Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  30.05.2022 09:39:50

Stát New York je blízko zákazu těžby bitcoinů

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank

Stát New York se v rámci zákona o vedoucí úloze v oblasti klimatu a ochraně obyvatelstva zavázal do roku 2050 snížit emise skleníkových plynů o 85 % oproti nynějším rokům. Aby tohoto cíle dosáhnul, hledá možnosti, ve kterých oblastech lze přejít z energií vyráběných z fosilních zdrojů na energie vyráběné z obnovitelných zdrojů. Do hledáčku se tak zákonitě musel dostat také kryptografický průmysl a těžba metodou proof-of-work (PoW). Metodu těžby PoW využívají obě dvě nejznámější a dle kapitalizace také největší kryptoměny na trhu – Bitcoin a Ethereum.

Tamní zákonodárci tak připravili návrh zákona, který by měl jednak přimět stávající těžební společnosti přejít na energie vyráběné z obnovitelných zdrojů a druhak výrazně omezit možnosti pro vytváření nových těžařských farem či rozšiřování farem stávajících. Zavádí dvouleté přechodné období pro přechod z energie vyrobené z fosilních zdrojů na obnovitelné zdroje, přičemž se musí jednat o 100% výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Pokud by tuto podmínku nesplnili, nebudou smět rozšiřovat svou těžbu a po vypršení platnosti povolení k tomuto druhu podnikání, jim již nebude obnoveno. Nově vznikající subjekty budou muset tyto podmínky plnit již při svém zakládání. V případě, že by tomu tak nebylo, nedostanou povolení a tito těžaři nebudou smět spustit své stroje.

Zdá se, že se tento návrh těší významné podpoře, když jej již schválilo Státní shromáždění a aktuálně jej projednává Státní senát. Hlasování o tomto souboru opatření se očekává v rámci příštích týdnů. Odborníci se všeobecně shodují, že zákon bude schválen a podepíše se pod něj i v posledním legislativním kroku tamní guvernérka, Kathy Hochul. Schválení tohoto zákona tak bude mít zřejmě zásadní vliv na budoucí vývoj kryptografie ve státě New York. Nehledě na skutečnost, že se nejspíš dotkne i výše zmíněných kryptoměn. 

Stát New York již nyní vyrábí, podle údajů amerického Úřadu pro energetické informace, třetinu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Těží se své výhodné pozice při pobřeží Atlantského oceánu. K výrobě elektřiny využívá soustavu vodních, případně větrných elektráren. Této kombinace využívá například společnost Coinmint, která díky tomuto mixu zelené energie provozuje jednu z největších těžebních farem v USA s výkonem 435 MW. K nižším nákladům na údržbu těžebního hardwaru pak přispívá i nižší průměrná teplota, díky čemuž se tento hardware tak rychle nezahřívá a nepotřebuje tím pádem tolik chladit.

Paradoxně to je právě kryptografický průmysl, který je v USA leaderem ve využívání obnovitelných zdrojů k zajištění těžby a chodu samotných těžařských farem. Udržitelný energetický mix globálního odvětví těžby bitcoinů se dnes odhaduje na takřka 60 %. Podle údajů Digitální obchodní komory v USA je však stát New York ještě dál, když aktuálně využívá téměř 80 % obnovitelné energie pro chod těžebních farem. 

Podle údajů společnosti Foundry se však dlouhodobě odmítavý postoj tamních zákonodárců výrazně negativně promítá do podílu státu New York na celkovém hashrate Bitcoinu. Data ukázala, že se tento podíl během několika měsíců snížil ze zhruba 20 % na současných 9,77 %. Společnost Foundry to vysvětluje tím, že těžaři začínají migrovat do jurisdikcí v jiných částech země, které jsou ke kryptoměnám přívětivější. 

Mapa a graf podílu na hashrate Bitcoinu v USA | zdroj Centrum pro alternativní finance (CCAF)

Jedná se hlavně o státy jako Georgia, Severní Karolína, Severní Dakota, Texas atd., které jsou naopak nakloněni celému kryptografickému průmyslu. Třeba právě Texas má deregulovanou energetickou síť se spotovými cenami v reálném čase a přístup ke značnému přebytku obnovitelné energie, stejně jako k přebytku zemního plynu, který by jinak museli spálit. Pro těžaře se tak určitě jedná o velmi atraktivní příležitost k rozvíjení svých podnikatelských aktivit.

Odborníci na kryptografický průmysl se shodují, že pokud New York schválí moratorium na těžbu kryptoměn, dojde k řadě negativních jevů. Jsou přesvědčení, že plno těžařů přestěhuje svůj hardware do jiných, přívětivějších států, což se následně promítne do návazných podnikatelských sektorů jako jsou elektrikáři, stavební dělníci nebo místní dodavatelé. Stát New York tak přijde o značný kapitál a významnější daňový příjem. Jsou však i tací, kteří situaci zklidňují právě s poukazem na to, že většina těžebních farem již z větší části ke svému provozu využívá zelenou energii. Co se bude doopravdy dít a jaký bude skutečný vývoj, vejde-li tato norma v platnost, se teprve dozvíme.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688