Jan Béreš (Ušetřeno.cz)
Finanční rady  |  27.06.2022 13:37:23

Rusko vydírá Evropu: Podívejte se, jak se to projeví na faktuře

Situace není dobrá. Rusko v polovině měsíce omezilo dodávky plynu do Německa z 167 milionů krychlových metrů na maximálních 100 milionů denně, což zhoršuje energetickou situaci v celé Evropě. Siemens později oznámil, že kvůli sankcím nemůže provozovateli plynovodu turbínu vrátit. Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck říká, že toto omezení nelze omluvit technickými problémy, že se jedná o politické rozhodnutí.

To se bavíme o plynu, který jde do Evropy přes Nord Stream 1, dále GAZPROM ohlásil úplné zastavení plynovodu TurkStream, který přivádí plyn státům jako Turecko, Řecko, Severní Makedonie, Rumunsko, Srbsko, Bosna a Hercegovina a Maďarsko. Odstávka tohoto plynovodu je hlášená na 8 dní a důvod? Potřebná údržba plynovodu. TurkStream ročně dodává až 31,5 mld metrů krychlových.

Do jaké míry se však jedná o pravidelnou údržbu, či odstraňování technických závad můžeme jen polemizovat, převládá spíše názor, že se jedná o demonstraci síly ruského režimu a vlivu na tuto komoditu. Stabilizaci u cen tedy určitě nějaký čas ještě nehrozí.

Jak se tato situace promítla do ceny? Na burze byla cena za plyn v posledních týdnech na hodnotě kolem 85 až 90 eur, nyní cena stoupla na více než 130. Jak to ovlivnilo elektřinu? Ta se pohybovala do od 180 až 230 eur (denní cena),  po ohlášení GAZPROMU cena vzrostla na 285 eur a nyní je na denním trhu na 341 eurech. 

Když ten poslední odstavec přetlumočím na náš trh, tak plyn budou dodavatelé prodávat během příští topné sezóny klidně i kolem 3 500 Kč za MWh a elektřinu můžeme vidět už na podzim i u větších dodavatelů kolem 8 až 10 tisíci na MWh bez DPH čistě jen za obchodní část. Vypadá to že minimálně 2 až 3 roky může být situace velmi turbulentní, ale vidina cen, na které jsme byli zvyklí, je bohužel pryč a jen tak se nevrátí. Proto fixace ceny za plyn pod 3000 Kč může být ještě stále dobrá cesta, stejně jako elektřina kolem 6 500 Kč (obě ceny myšleny pouze za obchodní část bez DPH).

Jak se tedy v takové situaci má zachovat koncový zákazník? Rozhodně nenechávat smlouvu bez hlídání. Konzultovat ceny dodavatelů klidně i několikrát do roka a když se objeví zajímavá nabídka, upsat si jí klidně i rok dopředu. A najít si důvěryhodného dodavatele formou srovnávače, kde lze na akvizičních cenících stále ušetřit. 

Otázka, jestli fixovat a na jak dlouho je pak čistě na rozhodnutí každého klienta. Osobně volím zlatou střední cestu, 2 roky fix smlouvy a ceny a řešit klidně i rok před koncem.

     

Jan Béreš

Jan Béreš

V Ušetřenu začínal jako energetický expert, který domácnostem a firmám radil ohledně změny dodavatele a možných úspor. V roce 2020 postoupil na pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a vztah současných burzovních cen energií na domácnosti. Je citován Českou televizí. Nově začal také publikovat komentáře na serveru Kurzy.cz, kde chce přibližovat složitý energetický svět běžným lidem. Jeho hlavním koníčkem je rodina a výlety s ní. Je nadšeným filmovým fanouškem, v některých filmech vystupoval jako komparzista.

Ušetřeno.cz

Pomáháme lidem vybrat si správně

Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Pá   0:00  Pohlídejte si náležitosti darovací smlouvy na nemovitost Petr Holub (MojeNebankovka)
Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688