ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  25.05.2022 08:35:11

Problémy, které se v metaverzu neřeší

V reálném světě se řeší problémy zcela jiného rázu, jako je například válečný růst cen potravin.

Zatímco ve virtuálních světech, v takzvaných metaverzech se prý virtuální pozemky s virtuálními výhledy na virtuální moře prodávají za skutečné statisíce či milióny korun, tak v reálném světě se i nadále řeší problémy zcela jiného rázu, jako je například válečný růst cen potravin. Jeho vrchol je ještě před námi a stále více pravděpodobné je i to, že tento šok jen tak neodezní. A dopady mohou být drtivé. Vezměme si například trh s pšenicí. Je všeobecně známo, že Ukrajina i Rusko jsou na něm významnými hráči, konkrétně exportéry číslo pět (záleží na roce) a číslo jedna. Válka tuto situaci mění, a to v nevhodném okamžiku, neboť trh by byl i tak pod tlakem. Například Indie v důsledku neúrody vývoz, i když s výjimkami, také zastavila. A není sama. Dle týdeníku The Economist se omezení v mezinárodním obchodě dotýkají již 15 % světově zobchodovaných kalorií. Obchod je přitom klíčový, protože až čtyři pětiny světové populace prý žijí v zemích, které jsou na dovozu potravin závislé. Zpět k pšenici. Globální produkce a tedy i zásoby letos poklesnou. Sice se z dlouhodobého pohledu pohybují na nadprůměrných úrovních, ale to je do jisté míry optický klam. Ohromnou zásobou totiž disponuje Čína, ale tato pšenice je jaksi mimo trh. Nejchudší země zásoby nemají a za vysoké ceny (ještě k tomu v tvrdé měně, která navíc zdražuje) si je jen těžko pořídí. Další desítky miliónů lidí na světě se tak patrně letos dostanou do tzv. potravinové nejistoty. Situace se asi výrazně nezlepší ani napřesrok. Ukrajinská produkce se asi jen tak nevzpamatuje. Hektarové výnosy ve světě jsou a budou pod tlakem drahých hnojiv (mj. důsledek drahého plynu). Navíc je zde faktor počasí. To je nevyzpytatelné, ale četnost extrémních jevů roste... My žijeme v bohaté části světa a s problémy se nějak vypořádáme. I tak ale bude pro řadu domácností situace velice nepříjemná. Dle dat z Eurostatu z roku 2015 pětina českých domácností s nejnižšími příjmy vydávala za potraviny asi pětinu prostředků (22 %, v Německu pro porovnání 13 %, v Bulharsku 34 %). K tomu nás samozřejmě čeká výdajový náraz v podobě vyšších účtů za energie. A finanční trhy by v tomto kontextu skutečně měly brát v potaz, že zkrotit inflační očekávání nemusí být snadné...
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688