plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  07.06.2022 12:03:37

Město Plzeň spouští podnikatelské vouchery, inovace ve firmách podpoří dvěma miliony korun

Město spouští podnikatelské vouchery, inovace ve firmách podpoří dvěma miliony korun

Plzeňské podnikatelské vouchery, tak zní název oblíbeného programu, který pomáhá začínajícím společnostem inovovat svůj produkt nebo proces a zvýšit tak jejich konkurenceschopnost na trhu. Město jej, skrze Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň, letos vyhlašuje již posedmé, přičemž vybraným firmám nabídne podporu v celkové výši až dva miliony korun. Zájemci mohou přihlášku odevzdatzáří, do konce roku organizátoři zveřejní úspěšné žadatele.

„Podpora inovativních firem je pro nás velmi důležitá. Uvědomujeme si, že obzvláště počáteční investice mohou být pro řadu podnikatelů problém, ať už mají sebelepší nápad, který má potenciál na trhu uspět. Díky Plzeňským podnikatelským voucherům se mohou posunout dál, nabízíme jim propojení s výzkumnými kapacitami a uhrazení jejich služeb, které pomohou inovovat jejich produkt nebo proces. Takový podnik se stává konkurenceschopnější, nabízí služby odpovídající současným požadavkům a trendům, poskytuje kvalitní pracovní místa a samozřejmě pozitivně působí na prosperitu regionu. Programem prošlo za dobu jeho fungování na 60 projektů, které jsme podpořily částkou zhruba osm milionů korun,“ řekl radní města Plzně Vlastimil Gola, který má na starost oblast podnikání a Smart Cities.

Ilustrační grafika

Ilustrační grafika

Projektu se mohou zúčastnit společnosti, které mají sídlo nebo provozovnu v Plzeňské aglomeraci. Zapojit se mohou i nově založené, začínající firmy – právě ty jsou i bodově zvýhodněné. „Výše podpory jednotlivých projektů je stanovena na 200 tisíc korun. Maximální výše dotace je 75 % pro malé a střední firmy, pro velké firmy pak maximálně 40 %. Žádosti přijímáme v září, přičemž je třeba podotknout, že letos ji lze nově podat pouze elektronicky skrze portál dotace.plzen.eu. Úspěšní zájemci budou vyhlášeni do konce letošního roku, na čerpání dotace mají čas do konce září následujícího roku,“ uvedl Luděk Šantora, jednatel BIC Plzeň.

Výhodou programu je podle Martiny Surynkové z BIC Plzeň jeho administrativní jednoduchost a časová nenáročnost. „V praxi to znamená, že oproti jiným národním dotačním titulům na žadatele nečekají stohy papírování a navíc ví, že pokud budou úspěšní, mohou služby výzkumných kapacit začít čerpat v řádu několika měsíců od podání přihlášky. Ze zpětné vazby od účastníků předchozích ročníků máme radost, často zmiňují, že díky voucherům došlo k navýšení tržeb, rozšíření portfolia produktů, snížení nákladů, modernizaci provozu, prodloužení životnosti výrobku nebo zrychlení realizace zakázek. Není to ale jen o financích, které pomohou s proplacením služeb výzkumníků. Podnikatelé pozitivně hodnotí také získání nových kontaktů a navázání dlouhodobé spolupráce s akademickou sférou, to navíc platí vzájemně.“

Jedním z čerpajících subjektů se v minulosti stala také společnost Protetika Plzeň, která se orientuje na zlepšení životní úrovně lidí s tělesným postižením. „Rozhodli jsme se inovovat svůj produkt a vytvořit novou generaci obličejové masky, přičemž inovace spočívala zejména v její optimalizaci z hlediska pevnosti, tuhosti a způsobu výroby. Posunuli jsme se v modelaci pomocí počítačové simulace a technologickém postupu tištění masek. A nezůstali jsme pouze u toho, zahájili jsme také spolupráci na dalším projektu týkajícím se možností tvorby digitálních dvojčat dětských ortéz dolních končetin,“ zhodnotil přínos programu Tomáš Sýkora, jednatel společnosti Protetika Plzeň s.r.o.

Více informací o Plzeňských podnikatelských voucherech najdou zájemci na webových stránkách BIC Plzeň:
www.bic.cz

Text: Eva Barborková


Zveřejněno: 7. 6. 2022, Martin Pecuch


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688