Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  04.06.2022 11:28:36

Rozdíly mezi stablecoiny a v čem je algoritmický stablecoin odlišný

Ilustrační obrázek | zdroj ConBank

Stablecoiny jsou dnes zaběhlou součástí kryptografického trhu. Díky své specifikaci se rychle staly hybnou silou kryptotrhu. Tento typ kryptomincí pohání zejména odvětví decentralizovaných financí (DeFi). Investoři skrze ně poskytují půjčky, případně jimi zajišťují likviditu v mnoha projektech na DeFi. Za dobu své existence se tak staly nedílnou a specifickou součástí stále rostoucího kryptoměnového ekosystému. Investoři je využívají jako praktický a nákladově efektivní způsob transakcí s kryptoměnami, když s jejich pomocí snižují riziko plynoucí z volatility kryptoměnového trhu.

V minulém měsíci (květen) jsme však byli svědky historicky prvního krachu některého ze zaběhnutých stablecoinů. Věc, kterou si do té doby zřejmě nikdo z hráčů na kryptotrhu nepřipouštěl, ale před kterou varovala americká centrální banka (FED), že se stát může. Algoritmický stablecoin TerraUSD (UST) ztratil 9. května svůj peg, který měl být udržován cenovou vazbou s americkým dolarem v poměru 1:1, když se propadnul pod úroveň 0,10 USD, což po několika neúspěšných pokusech o záchranu přimělo tvůrce blockchainu Terry jej celý vypnout a de facto přiznat krach tohoto projektu. Před svým krachem patřil UST mezi deset největších kryptoměn podle tržní kapitalizace, když jeho hodnota dosahovala 8 mld. USD. Po svém uvedení na kryptografický trh si rychle získal oblibu u investorů, což napomohlo jeho masovému přijetí a prudkému růstu. Pád této kryptoměny tak byl velkým překvapením a ukázal významnou slabinu algoritmických stablecoinů.

Druhy stablecoinů

Jak je zmíněno v úvodu, stablecoiny jsou obecně definovány jako "digitální měny, které udržují cenovou vazbu s jinými aktivy tím, že je drží jako kolaterál". Avšak i mezi samotnými stablecoiny najdeme rozdíly, které tuto definici popírají. Nejčastější variantou jsou stablecoiny zajištěné fiat měnou. Tvůrci takových stablecoinů kryjí své kryptomince pomocí rezerv ve fiat měně. Nejčastěji se jedná o dolar, ale výjimkou není ani euro, či japonský jen, nebo švýcarský frank. Kryptoměnoví nadšenci však tento druh stablecoinů kritizují s poukazem na to, že takové mince ztrácí svou transparentnost a neregulovatelnost, protože rezervy jsou drženy mimo řetězec a zájemce o takový stablecoin musí věřit tvůrcům slova o dostatečném zajištění, aniž by si je mohli nějak důkladněji prověřit.

Dalším druhem stablecoinů jsou tzv. komoditně zajištěné stablecoiny. Takové mince jsou zajištěné fyzickými aktivy, jako jsou např. zlato, ropa, nemovitosti atd. I tyto rezervy spravuje jedna centrální autorita, což se setkává se stejnou kritikou jako stablecoiny, které jsou zajištěny fiat měnou.

Na rozdíl od dvou výše zmíněných druhů stablecoinů splňují kryptokolateralizované stablecoiny základní požadavky na kryptoměny, kterými jsou decentralizace či transparentnost. Jak již samotné označení napovídá, tento druh stablecoinů je prostřednictvím chytrých smluv zajištěn držbou jiných kryptoaktiv jako kolaterálu (rezervy). Nicméně úskalí těchto stablecoinů tkví v jejich kapitálové neefektivitě. Vzhledem k obecně vysoké volatilitě kryptoměn je k udržení stability stablecoinu zapotřebí neúměrně velké množství rezervní kryptoměny.

V neposlední řadě to jsou právě algoritmické stablecoiny. Vznikly právě proto, aby pomohly vyřešit všechny výše zmíněné problémy. Mají za cíl odstranit jakoukoli potřebu kolaterálu nebo závislosti na centrálním emitentovi. Cenovou vazbu s ostatními aktivy pak vyvažuje prostřednictvím mechanismu spalování a ražby kryptografických tokenů. Aby takový systém fungoval, vyžaduje obvykle dva tokeny. Jeden z tokenů je samotný stablecoin, zatím co pomocí druhého tokenu dochází k vyrovnávání nabídky a poptávky po prvním tokenu. Díky tomu se udržuje cenový peg v rovnováze a dává uživatelům pocit stability. Že se může jednat o falešný pocit stability, jsme se přesvědčili právě v případě UST a navázaného stabilizačního tokenu LUNA od Terry, když po prolomení pegu došlo ke spirále smrti. 

Některé protokoly jsou pak kombinací výše zmíněných druhů stablecoinů, když volí od každého světa něco. Mohou využívat jak algoritmický mechanismus, tak zároveň držet kolaterál např. v kryptoaktivech či fiat měně. Nicméně ani krach dosud největšího algoritmického stablecoinu nezpůsobil paniku u jiných algoritmicky podporovaných stablecoinů, které se tak těší zatímní podpoře investorů.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.


Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688