olomouc.eu (Olomouc)
Z regionů  |  01.06.2022 00:00:00

Olomouc má další část cyklostezky, navazuje na Holický les

Olomouc má další část cyklostezky, navazuje na Holický les

1. června 2022 (st)

Další více než půl kilometrový úsek cyklostezky vznikl v olomoucké městské části Holice. Stezka nově překonává frekventovanou ulici Šlechtitelů a cyklisty vede směrem k Novým Sadům. Tím, že v této lokalitě zajišťuje zcela nově propojení s rekreačním areálem Holického lesa, přispívá v k větší bezpečnosti cyklistů i pěších.

Nová smíšená stezka pro cyklisty a chodce začíná v lokalitě Holického lesa. „Právě dokončená trasa vede od odpočívadla v tomto rekreačním areálu, překonává rušnou ulici Šlechtitelů, a to v místě poblíž křižovatky s ulicí Keplerovou, a dál podél ní pokračuje ve směru na Nové Sady, kde cyklostezka prozatím končí vyústěním na polní cestu,“ popsal nový úsek primátor Miroslav Žbánek. V součtu je celková délka cyklostezky přesně 526 metrů. Celkové realizační náklady znamenaly částku 3,4 milionu korun. „S úhradou nákladů investice pomohla městu dotace z IROP v rámci ITI, která je téměř 2,5 milionu a Olomouckého kraje ve výši 411 tisíc korun,“ doplnil náměstek primátora Matouš Pelikán.

Nový úsek, který navázal na stezku pro cyklisty a pěší vybudovanou v holickém lesoparku už v roce 2018, místní oceňují. „Je to cyklostezka, která zvyšuje bezpečnost cyklistů o dalšího půl kilometru, protože ho nemusí překonávat po nebezpečné silnici, kde denně projede až deset tisíc aut. Cyklostezka, která vede z Holice až na konec nového úseku má teď délku 1,3 kilometru. Cyklistovi sice potom zbývá dojet ještě asi 700 metrů po nebezpečné silnici, to je pravda, ale dvě třetiny už projede bezpečně. My z Holice jsme opravdu rádi, že tato část je hotová,“ popsala situaci předsedkyně Spolku pro Holický les Ivana Kalodová. Kromě toho, že nový úsek zvyšuje bezpečnost cyklistů, rozšiřuje zároveň i rekreační potenciál lesoparku. „Pro pěší tím vznikly i nové procházkové okruhy. Díky novému úseku se teď prodlouží třeba krásná vycházková trasa kolem rybníků, přes třešňovou alej až do Holice,“ doplnila Ivana Kalodová.

Na právě hotovou investici budou v budoucnu navazovat další úseky cyklostezek. „Jde jednak o plánované vnitřní ovály na území Holického lesa, ale také o pokračování stezky ve směru na Nové Sady právě podél zmíněné frekventované silnice. Tady bude cyklostezka podle hotového projektu samozřejmě navazovat. Pokračování stavby ovšem souvisí s poměrně komplikovanými výkupy pozemků v rámci území, které zahrnuje čtvrtá etapa protipovodňových opatření, a bude ji realizovat Povodí Moravy,“ objasnil majetkoprávní náměstek primátora Matouš Pelikán. Zejména cyklisté, kteří pojedou od Nových Sadů, musí proto nyní dbát zvýšené opatrnosti při přejíždění ulice Keplerovy na nový úsek. „Je to místo, které budeme jako investor dále monitorovat a v případě nutnosti budeme s Policií ČR projednávat možná další dopravní opatření směřující ke zvýšení bezpečnosti provozu. Zatím se nám po dohodě s policií podařilo omezit v místě rychlost na 70 km/h,“ upozornil primátor Miroslav Žbánek.

Už za pár měsíců se cyklisté ve městě projedou i po dalších nových úsecích. Aktuálně se totiž staví cyklostezka ve Chválkovicích, podél rušné výpadovky, i nová stezka v lokalitě ulic Zikova – Rožňavská, která se buduje rámci stavby tramvajové trati. V Olomouci lze nyní projet po více než 45 kilometrech cyklostezek i cyklopruhů a dalších 35 kilometrů se jich chystá.

| Poslední úprava: 1. června 2022 (st)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688