Cyrrus (Cyrrus)
Akcie ve světě  |  24.05.2022 15:08:17

Herní akcie – období odkladů a zklamání

Nástup pandemie nastartoval raketový růst herních akcií. Velké videoherní společnosti tak posilovaly až o 70 %. Electronic Arts posilovalo téměř o 35 %, Activision Blizzard o 60 % a Take-Two téměř o 70 %. Karantény, lockdowny, práce z domova, distanční výuka – to vše přispělo k nárůstu zájmu o hry. Rekordně se prodávalo, narůstaly herní hodiny i pravidelný počet hráčů. Dnes je ale řada herních akcií zpět na předpandemické úrovni nebo dokonce pod ní. Jaké faktory to způsobily?

Odkládání nových titulů

Activision Blizzard má ještě letos vydat pokračování populární série Call of Duty: Modern Warfare. Ale příští rok by měl být prvním rokem bez nového titulu za téměř dvě dekády. Call of Duty patřilo dlouhodobě k top 3 herním titulům této firmy a od jejího vzniku v roce 2003 prodala více než 400 milionů jednotek z této série. Čtvrté pokračování série Diablo je aktuálně odsunuto na rok 2023. Na stejnou dobu je odloženo i pokračování titulu Overwatch, který také sklízel úspěch.

Dalším příkladem může být polské vývojářské studio CD Projekt, za kterým stojí úspěšná série Witcher a hlavně nejpropracovanější 3. díl, který vyšel již před 7 lety. Fanoušci dlouho očekávali 4. díl, místo toho studio oznámilo, že vyjde přepracovaná verze 3. dílu pro nové generace konzolí. I tuto předělávku dlouhodobě odkládalo, až nakonec letos CD Projekt oznámil, je že odložena na neurčito. Těžko lze tedy vývojářům věřit letošní oznámení začátku prací na dalším dílu Witcher série, když nebyli schopni dodat ani zmíněnou novou verzi Witcher 3.

U Take-Two stále platí, že nejnovějším hlavním dílem světoznámé série Grand Theft Auto je stále GTA V, které brzy oslaví desáté narozeniny. Fanoušci se po pár letech přirozeně začali poptávat po pokračování, jelikož historicky byla prodleva mezi hlavními díly série jen rok nebo dva. Po mnoha letech Take-Two konečně oznámilo práci na GTA VI, ale bez data vydání. Současné odhady vydání se tedy pohybují někde mezi roky 20232025. To není moc uklidňující vzhledem k tomu, že bez stanoveného data může být vydání jednoduše posunuto i na později.

Přehnaná očekávání

Dalším faktorem jsou přehnaná očekávání akcionářů, kteří po úspěchu během pandemie očekávali stálé tempo růstu počtu nových hráčů.

Jako příklad může posloužit společnost Roblox (populární hlavně mezi velmi mladými hráči), která má na dnešní dobu relativně blízko k často zmiňovanému metaverse (tedy síti virtuálních světů, které jsou zaměřené na sociální spojení usnadněné brýlemi pro rozšířenou realitu). Firma zažila skokový nárůst hráčů v období pandemie. Mezi prvními čtvrtletími roků 2020 a 2021 narostl počet denně aktivních hráčů o skoro 80 %, tedy na více než 42 milionů hráčů denně. Pro srovnání mezi prvním čtvrtletím roku 2021 a letošním rokem se jednalo již o pouze 28% nárůst.

 

Podobné je to i u růstu celkového počtu odehraných hodin, který meziročně vzrostl jen o 22 %. Dalšími problémy jsou průměrné útraty hráčů, které se přestaly navyšovat. Noví hráči jsou spíše z chudších zemí a mají menší ochotu utrácet. Přestože se růst společnosti nezastavil, ale pouze zpomalil, odepsaly akcie Roblox jen od začátku letošního roku přes 75 % své hodnoty, přičemž část poklesu lze určitě připsat i celkovému ochlazení na akciových trzích.

Mimo to je možné dodat, že ani řada nedávno vydaných velkých titulů neslavila mezi hráči úspěch. V některých případech je to kritikou chyb a nedostatků her, které nejsou před vydáním dostatečně otestovány. Částečně je to opakováním stejného titulu v úspěšné sérii, který nedokáže nabídnout nové prvky. To potom způsobí vlnu negativních recenzí od profesionálů, ale i od běžných hráčů, takže řada potenciálních kupců může být od nákupu odrazena.

Příkladem může být opět titul Call of Duty: Vanguard z listopadu loňského roku. Nejen svým zasazením do minulosti, ve které se tato série hůř prodávala, ale i zpracováním a řadou negativních recenzí se stala zklamáním a nedosáhla dostatečného množství prodejů.

Případně je možné uvést herní sérii Battlefield od Electronic Arts. Nejnovější titul Battlefield 2042 i přes ucházející prodeje obdržel řadu negativních recenzí kvůli chybám ve hře. Ve výroční zprávě za rok 2021 společnost uvádí u této série meziroční pokles tržeb.

V neposlední řadě lze jako příklad uvést titul Cyberpunk 2077 od herního studia CD Projekt, který byl po mnoha stížnostech na nedostatky krátce po vydání stáhnut z Playstation Store, kam se vrátil až po půl roce

Špatné výsledky celého sektoru

Zmíněné faktory jsou doprovázeny nepříznivými čtvrtletními výsledky herních společností, které byly dosud letos zveřejněny. Kombinace změn chování po covidu, neschopnost rychle dodávat nové hry a zklamání hráčů z řady významných titulů vede k horším výsledkům firem v segmentu.

Za velké zklamání se dají označit i výsledky Activision Blizzard nebo Zynga, společnost známá mobilními hrami a zejména titulem Farmville. Obě společnosti nebyly schopny dosáhnout zisku ani tržeb, které trh očekával a hůře dopadly i v meziročním srovnání. Lépe na tom byly výsledky společností Electronic Arts a Take-Two, obě však znatelně snížily svůj výhled na blízkou budoucnost.

Závěr

Herní sektor zažil během pandemie značný růst. Skvělé výsledky firem a dobrý výhled sektoru se projevil růstem akcií během roku 2020. Tempo růstu se ale neudrželo a po postupném rozvolňování restrikcí upadl silný zájem řady hráčů. Celý sektor se také potýká s neschopností vydávat nové tituly rychle a ve stanovených termínech, což je částečně způsobeno nedostatkem kvalifikovaných pracovníků na trhu. Značná část nově vydaných her se potýká s chybami, které vedou k nespokojenosti hráčů. Odvětví ale přináší další příležitosti do budoucna, třeba předpokládaný růst mobilního segmentu s internetem dostupnějším v chudších zemích světa, se zvyšujícím se zájmem o Esport i možností širšího využití nových technologií, jako je virtuální realita

Jiří Mayer  

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688