Jan Béreš (Ušetřeno.cz)
Energie  |  18.05.2022 13:16:48

Elektřina pro domácnosti zdražuje i na šestinásobek

Zatímco v minulém roce bylo možné elektřinu získat silovou elektřinu za cenu 1500 Kč za MWh bez DPH, v současnosti už cena přesahuje u některých dodavatelů i 7000 Kč. A může růst dál.

Nejvyšší zdražení elektřiny a plynu v novodobých dějinách České republiky. Kdyby mi to ještě někdo před rokem řekl, za kolik se bude prodávat elektřina, pokládal bych takového člověka za blázna.

Když se podíváme na ceny elektřiny u dodavatelů více dopodrobna, tak ještě v létě 2021 byla možnost si zasmluvnit cenu silové elektřiny na 2 až 3 roky s garancí nezdražení za cenu 1500–1700 Kč za MWh bez DPH. A dnes? Současné ceny jsou kolem 4500 až 6200 Kč za MWh. Nejvíc na zdražování doplatí lidé, kteří měli uzavřené individuální nabídky, kde dosáhli i na cenu kolem 1200 Kč. Pokud jim končí fixace, připlatí si na silové složce elektřiny i pětinásobek.

Nemám bohužel dobrou zprávu.

Alarmující jsou nákupy na Českomoravské komoditní burze Kladno, kde cena posledních transakcí elektřiny dosahuje 8000 Kč za MWh. Co to znamená pro koncového zákazníka? Že by prodejní cena pro následující období mohla přesáhnout i hranici 9000 Kč za MWh. Zde lze dát za příklad firmu Carbounion Bohemia, která zveřejnila na svých stránkách nové ceníky – smlouva na 1 rok má cenu kolem 9000 Kč za MWh bez DPH za silovou elektřinu (cena je lehce odlišná pro jednotlivé distribuční sazby), smlouva na 2 roky má cenu kolem 7 800 Kč za MWh a smlouva bez závazku má nacenění opět přes 9000 Kč za MWh.

Jak se takové ceně vyhnout? Ideálně si zkontrolovat aktuální platnost smlouvy a pokud končí do 12 měsíců, nebát se si cenu zkontrolovat a pokud se nabídka bude pohybovat kolem 4500–5000 Kč za MWh tak si jí zasmluvnit už teď. Dodavatele vybírat spíše z těch větších dominantních, kde je větší pravděpodobnost dodržení po celé smluvní období větší než u těch alternativních.

Zdali takovou nabídku upsat na 2 nebo 3 roky je už jen na zákazníkovi, co je pro něj přijatelnější a dodavateli, jestli takovou nabídku učiní. Dodavatelé se aktuálně do moc dlouhých závazků nehrnou, je tedy pravděpodobnější závazek 2 let. Vždy však chtějte garanci ceny na celé smluvní období od zahájení dodávky.

Na smlouvě tedy chcete hlavně 4 důležité body, které musíte znát a vědět o nich:

1. Kdy vám smlouva začíná a na jak dlouho je platná

2. Jak se smlouva zachová po jejím uplynutí (prolongace)

3. Jaká je výpovědní lhůta  

4. Jaká je skutečná cena a zdali je garantovaná po celém období

 

Jan Béreš

Jan Béreš

V Ušetřenu začínal jako energetický expert, který domácnostem a firmám radil ohledně změny dodavatele a možných úspor. V roce 2020 postoupil na pozici energetického analytika, který sleduje vývoj na trhu a vztah současných burzovních cen energií na domácnosti. Je citován Českou televizí. Nově začal také publikovat komentáře na serveru Kurzy.cz, kde chce přibližovat složitý energetický svět běžným lidem. Jeho hlavním koníčkem je rodina a výlety s ní. Je nadšeným filmovým fanouškem, v některých filmech vystupoval jako komparzista.

Ušetřeno.cz

Pomáháme lidem vybrat si správně

Šetříme jim tak čas, peníze i starosti.

U nás si porovnají všechny produkty a služby – od hypoték, přes dodavatele energií či pojištění až po mobilní tarify a jednoduše a rychle vyberou, co je pro ně nejvýhodnější. My jsme jim k ruce, když si neví rady a potřebují něco vysvětlit. Také za ně dokážeme spoustu věcí zařídit. Je to radost a dává nám to obrovský smysl. Děláme to srdcem a férově.

Obě naše společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. a Ušetřeno s.r.o. jsou součástí skupiny ČSOB.

Více na www.usetreno.cz/.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688