Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  13.06.2022 19:58:32

Bitcoin, stejně jako celý kryptografický trh čelí další vlně výprodejů

Říká se, že dvakrát nevstoupíte do stejné řeky, v případě kryptoměn se však zdá, že toto rčení dostává pořádně na frak. Již v květnu jsme byli svědky propadu kryptotrhu, když analytiky a odborníky překvapil vývoj inflace v USA a také pád do té doby jednoho z největších stablecoinů. Před rokem kryptotrhy zažily pro změnu doslova šok poté, co Čína zakázala na svém území těžbu kryptoměn a všechno, co s takovou těžbou souvisí. Dnes to je vývoj na světových trzích, zejména pak v USA, který otřásá úplnými základy kryptografického trhu. 

Doslova jako ve špatném snu si musí připadat investoři, kteří do kryptoměn investovali loni na podzim. Na investory totiž dnes čekalo další nemilé překvapení. Bitcoin, stejně jako ostatní kryptoměny zažívají další vlnu výprodejů. Od listopadu 2021, kdy byl bitcoin na nejvyšších úrovních, ztratil již více jak 45.000 USD ze své hodnoty. Zatím co v listopadu se obchodoval kolem úrovně 69 tis. dolarů, dnes se v 18.00 hod SEČ obchodoval pod úrovní 23,5 tis. dolarů.Vývoj ceny kryptoměny Bitcoin | zdroj CoinBank

Inflace jako strašák investorů

Nynější propad bitcoinu a ostatních kryptoměn začal již minulý týden v pátek, když začal reagovat na zveřejněnou výši květnové inflace Americkou centrální bankou (FED). Analytici očekávali spíše pokles, maximálně pak počítali se stejným výsledkem jako za měsíc duben, kdy inflace vzrostla na 8,3 procenta. Domnívali se, že dubnová hodnota bude znamenat pomyslný vrchol. Květnový růst o 3 desetinné body na novou úroveň 8,6 procenta tak byl doslova šokem, a to i přesto, že tzv. jádrová inflace, která je očištěna od kolísavějších cen potravin a energií poklesla z dubnové úrovně na 6,2 % o dva desetinné body na šest procent.

Propad akciových trhů

Vzhledem k datům ohledně květnové inflace v USA, která byla zveřejněna minulý týden v pátek, byla reakce nejprve pomalejší. Jako první zareagovaly tamní akciové trhy. Pád se nevyhnul jak širšímu indexu S&P 500, tak ani technologickému indexu Nasdaq. S&P 500 (Standard & Poor’s 500) je akciový index, který zahrnuje akcie 500 největších na burze obchodovaných podniků v USA, které jsou váženy podle tržního podílu. Za všechny stačí uvést firmy Tesla či Apple. Jen za pátek ztratil tento index 2,9 procenta. Index Nasdaq, do něhož se propisují růstové akcie citlivé na úrokové sazby, se propadnul dokonce o 3,5 procenta. Na páteční pokles navázaly hned v úvodu tohoto týdne, když se propadly o další dvě procenta. Vývoj na zámořských burzách se posléze přelil také do Evropy, což se projevilo v poklesu o více než dvě procenta hlavního indexu STOXX Europe 600.

Rostoucí základní úrokové sazby

Svůj podíl viny na vzniklé situaci nese také Evropská centrální banka. Ta minulý týden ve čtvrtek avizovala, že přestane nakupovat dluhopisy a zřejmě v září sáhne ke zvýšení své hlavní úrokové sazby. Stalo by se tak poprvé po osmi letech, po kterých jsou stanoveny dokonce záporné úrokové sazby. 

Na středečním zasedání FEDu se pak očekává zvýšení úrokových sazeb minimálně o půl procentního bodu, na které má navázat stejné zvýšení úroků také v červenci. Do konce roku pak analytici odhadují růst úrokových sazeb až na úroveň 3,2 procenta. Zdá se tak, že FED alespoň nyní rezignuje na podporu ekonomického růstu a soustředí se hlavně na potlačení inflace. Růst úrokových sazeb v podstatě znamená růst nákladů firem. Ty tak budou muset vydat více finančních prostředků na obsluhu svých úvěrů a tím pádem budou mít méně prostředků na potencionální investice. Navíc dají přednost zajištěným investicím před investicemi rizikovými. Rizikovými investicemi jsou samozřejmě i investice do kryptoměn či akcií technologických firem. 

Výprodej na poli kryptoměn

Není se tak čemu divit, že se negativní nálada investorů jako první promítá právě v odlivu kapitálu z kryptografického trhu. Bitcoin, stejně jako další kryptoměny tak ztrácí. Hodnota celého segmentu kryptoměn klesla pod 1 bilion dolarů, když v 18:00 hod SEČ dosahuje hodnoty 954,146 mld. dolarů. Za posledních 24 hod tak celý segment odepsal takřka 150 mld. dolarů (149,304 mld. USD). Kdo si však myslí, že to nejtěžší mají kryptoměny za sebou, tak může být nemile překvapen. Odborníci očekávají další pokles a například v případě bitcoinu odhadují propad až k úrovni 15.000 dolarů. Najdou se však tací, kteří predikují ještě výraznější propad, a to dokonce pod úroveň 10.000 dolarů. Lze tak předpokládat další vyklízení pozic zejména těch, kteří do bitcoinu či jiných kryptoměn investovali s vidinou rychlého zbohatnutí. Ti se v současné situaci nejspíš snaží zachránit zbytky své investice rychlým odprodejem. Nicméně investoři, kteří sledují dlouhodobé cíle typu alternativní platební systém, decentralizované finance apod. si své investice nejspíše podrží i za cenu krátkodobých ztrát, případně nízké ceny využijí k rozšíření svých investic. Nutno však závěrem podotknout, že z loňských rekordních úrovní, kterých bitcoin dosáhnul v listopadu, když se obchodoval takřka za 69 tis. dolarů, se propadnul téměř o 66 procent a více než milion korun.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688