů. Broker na bázi hybridního modelu má možnost část klientských objednávek posílat do mezibankovního trhu a u další části zase fungovat jako protistrana. Tento broker tak má možnost “zbavit” se profitabilních klientů tím, že posílá jejich objednávky k externí entitě.

Jak poznat, na kterém modelu je broker vystavěn?

Rozeznat model brokera nemusí být na první pokus zrovna jednoduché a vyžaduje to alespoň částečnou orientaci na webových stránkách brokera. Sázkou na jistotu je však ověřit si přímo licenci brokera na webových stránkách regulátora. Informaci o modelu infrastrury zde máte uvedenou černě na bílém. Stačí vyhledat, zda je broker oprávněn k tzv. “dealing on own account”, u STP brokera tuto informaci nenajdete.

Ukázka typů služeb, které může podle své licence vykonávat Purple Trading
Obrázek č.3: Ukázka typů služeb, které může podle své licence vykonávat Purple Trading (zdroj:https://www.cysec.gov.cy/en-GB/entities/investment-firms/cypriot/72454/)


Jakou roli hraje model brokera ve vaší ziskovosti?

Ačkoliv ani v nejmenším nelze klást rovnítko mezi model brokera a ziskovost jeho klientů, určitých věcí si nelze nevšimnout. Zatímco STP broker má stejnou míru výdělku ať už je váš obchod úspěšný či nikoliv (protože profituje ze spreadů), MM a hybridní model už z vašich případných neúspěchů těžit mohou. Zmiňme také fakt, že tím, že tito brokeři sami utváří protistranu k vašim obchodům, mají potenciálně motivaci manipulovat s vasi objednavkou. Jako obchodník si tak logicky musíte klást otázku, zda broker, který má v ruce takovéto nástroje, jich nezneužívá k obohacení na váš úkor.

 

Podívejte se na srovnání ziskovosti klientů Purple Trading (STP) s ostatními evropskými brokery

 

Srovnání ziskovosti

Jaroslav Tupý

Na finančních trzích se pohybuji už přes 25 let. Původně jsem začínal jako futures obchodník pro různé zahraniční fondy a brokerské domy, ale i jako soukromý investor. O své zkušenosti jsem se také rád kdykoliv podělil, proto jsem postupem času začal pořádat vzdělávací tradingové semináře a externě přednášet na vysokých školách s ekonomickým zaměřením.




Purple Trading

Purple Trading je společnost s českými kořeny, která obchoduje s cennými papíry a je založena na čistém STP forex modelu s možností pasivního investování do ETF portfolií. Mimo český trh působí Purple Trading také v Itálii nebo Polsku.

Vizí společnosti je vybudovat silnou komunitu profitabilních a vzdělaných traderů a investorů. Každý klient má proto přístup do Purple Akademie, kde v rámci Purple Toolboxu nalezne celou řadu nástrojů, analýz a seminářů, na kterých spolupracuje například legenda české tradingové scény Jaroslav Tupý

Více na www.purple-trading.com/cs/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688