Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)
Cestování  |  17.06.2022 00:00:00

Kouzlo podstávkových domů bude lákat turisty - aktivní dovolená ve šluknovském příhraničí

Mezi atraktivní, přitom stále ještě trochu neobjevené lokality ideální k trávení aktivní dovolené patří šluknovské příhraničí. Právě zde, na pomezí dvou krajů a Německa je nejen krásná a nedotčená příroda, ale také unikátní lidová architektura, která oživí a zpříjemní výlety pěšky i na kole.
Tisková zpráva ze 17. června 2022
 

 
 

Jedinečnost lidové architektury v česko-polsko-německém trojmezí je už poměrně dobře známý fenomén. Znalosti stavění lidové architektury jsou podloženy místní tradicí, z velké části šlo o know-how získané metodou pokusů a omylů v průběhu generací místních obyvatel. Jak kouzlo podstávek ještě více využít pro rozvoj cestovního ruchu řeší společně Ústecký kraj, Liberecký kraj a Rozvojová agentura dolnoslezské Horní Lužice v projektu „Za společným dědictvím na kole i pěšky“. Díky projektu budou realizovány konkrétní aktivity, Ústecký kraj proznačí ve Šluknovském výběžku asi 70 km tras klasickými značkami se sloupkem, rozcestníky a osadí několik velkoformátových map. Pro turisty také připraví příjemné odpočinkové místo. Liberecký kraj v rámci projektu zajistí 90 km značení a umístění sčítačů návštěvnosti na cyklostezce Ploučnice. Německý partner nechá vytisknout 20 tisíc kusů česko-německo-anglických turistických průvodců. Během léta bude natáčet propagační spoty na lokalitách i v Ústeckém kraji.


Jednou z aktivit projektu byla i cyklojízda všech partnerů po vybraných trasách. Pavel Hajšman, vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje k tomu řekl: „Díky promojízdě jsme si na vlastní kůži ověřili nově navrhované přeshraniční a mezikrajské propojky stávajících cyklo i pěších tras. Také jsme si potvrdili, že potřeba odlehčit exponovaným destinacím intenzivní turistiky, pro které už množství návštěvníků přestává být únosné, a nasměrovat pěší i cykloturisty do méně známých destinací má své opodstatnění.“


„I během samotné promojízdy se nám potvrdilo, že cestovní ruch jak v Libereckém a Ústeckém kraji, tak v Sasku po kovidové pandemii znovu ožívá, což je skvělá zpráva,“ doplnil Jakub Šeps, vedoucí oddělení cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje.


A jaké trasy je možné vyzkoušet? Z Rumburku lze jet přes Dymník, Staré Křečany a Rožany, Callenberg a Cunewalde až do Löbau. Z Krásné Lípy vede příjemná cesta lesem přes Světliny a Varnsdorf až do pohraničního údolí říčky Mandavy. Také cestou z Großschönau až do Leutersdorfu lze vidět mnoho zajímavého.

1
Z projektové promojízdy

2
Ukázka lidové architektury - Kamenická Stráň

3
Ukázka lidové architektury - Krásná Lípa

 

 

 

 
Zodpovídá: Mgr. et Mgr. Magdalena Fraňková
Vytvořeno / změněno: 16.6.2022 / 16.6.2022 | Zveřejnit od: 17.6.2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688