Research (Česká spořitelna)
Investice  |  21.06.2022 13:55:56

Strategie vs. první rána

Roste riziko rezignace a paniky na trzích. Pohled na výkonnost aktiv od začátku roku je totiž jen pro silné nátury.

Ano, všichni jsme se zaklínali při investování, že máme nějakou investiční strategii, investiční horizont, že si uvědomujeme riziko volatility… Jak říkal Mike Tyson, „každý má strategii, dokud nedostane první ránu.“

Od maxim dosažených vloni ztratil akciový index S&P500 téměř čtvrtinu. Za posledních několik dekád se stalo jen jednou, že po tak velké poklesu nepřišla recese. Po Černém pondělí v roce 1987. Historie nám říká ještě jednu nepříjemnou zkušenost. Často to neskončilo jen poklesem o čtvrtinu. Když se soustředíme na inflační periodu 70. a 80. let, tak poklesy z maxim byly 36%, 48% a 27%. A během recese v roce 1980 „jen“ 17%.

Finanční trhy jsou nevypočitatelné, jak moc budou reagovat na recesi. Proto mě zaujalo, že "61 % z 500 000 pracovníků v londýnské City je ve věku od 22 do 40 let. (...) více než polovina finančních profesionálů zná pouze trhy, kterým dominují levné peníze, mentalita "too-big-to-fail" a očekávání, že centrální banky existují jen proto, aby stabilizovaly trhy a posilovaly sentiment." Tato mladá generace dostane cennou životní lekci. Tím, že dostane první ránu, kterou nečekala. Ale díky nezkušenosti, v kombinaci s vysokým podílem algoritmického obchodování, může být volatilita nepříjemně vysoká.

Co říct závěrem? "Vše, co má svůj začátek, má i svůj konec", řekla vědma Neovi. A baron Rothschild zase křičel, že "Nejlepší čas nakupovat je tehdy, když v ulicích teče krev. I kdyby to byla vaše vlastní!". A během paniky po napoleonských válkách a nakupoval aktiva s 50% „slevou“.

Za prvé, odražení se ode dna bývá prudké, rychlé a v té chvíli nečekané. Po Volckerově terapii šokem (zvýšení sazeb až na 19%) a zkrocení inflace se akciový index zvýšil o 60% během půl roku. Nebýt v té chvíli na trhu znamenalo propásnout velké zhodnocení. Podobně rychle se index zvýšil po finanční krizi, po ropném šoku v 70. letech. Po covidu.

Za druhé, i během poklesu akciového indexu najdete spoustu příležitostí na nákup a zhodnocení. Není to tak jednoduché jako koupit ETF. Ale jde to. Například po splasknutí dotcom bubliny se index S&P500 několik let pohyboval v záporných číslech (pokud jste koupili na vrcholu). Ale výkonnost byla tažena jen některými sektory a firmami. Pokud byste index nevážili tržní kapitalizací, ale všech 500 firem by mělo stejnou váhu, tak zápornou výkonností byste si prošli jen jeden rok. Hodnota aktivní správy se pozná právě během recese a medvědího trhu.

Poslední citát: „Každý má mozkovou kapacitu na to, aby dokázal vydělat na akciích. Ale ne každý má na to žaludek. Pokud máte tendenci v panice všechno prodat, měli byste se zcela vyhnout akciím a podílovým fondům.“ Peter Lynch

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688