Hradec Králové (hradeckralove.org)
Z regionů  |  27.05.2022 00:00:00

Hradec Králové: Strážníci zvířecími záchranáři

mláďě sýkorky
 

 
 

Městská policie Hradec Králové přijala v uplynulém týdnu větší počet oznámení týkající se opuštěných či zraněných mláďat. Nejčastěji se jedná o ptáčata, štěňata či mladé zajíce.

Lidé je nachází po celém území města Hradce Králové, ve veřejných parcích, zahradách domů, v okolí popelnic, ale i přímo na frekventovaných komunikacích.

V případě oznámení je na místo nálezu vyslána vyškolená hlídka odchytové služby, která na místě zhodnotí, zda je možné mládě nechat v přírodě, nebo je nutné kontaktovat hradecký útulek či Záchrannou stanici pro hendikepovaná zvířata JARO Jaroměř.

V uplynulém týdnu strážníci zachraňovali kachnu s kachňaty, která se pokoušela přijít rušnou komunikaci v centru města, strakami napadené mládě kalouse ušatého, zraněnou kunu, ptáčata sýkorky vypadlá z hnízda i zatoulané štěně.

Našli jste opuštěné ptáče?

Strážníci hradecké městské policie a ochránci přírody řeší v těchto dnech tradiční jarní problém. Přijímají velké množství telefonátů, ve kterých lidé oznamují nález vypadlých ptáčat, či přinášejí mláďata volně žijících zvířat v domnění, že jsou opuštěná a hrozí jim smrt. Městská policie ve spolupráci se Záchrannou stanicí Jaro Jaroměř upozorňuje, že se ve většině případů nejedná o ptáčata vypadlá, ale dobrovolně vylétlá. Opouští hnízdo ještě v době, kdy neumí dokonale létat a dorozumívají se mezi sebou kontaktními hlasy. Rodiče tedy o každém z mláďat dobře ví a pravidelně je krmí. S mláďaty ptáků na rozdíl od mláďat savců může člověk manipulovat, riziko, že je rodiče opustí, v těchto případech nehrozí. Nejlépe je posadit ptáče na větev stromu, sloupek od plotu nebo hromadu dřeva. Ptáčat nalezených na místech, kde jim nehrozí žádné vážné ohrožení (les, zahrada, okraj pole, koruna stromu, hromada dřeva), si není třeba příliš všímat (s výjimkou rorýsů). Ve většině případů opravdu nejsou opuštěná. Pokud by se však nacházela na rizikových místech, např. chodník, silnice nebo městský park s volně pobíhajícími psy, je vhodné opatrně je odchytit do ruky a usadit na bezpečnější stanoviště poblíž místa nálezu.

Mláďata volně žijících zvířat (zajíc, srnče), kterých se dotkl člověk, už ale rodiče zpět nevezmou. V přírodě je běžné, že samice porodí, o mládě se postará, očistí ho, nakrmí a zmizí, aby svou přítomností nelákala pozornost predátorů a nevystavovala mládě nebezpečí. Pravidelně se ale vrací a mládě krmí. Nemusíme se proto o ně strachovat.


 

 
Zodpovídá: Bc. Veronika Ludvíková
Vytvořeno / změněno: 27.5.2022 / 27.5.2022
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688