Petr Pelc (Zainvestuj.to)
Komodity  |  06.06.2022 10:54:04

Čínský hliníkový podvod

 

Další hliníkový incident byl reportován tentokrát v jižní provincii Guangdong, kde několik obchodníků oznámilo, že byli podvedeni, když poskytli úvěr proti fiktivnímu množství hliníku. Šlo o úvěr ve výši 500 milionů jüanů, zajištěných zásobami tohoto kovu uloženého ve skladišti ve městě Foshan. Ty měly však ve skutečnosti mnohem nižší hodnotu. Zástavní hodnoty jsou relativně malé v kontextu objemu trhu s hliníkem v Číně. Největší světový výrobce loni vyprodukoval hliník za více než 100 miliard dolarů. Opakují se případy, v nichž je vidět podobnost s mnohem větším skandálem před osmi lety v severním přístavním městě Qingdao, který způsobil krizi důvěry na čínském trhu s kovy.

Co může způsobit takový nesoulad v zásobách? Obchodování s komoditami, ať už je to pšenice, měď nebo ropa, je obvykle velkoobjemový obchod s nízkou marží. Pro optimalizaci cash flow obchodníci často zastavují svá aktiva proti úvěrům. V kovoprůmyslu má toto zajištění podobu skladových záruk, které zaznamenávají podrobnosti, jako je množství, kvalita, vlastnictví a umístění zboží. Vytváření více opčních listů na jednu zásobu kovů umožní majiteli získat přístup k půjčkám od více než jednoho věřitele, což je praxe někdy označovaná jako „falešné ručení“. Při takovém postupu dochází k nesouladu mezi deklarovaným a skutečným množstvím kovu 

Obchodníci se zpravidla pohybují na již tak tenkých maržích a v posledních měsících fungují za ještě tvrdších podmínek financování. Banky se staly opatrnějšími při poskytování úvěrů kvůli větším cenovým výkyvům způsobeným ruskou invazí na Ukrajinu a také nervozitě z některých vysokých ztrát na trhu s niklem. To některé povzbudilo, aby hledali alternativní financování, včetně praxe, kdy menší, soukromé firmy dávají své zboží do zástavy větším státním obchodníkům, aby získaly hotovost. Ceny komodit jsou také obecně vyšší kvůli válce na Ukrajině, což znamená, že zásoby mohou mít vyšší hodnotu jako měna pro další investice. Nyní existuje riziko, že větší obchodníci nebudou půjčovat svým menším kolegům, pokud nebudou mít jistotu, že jejich úvěry jsou zajištěny platnými skladovými opcemi. Současná volatilita trhu silně dráždí toleranci věřitelů. Prudký pokles cen hliníku poté, co poslední virová epidemie zablokovala celé město Šanghaj, některé přiměla k tomu, aby se pokusili získat zastavený kov v obavách, že dlužníci nebudou schopni splácet své půjčky. V důsledku toho se odhalil nesoulad mezi příliš mnoha opčními listy a nedostatkem hliníku.

Nejnovější Incident ve skladišti ve městě Foshan je relativně malý problém a zatím se týká pouze obchodníků. V Qingdao to byly banky, včetně mezinárodních institucí, které skončily s největší expozicí vůči obchodníkovi a jeho přidruženým společnostem, které se zavázaly, že nahromadí stejné zásoby kovů několikrát, aby získaly půjčky ve výši více než 20 miliard juanů.  

Banky se poučily ze skandálů s financováním Qingdao a dalších komodit, díky čemuž jsou opatrnější věřitelé a nutí obchodníky hledat jiná opatření, včetně půjček od větších firem. Čínský regulátor také vyzval banky, aby posílily dohled, a od té doby se používání kovů jako kolaterálu pro financování snížilo. Přestože se čínská vláda a její státní banky připravují na rozšíření půjček, aby čelily nepříznivým dopadům viru na ekonomiku, jejich štědrost se pravděpodobně nerozšíří na obchodování s komoditami. V důsledku dalšího skandálu může být pro menší firmy těžší získat financování. Incident má neblahý dopad i na ceny. Hliník klesl ve dnech, kdy se začaly šířit zprávy o možném podvodu, a obchodníci se budou nadále obávat nákupu kovu, zatímco nejistota ohledně vlastnictví přetrvává. Existuje také riziko, že bude narušena důvěra na jiných důležitých trzích pro materiály, které se spoléhají na skladové záruky, jako je měď, nikl nebo zinek.

Čína ale zdaleka není jediným dějištěm těchto podvodů. Mezi další podobné případy patří francouzské a australské banky, které v roce 2017 zasáhly úvěrové ztráty v celkové výši přes 300 milionů dolarů poté, co objevily falešné dokumenty na nikl uložené v asijských skladech vlastněných Access World, dceřinou společností Glencore. V roce 2020 singapurský obchodník s ropou Hin Leong zfalšoval dokumenty, aby získal obchodní financování pro produkty, které již předtím prodal.

 Petr Pelc, hlavní analytik zainvestuj.to  

Zainvestuj.to

On-line tržiště firemních českých dluhopisů Zainvestuj.to propojuje investory s ověřenými firmami. Investor získá výnos nad hladinou inflace a české firmy kapitál k dalšímu růstu. Vše online a bez starostí.

Více informaci na: www.zainvestuj.to






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688