Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  20.05.2022 07:40:01

Ilegální těžba v Číně kvete, alespoň to naznačují data z Cambridge

Rok od zákazu těžby v Číně

Je tomu více než rok, co čínské restrikce tvrdě dopadly na segment kryptografie v Číně, do té doby lídra co se týče do výkonu počítačové síly, tzv. hashrate. Čína zaujímala naprosto dominantní postavení, když se na celosvětovém hashrate těžebních operací podílela z více než tří čtvrtin (75,5 % v září 19). Po prvních restrikcí, které čínští těžaři pocítili se podíl na celkovém hashrate snížil na 46 % (duben 21). V květnu loňského roku však čínská vláda své tažení proti tomuto segmentu trhu ještě více zintenzivnila. To mělo za následek jediné, a to naprostý útlum všech těžebních operací, když do července, potažmo srpna spadnul podíl tamního hashrate na nulu. Toto období bylo doprovázeno hromadnými přesuny těžebního hardwaru do pro těžbu přívětivějších oblastí. Nejčastější cílovou destinací se staly Spojené státy americké. V průběhu loňského roku se tak staly novým leaderem v kryptografických těžebních operacích, když se v lednu 22 podílely na celosvětovém hashrate necelými 40 % (37,84 %).

Mapa Bitcoinové těžební činnosti | zdroj Centrum pro alternativní finance (CCAF)

Nová data z Cambridgeské univerzity

Přesto, že to na konci loňského léta vypadalo s čínskými těžaři velmi nelichotivě, nově zveřejněná data Cambridgeskou univerzitou prostřednictvím Centra pro alternativní finance (CCAF) dávají naději, že nemalé procento těžařů navzdory přísným omezením stále provádí velké těžební operace. Nově zveřejněná data ukazují, že již na podzim loňského roku se podíl čínského hashrate na celosvětové těžbě Bitcoinu obnovil na úroveň 20 % a kolem této úrovně osciloval do ledna 2022. Podle údajů, které CCAF shromažďuje od partnerských těžebních poolů, činil v lednu čínský podíl na celosvětovém hashrate 21,11 %. Nutno však podotknout, že ze zveřejněných dat vyplývá, že loňské září přineslo čínskému kryptografickému průmyslu oživení, když hashrate dosahoval dokonce 22,3 %. Ve zbývajících měsících roku 2021 se sice tamní podíl propadnul k úrovni 18 %, přesto to však stačilo nato, aby si Čína udržela druhé místo v podílu na celkovém hashrate těžby Bitcoinu. Lépe na tom byly pouze spojené státy, které se ze 27,7% podílu v září 21 do konce roku propracovaly až na 37,4%. Začátek roku pak jen vzrůstající podíl USA na hashrate Bitcoinu potvrdil.

Vývoj podílů na celosvětovém hashrate | zdroj Centrum pro alternativní finance (CCAF)

Významná podzemní těžební činnost

CCAF zároveň se zveřejněnými daty uvádí, co nejspíš stojí za tak významnou těžební aktivitou na čínském trhu. Podle CCAF údaje „silně naznačují, že v zemi vznikla významná podzemní těžební aktivita“. CCAF se pak ve vysvětlování ztotožňuje s odborníky v oboru, kteří se domnívají, že „geograficky rozptýlené malé provozy a přístup k elektrické energii mimo síť patří k hlavním prostředkům, které těžaři v podzemí využívají k tomu, aby skryli svou činnost před úřady a obešli zákaz“. Při zkoumání dat však vyvstala otázka, jak to, že mohlo dojít k tak výraznému náhlému oživení těžby během jednoho měsíce, když „návrat takového rozsahu během jednoho měsíce se zdá být nepravděpodobný vzhledem k fyzickým omezením, neboť nalezení stávajících nebo vybudování nových nesledovatelných hostitelských zařízení v takovém rozsahu vyžaduje čas“. CCAF to vysvětluje kompromisy při metodologickém sběru dat. Při svém výzkumu se spoléhá na data, které nahlásí partnerské těžební pooly (BTC.com, Poolin, ViaBTC a Foundry). 

V době nejsilnějších zásahů proti čínským těžařům, se tito těžaři nejspíš uchýlili ke skrývání svých skutečných poloh za pomoci virtuálních privátních sítí (VPN), případně jiných proxy služeb. Následkem tohoto přístupu pak partnerské těžební pooly uváděly zkreslené údaje o původu dílčích podílů na celkovém hashrate. Své tvrzení CCAF ilustruje na podílech Německa (3,06 %) a Irska (1,97 %), přičemž v těchto zemích nejsou známy významnější těžební operace. Navíc se domnívá, že výše zmíněné mezidobí využili počítačově zdatnější těžaři k přizpůsobení se tamním restrikcím a k přechodu do ilegality. Nejprve se skrývali právě pomocí zahraničních zprostředkovatelských služeb, aby se postupem času vrátili k místním proxy službám, které nabízí také dostatečnou ochranu před tamními úřady a regulátory.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688