ec.europa.eu (Evropská komise)
Investice  |  17.06.2022 14:49:57

Komise předložila první analýzu návrhů vzešlých z Konference o budoucnosti Evropy

Evropská komise dnes přijala sdělení, v němž uvádí, jak může postupovat v návaznosti na výsledky Konference o budoucnosti Evropy.

Po ročním jednání byla konference završena 9. května 2022. Na slavnostním zakončení ve Štrasburku obdrželi předsedové Evropského parlamentu, Komise a Rady od účastníků konference závěrečnou zprávu, jež obsahuje 49 obsáhlých, ambiciózních a do budoucna zaměřených návrhů a 326 jednotlivých opatření.

Tyto návrhy, pokrývající devět širokých témat, vycházely z doporučení, jež zazněla během evropských i vnitrostátních panelových diskusí občanů. Svými nápady přispívali občané i prostřednictvím vícejazyčné digitální platformy.

Z konference vzešlo velké množství kvalitních návrhů, její úspěch se však bude v konečném důsledku odvíjet od změny, kterou může přinést. V tomto duchu se Evropská komise, Evropský parlament a Rada ve společném prohlášení z března 2021 zavázaly, že budou v návaznosti na navrhovaná opatření v rámci svých pravomocí a v souladu se Smlouvami jednat. Předsedkyně Ursula von der Leyenová tento závazek zopakovala na slavnostním zakončení konference.

Dnešní sdělení je prvním krokem v návazných opatřeních Komise. Posuzuje, co je zapotřebí k tomu, aby bylo možné na návrhy konference navázat, poskytuje přehled dalšího postupu a vyjasňuje, jak se z konference co nejlépe poučit a jak začlenit participativní demokracii do tvorby politik a právních předpisů EU. Například v návaznosti na úspěch evropských panelových diskusí občanů během konference umožní Komise těmto panelům projednat a předložit doporučení před některými klíčovými návrhy v rámci své širší tvorby politik a v souladu se zásadami zlepšování právní úpravy.

Předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová uvedla: „Evropští občané nám dali bohaté a rozsáhlé nápady na zlepšení naší Unie: 49 podrobných návrhů a více než 300 opatření ke zkvalitnění každodenního života a vytvoření lepší budoucnosti. Slíbili jsme, že se jimi budeme dále zabývat. Dnešní sdělení je prvním krokem v tomto ohledu. Vždy budu na straně těch, kdo chtějí reformovat naši Unii k lepšímu.“

Analýza návrhů a další kroky

Komise se domnívá, že má-li být posouzení návrhů důvěryhodné, je nezbytné dodržet jejich ducha a literu – bez jakéhokoli nového výkladu nebo výběru. Takto je to vytyčeno v příloze sdělení. 49 návrhů je rozděleno do stejných tematických oblastí jako v rámci konference, Komise pak předkládá pro každou oblast posouzení.

V příloze jsou odpovědi rozděleny do čtyř kategorií: stávající iniciativy, které reagují na příslušné návrhy (např. evropský právní rámec pro klima); iniciativy, které již Komise navrhla a které mají přijmout Evropský parlament a Rada (např. nový pakt o migraci); plánovaná opatření, která budou zohledňovat nové nápady a úvahy z konference (např. akt o svobodě sdělovacích prostředků), a nové iniciativy nebo oblasti činnosti inspirované návrhy a spadající do působnosti Komise (např. otázky související s duševním zdravím).

První soubor nových návrhů bude oznámen v září 2022 v projevu o stavu Unie předsedkyně von der Leyenové a v doprovodném prohlášení o záměru. Tyto návrhy budou zahrnuty do pracovního programu Komise na rok 2023 a další roky. V rámci návazných kroků Komise zajistí, aby se nové reformy a politiky vzájemně nevylučovaly s diskusemi o potřebě změny Smlouvy, přičemž se zaměří na co nejlepší využití toho, co je v současnosti možné, a zároveň bude otevřena změnám Smlouvy tam, kde to bude nezbytné.

Aby byli občané, kteří se konference zúčastnili, informováni, a s cílem udržet dynamiku celého procesu proběhne na podzim 2022 akce k poskytnutí zpětné vazby na konferenci, jež bude příležitostí pro komunikaci a vysvětlení, jaká návazná opatření tři orgány EU přijímají a jak hodnotí pokrok v této fázi procesu.

Členové sboru komisařů se vyjádřili takto:

Místopředsedkyně Dubravka Šuicová: „Úspěch Konference o budoucnosti Evropy je výsledkem odhodlání, angažovanosti a důslednosti všech zúčastněných občanů. Formulovali svou vizi budoucnosti a pověřili nás jejím naplňováním.“

Místopředseda Maroš Šefčovič: „Lidé z celé Evropy vynaložili obrovskou energii a úsilí, aby se dohodli na těchto 49 návrzích. Přesvědčil jsem se o tom na vlastní oči, zejména v oblasti zdraví. Nyní je na nás, abychom v orgánech EU věnovali stejnou energii a úsilí na reakci na jejich výzvy. Tím, že se výsledky konference stanou součástí pracovního programu Komise na rok 2023, můžeme občanům jasně ukázat, že jsme jim nejen naslouchali, ale že jsme je také vyslyšeli.“

Místopředsedkyně Věra Jourová: „Konference o budoucnosti Evropy dala impuls k tomu, abychom evropským občanům naslouchali pozorněji. Nyní musíme přijít s hmatatelnými výsledky. Dnešní sdělení představuje první krok na cestě k jejich dosažení a stanoví konkrétní opatření, jež navazují na doporučení občanů.“

Souvislosti

Předsedkyně Ursula von der Leyenová vyzvala ve svých politických směrech z července 2019 k uspořádání Konference o budoucnosti Evropy jakožto součásti vize nového impulsu pro evropskou demokracii a zavázala se přijmout v návaznosti na výsledky konference příslušné kroky.

Konference o budoucnosti Evropy, která byla zahájena u příležitosti Dne Evropy 2021, trvala jeden rok. Jednalo se o bezprecedentní celoevropskou iniciativu v rámci poradní demokracie – největší a nejrozsáhlejší svého druhu. Propojila občany všech věkových skupin, ze všech zemí a prostředí, z nichž mnozí se ohledně Evropy nikdy neangažovali nebo nebyli obeznámeni s institucionální strukturou Evropské unie. Všichni nabídli své různé příběhy, perspektivy, jazyky a identity, představili svá očekávání vůči Evropě a společně načrtli vizi její budoucnosti.

Návrhy vzešlé z konference zahrnují 326 opatření, kterými se mají orgány EU a členské státy zabývat v rámci devíti témat: změna klimatu a životní prostředí; zdraví; silnější ekonomika, sociální spravedlnost a pracovní místa; EU ve světě; hodnoty a práva, právní stát, bezpečnost; digitální transformace; evropská demokracie; migrace; vzdělávání, kultura, mládež a sport.

Další informace

Sdělení o Konferenci o budoucnosti Evropy

Příloha

Závěrečná zpráva

Projev předsedkyně von der Leyenové na slavnostním zakončení konference [9. května 2022]

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:56  USA: Slabší HDP, ale hlavně vyšší inflace Research (Česká spořitelna)
Pá 10:48  Jarní mrazy a měnová politika Research (Česká spořitelna)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:32  Monetary developments in the euro area: March 2024 ECB (ecb.europa.eu)
Pá 10:28  Necílíme kurz. - Z Japonska zní Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688