Vlada.cz (Vláda)
Zákony a právo  |  14.06.2022 10:03:50

Legislativní rada vlády se opětovně zabývala změnou Ústavy ČR a prodiskutovala novelu zákona o evidenci skutečných majitelů

Strakova akademie
Legislativní rada vlády se sešla ve čtvrtek 2. června 2022 v budově Úřadu vlády ČR, aby na svém 266. zasedání opětovně projednala návrh novely Ústavy ČR a zabývala se návrhem novely zákona o evidenci skutečných majitelů.

Nejprve se Legislativní rada vlády věnovala návrhu změny v její pracovní komisi. Legislativní rada vlády vzala na vědomí rezignaci JUDr. Nataši Randlové, Ph.D., na funkci členky pracovní komise pro veřejné právo III – pracovní právo a sociální věci.

Poté se Legislativní rada vlády opětovně zabývala návrhem ústavního zákona, kterým se mění zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, ve znění pozdějších ústavních zákonů, který vládě předložilo Ministerstvo obrany. Předložený návrh ústavního zákona obsahuje pouze změnu ustanovení čl. 43 odst. 4 Ústavy. Navrhovaná změna se týká úpravy povolování vysílání ozbrojených sil České republiky do zahraničí a pobytu cizích ozbrojených sil na území České republiky, jež je v pravomoci vlády. Dnes platná úprava čl. 43 odst. 4 Ústavy umožňuje vládě bez souhlasu Parlamentu rozhodnout o vyslání ozbrojených sil České republiky mimo území České republiky nebo o pobytu ozbrojených sil jiných států na území České republiky, a to nejdéle na dobu 60 dnů a pouze, pokud jde o plnění závazku z mezinárodní smlouvy o společné obraně proti napadení, účast na mírové operaci podle rozhodnutí mezinárodní organizace, jíž je Česká republika členem, a to se souhlasem přijímajícího státu, nebo jde-li účast na záchranných pracích při živelních pohromách, průmyslových nebo ekologických haváriích. Cílem navrhované změny je umožnit, aby vláda mohla rozhodnout i bez souhlasu Parlamentu o vyslání ozbrojených sil České republiky do zahraničí a o pobytu ozbrojených sil jiných států na území České republiky bez specifikace účelu jejich vyslání, resp. pobytu, přičemž délka takového vyslání nebo pobytu by zůstala stejně jako dosud omezena na maximálně 60 dnů.

Legislativní rada vlády předmětný návrh ústavního zákona projednávala již na svém předchozím zasedání dne 5. května 2022 a projednávání přerušila za účelem úpravy jeho textu podle jejích připomínek a doporučení. Ve spolupráci s vybranými členy Legislativní rady vlády byla následně vypracována alternativní verze navržené úpravy. Po rozpravě k této verzi návrhu ústavního zákona Legislativní rada vlády doporučila vládě návrh ústavního zákona schválit ve znění svých připomínek, jež budou obsaženy ve stanovisku Legislativní rady vlády.

Dále se Legislativní rada vlády zabývala návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 37/2021 Sb., o evidenci skutečných majitelů, který vládě předložilo Ministerstvo spravedlnosti společně s Ministerstvem financí. Cílem návrhu zákona je co nejrychleji splnit požadavek Evropské komise na úpravu zákona o evidenci skutečných majitelů tak, aby nemohly přetrvávat pochybnosti o správné transpozici příslušné právní úpravy Evropské unie v právním řádu České republiky. Novelou uvedeného zákona Evropská komise dodatečně podmínila možnost podat první žádost o platbu v rámci Národního plánu obnovy. Navrženou změnou zákona se tak chce předejít tomu, aby Evropská komise přistoupila k další fázi řízení o porušení Smlouvy o fungování Evropské unie, a zároveň se touto změnou má předejít ohrožení čerpání plateb z unijních strukturálních a investičních fondů. Návrh zákona přináší zejména reformulaci definice skutečného majitele. Z důvodu nadbytečnosti dochází k vypuštění prvku tzv. koncového příjemce, který je nahrazen definicí skutečného majitele po vzoru čl. 3 odst. 6 Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2015/849 ze dne 20. května 2015 o předcházení využívání finančního systému k praní peněz nebo financování terorismu, o změně nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 648/2012 a o zrušení směrnice Evropského parlamentu a Rady 2005/60/ES a směrnice Komise 2006/70/ES. Po zevrubné rozpravě k návrhu zákona doporučila Legislativní rada vlády vládě i přes některé výhrady návrh zákona schválit ve znění svých připomínek, jež budou obsaženy ve stanovisku Legislativní rady vlády.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688