Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.06.2022 15:46:00

ESG, návratnost investic a ne moc přesvědčivé argumenty

Podle Bloombergu nastal určitý útlum nadšení, které panovalo kolem ESG investování. Tématu se na tomto kanálu věnoval i Steve Rattner z Willett Advisors. Podle něj je úplně v pořádku, když se akcionář a investor řídí principy, které jsou v souladu s jeho názorem na to, jak bychom se měli chovat k životnímu prostředí, ve společnosti a podobně. Hluboce skeptický ale Rattner podle svých slov zůstává k názoru, že investice prováděné na základě ESG mají potenciál generovat mimořádnou návratnost.

Za samotného investičního hlediska může být tlak ze strany ESG i „kontraproduktivní“, expert míní, že takovým příkladem je Unilever. „Myslím, že je třeba oddělit ESG jako způsob, jak se chovat jako akcionář, a představu, že firmy díky ESG vydělají více peněz,“ dodal Rattner.

ESG investování by se mělo držet principů ohleduplnosti k životnímu prostředí, společnosti a všem, kteří se nějak podílí na chodu dané firmy. Na téma se Bloomberg ptal i Larryho Summerse, podle kterého nastává obvykle problém ve chvíli, kdy se snahy o ochranu životního prostředí začnou spojovat s ekonomickými cíli. Pak „zaznívají ekonomické argumenty, které nejsou nijak zvlášť přesvědčivé.“

Summers poukázal i na názory, podle nichž by se centrální banky měly více věnovat rizikům spojeným se změnami klimatu. Podle nich jde o rizika významná, která by mohla ovlivnit stabilitu finančního systému. Ovšem ekonom míní, že ve skutečnosti zatím nebyly předloženy žádné důkazy naléhavosti tohoto problému v oblasti centrálního bankovnictví.

Podle ekonoma je možnost, že by změny klimatu vyústily v problémy rozsahu finanční krize, docela vzdálená. Dochází ale k tomu, že v ESG někteří nadšenci nebyli schopni prosadit určitou legislativu „předními dveřmi“, a tak se nyní pokouší učinit tak „zadním vchodem“. Tedy za pomoci varování před zmíněnými riziky a regulační politiky centrálních bank. Z toho Summers podle svých slov moc nadšený není.

Ohledně ESG na investice Summers také žádné velké nadšení nevykazoval. Podle něj došlo k tomu, že na počátku se některé firmy vydaly ESG směrem. To se setkalo s poptávkou ze strany investorů, která pomohla k růstu cen akcií těchto společností. Tento růst nicméně nebyl dán nějakou lepší fundamentální situací firem, ale právě tím, že dokázaly uspokojit poptávku po ESG investování. Podle ekonoma je dokonce možné, že řada firem „dělá ESG rámus“ s cílem vyhnout se přísnější regulaci a vládním zásahům. Snaží se tak budit dojem, že nějaký problém se již řeší a že není potřeba, aby se mu vláda dále věnovala změnou své politiky. Jde ale jen o zdání.

Rattner na závěr rozhovoru zopakoval, že on neviděl moc důkazů o tom, že by ESG generovalo nějaké vyšší investiční návratnosti. Ztotožňuje se pak se Summersovým názorem, protože „není prací Fedu či firem řešit určité problémy, musí se u nich aktivovat vláda a řešit je.“

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:57  Týden na akciových trzích: Praha opět pod po-dividendovým tlakem - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:56  Americký NFP report zklamal a posílil sázky na snížení sazeb (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:03  US - index ISM ve službách v dubnu klesl do zóny kontrakce ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688