mzv.cz (MZv ČR)
Z domova  |  31.05.2022 10:57:00

Na pozvání prezidenta Miloše Zemana zavítal na oficiální návštěvu České republiky prezident Švýcarské konfederace Ignazio Cassis

Na pozvání prezidenta Miloše Zemana zavítal na oficiální návštěvu České republiky prezident Švýcarské konfederace Ignazio Cassis

31.05.2022 / 10:50 | Aktualizováno: 31.05.2022 / 10:57

Na pozvání prezidenta České republiky Miloše Zemana vykonal ve dnech 25.-26. května 2022 oficiální návštěvu Česka spolkový prezident Švýcarské konfederace a ministr zahraničních věcí Ignazio Cassis s delegací, jejímiž členy byli i poslankyně Národní rady Christine Bulliard-Marbach a člen Stavovské rady za kanton Ženeva Carlo Sommaruga.

Diskuzi prezidentů na zámku v Lánech vévodila situace na Ukrajině v důsledku ruské agrese a poválečná obnova země. Prezidenti projednali i výborné česko-švýcarské vztahy a v kontextu nadcházejícího předsednictví Česka v EU se dotkli švýcarsko-unijní spolupráce.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský se při jednání s prezidentem Cassisem podrobněji zaměřil na otázky energetické a kybernetické bezpečnosti, které s konfliktem na Ukrajině úzce souvisí, a seznámil prezidenta Cassise s prioritami českého předsednictví EU. I on ocenil tradičně přátelské vztahy mezi Švýcarskem a Českem, jejichž těžištěm je ekonomická spolupráce. „Mluvili jsme o tom, jak dál posunout česko-švýcarskou spolupráci. Inovace, věda a kyberbezpečnost jsou určitě těmi oblastmi, kde bychom se mohli u Švýcarska inspirovat,“ prohlásil po jednání ministr Lipavský. Potenciál k prohloubení bilaterální spolupráce existuje zejména v moderních a inovativních oblastech; obě země úzce spolupracují i v mezinárodních organizacích.

Jednání ministra pro evropské záležitosti Mikuláše Beka a prezidenta Cassise bylo věnováno českému předsednictví v EU a spolupráci EU se Švýcarskem. Ministr Bek představil pět prioritních okruhů českého předsednictví, jimž bude dominovat vyrovnávání se s důsledky války na Ukrajině. Švýcarská delegace na oplátku seznámila se svou představou o podobě další spolupráce Švýcarska s EU. Prezident Cassis rovněž prezentoval koncept Ukraine Recovery Conference, jež se uskuteční ve dnech 4.-5. července 2022 v Luganu.

Galerie


Pre


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688