Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  12.05.2022 18:50:06

Bitcoin je pod tlakem výprodejů a není v tom sám

Na investory do kryptoměn čekalo dnes po probuzení velmi nemilé ráno, když zjistili, že Bitcoin společně s dalšími kryptoměnami výrazně ztrácí na svých hodnotách. Od začátku týdne bitcoin ztratil téměř 10.000 USD ze své hodnoty, když se dnes kolem 9. hodiny obchodoval kolem úrovně 26,5 tis. dolarů. Od té doby alespoň trochu zpevnil, když se v 16:00 SEČ obchoduje na úrovni 28.200 USD

Vývoj ceny kryptoměny Bitcoin | zdroj ConBank

Co stojí za propadem

Za propadem trhu s kryptoměnami stojí několik faktorů. Aktuální vývoj na finančních trzích zažívá turbulentní období, kdy vysoká inflace drtí takřka všechny vyspělé státy, což se přeneseně promítá i do světa kryptoměn. Investoři se v dobách nejistoty zbavují rizikových aktiv, což mohou být jednak samotné kryptoměny, ale třeba i akcie do technologických firem, které své podnikání zakládají na blockchainových systémech, a které jsou zatím ve fázi růstu, přičemž svůj rozvoj financují hlavně pomocí úvěrů od komerčních subjektů. Tím, že inflace stále roste, nebo zůstává na mnohdy relativně rekordních úrovních, intervenují proti ní centrální banky a jednotlivé vlády. Centrální banky pak používají vesměs obdobný mechanismus, když nejdříve zvyšují úrokové sazby. Růst úrokových sazeb pak má za následek, že firmám, jež svůj rozvoj financují z cizího kapitálu, rostou náklady na obsluhu takového dluhu, čímž ztrácí na své hodnotě. Ve spojení s tím, že takové firmy mnohdy ještě nejsou ziskové, to může vést v krajním případě až k jejich zániku. Minimálně to však vede ke ztrátě hodnoty takového podniku, k oslabování akcií a ze strany investorů k prodeji takových akcií, což dále tlačí hodnotu akcií dolů.

Šok na poli stablecoinů

Významný podíl na poklesu kryptoměnového trhu má však i jeden z největších stablecoinů na světě, kterým je TerraUSD. Stablecoiny jsou specifickou součástí stále rostoucího kryptoměnového ekosystému, kterou využívají především investoři do kryptoměn jako praktický a nákladově efektivní způsob transakcí s kryptoměnami. Stablecoin je typ kryptoměny, která se spoléhá na stabilnější aktivum jako základ své hodnoty. Nejčastěji se o stablecoinech mluví jako o měnách navázaných na fiat měnu, jako je například americký dolar, či euro. Mohou být navázány i na drahé kovy nebo jiné kryptoměny. Účelem těchto kryptoměn je zajistit stabilitu ceny. Všechny stablecoiny jsou kryté nějakým aktivem nebo kombinací aktiv v rezervě. Rezervou může být například zlato, hotovost nebo dokonce krátkodobý podnikový dluh.

TerraUSD

TerraUSD, známý také jako "UST", je podle tržní kapitalizace jednou z největších kryptoměn, když mu aktuálně patří 10. pozice v tomto žebříčku. Patří mezi stablecoiny, které jsou sice navázány na americký dolar v poměru 1:1, ale udržuje svůj peg prostřednictvím algoritmu, který moderuje nabídku a poptávku ve složitém procesu zahrnujícím použití dalšího vyrovnávacího tokenu Luna. Na rozdíl od jiných stablecoinů typu Tether, které jsou kryty státními dluhopisy či cennými papíry, jsou mince TerraUSD kryty kryptoměnou Bitcoin. 

Tento stablecoin v úterý porušil svou vazbu na dolar v poměru 1:1, když se propadl na úroveň 67 centů, a i když se zdálo, že svůj propad zastavil, opak byl pravdou. Do včerejšího dne se propadl dokonce na úroveň 30 centů. Za tento turbulentní vývoj může do jisté míry také zvolená obrana pegu. Luna Foundation Guard v pondělí na Twitteru uvedla, že bude bránit dolarový peg TerraUSD prostřednictvím půjček v souhrnné výši 1,5 miliardy dolarů. Polovinu z toho budou činit půjčky mimoburzovním obchodním firmám, aby pomohly ochránit peg UST a druhou polovinu budou tvořit půjčky v UST na nákup bitcoinů.

Justin d'Anethan, obchodní ředitel společnosti Amber Group, uvedl, že: „Používání bitcoinu jako rezervy vytvořilo pro TerraUSD začarovaný kruh, kdy výprodeje obou tokenů vedly k poklesu druhého. Bitcoin klesá, protože je prodáván na obranu ekosystému, který trpí, ekosystém trpí, vytváří ještě větší paniku na (TerraUSD), což zatěžuje token Luna, což vyžaduje, aby nadace použila více rezerv na doplnění a obranu peg.“

Své si přisadil také FED, když ve své pololetní zprávě o finanční stabilitě varoval před stablecoiny, jako rizikovým aktivem náchylným k odlivu investorů, protože jsou kryty aktivy, která mohou v období krize ztratit hodnotu a stát se nelikvidními. A dodal, že: „Rostoucí využívání stablecoinů ke splnění maržových požadavků pro pákové obchody s jinými kryptoměnami může zesílit volatilitu poptávky po stablecoinech a zvýšit rizika zpětného odkupu.“

V praxi tak jsme svědky toho, že kryptoměny zatím nemají dostačenou podporu k tomu, aby mohly být plnohodnotně považované za protiinflační aktivum. Zároveň se alespoň prozatím o nich nedá ani říct, že mají stejnou váhu uchovatele hodnoty, jakou dnes má zlato.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 12:28  Komentář k vývoji trhu blockchainu a kryptoměn v 1Q 2024 Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688