chmi.cz (ČHMÚ)
Z domova  |  20.06.2022 10:55:00

Bouřky dnes jsou a ještě budou hodně aktivní. Je pravděpodobné vytvoření supercel, ve kterých se mohou objevit i velké kroupy (2 až 4 cm)

⛈Bouřky dnes jsou a ještě budou hodně aktivní. Do vzduchu se dostává s přibližují se frontou více vlhkosti a v kombinaci s labilním prostředím a výraznou změnou rychlosti větru s rostoucí výškou mohou být vzniklé bouřky i velmi silné.

⛈Už během rána jsou vydávané výstrahy na pozorované silné bouřky s kroupami kolem 1 až 2 cm, například na jihu Plzeňska. Je také pravděpodobné vytvoření supercel, ve kterých se mohou objevit i velké kroupy (2 až 4 cm), ve středu bouřkového jádra i větší. Dalším nebezpečným jevem budou také vysoké nárazy větru přesahující i 25 m/s (což je v přepočtu přes 90 km/h).

Základna oblaků bude i odpoledne v bouřkách poměrně nízko a zároveň s tím očekáváme výraznou změna větru s výškou. Podmínky tedy mohou být příhodné i pro vznik tornáda a ve spojitosti hlavně s izolovanými bouřkovými buňkami nelze jeho ojedinělý výskyt vyloučit. Bohužel přesná lokalizace bouřkových jevů a hlavně tornád je obtížná a takto dopředu nemožná. V současné době bouřky postupují dále k východu až severovýchodu.



 

Aktualizace výstrahy ČHMÚ

ℹ️Tato výstraha upravuje předchozí vydanou výstrahu na bouřky, zvyšuje stupeň nebezpečí na oranžový pro většinu Čech a přidává žlutý stupeň na severozápad Čech. V platnosti zůstává výstraha na vysoké teploty a nebezpečí vzniku a šíření požárů.
🌩🌩🌩V souvislosti s přechodem studené fronty se dnes (20.6.) mohou vyskytnout intenzivní bouřky (s možností supercel) s kroupami nad 2 cm, nárazy větru i kolem 25 m/s (90 km/h) a přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 mm. Riziko velmi silných bouřek je již dopoledne v Čechách a na Vysočině, odpoledne pak i na Moravě a ve Slezsku, kde se mohou formovat i do linie. Večer a v noci na úterý 21.6. budou srážky od severozápadu ustávat.

🌡🔥Na jihu Moravy budou i během dneška maximální teploty překračovat 31 °C. Vzhledem k suchému a velmi teplému počasí je také v platnosti výstraha na vznik a šíření požárů. Po přechodu studené fronty se riziko vzniku a šíření požárů sníží.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688