Export (export.cz)
Ze světa  |  12.05.2022 15:04:14

Ázerbájdžán podporuje neropný sektor, sází na digitalizaci zemědělství

Diverzifikace hospodářství je významnou prioritou pro ázerbájdžánskou vládu. Její snahy se neminuly účinkem a v prvním čtvrtletí roku 2022 se produkce neropného sektoru meziročně zvýšila o 45 %. Jednou ze strategických oblastí je přitom zemědělství. Investice do jeho rozvoje a zvýšení efektivity vláda považuje za jednu z hlavních cest k diverzifikaci. 

 

Ázerbájdžán v roce 2016 přijal strategický dokument, který se zabývá budoucností produkce a zpracováním potravin. Strategie se zaměřila zvláště na rozvoj digitálních aplikací integrujících informace v zemědělství. Jejím hlavním výstupem bylo v roce 2019 založení Systému elektronických zemědělských informací, který má zvýšit transparentnost v sektoru a přiblížit inovace i malým a středním zemědělcům.

DOPADY COVIDU I KLIMATICKÝCH ZMĚN

Ačkoliv je zemědělství vládou považováno za strategický sektor ázerbájdžánského hospodářství a investice do jeho efektivity se postupně zvyšují, tvořilo v roce 2021 pouze 6 % HDP země, byť je v něm zaměstnáno 38 % obyvatelstva. Lze tak konstatovat, že vývoj agrárního sektoru prozatím oficiálně deklarované vládní zájmy o zvýšení produktivity výrazněji neodráží, a to především v důsledku pandemie covid-19 a klimatických změn, které mají vliv na zhoršení zásobování vodou.

Vláda pro ázerbájdžánské zemědělce připravila systém podpory. Zemědělci jsou oproštěni od platby veškerých daní, především daní z pozemků. Systém dotací pro zemědělce je od roku 2020 přehlednější a jednodušší.  Vláda v roce 2021 ve formě dotací převedla do zemědělství rekordních 1,8 % ázerbájdžánského HDP. Zemědělci při koupi nových strojů a systémů dostanou až 60 % z ceny produktu jako dotaci ze strany vlády, v případě nákupu dobytka se jedná o 50 %. Vláda zároveň poskytuje nízkoúročené půjčky na pokrytí zbytku ceny. Podpora má napomoci stimulaci pro zavádění inovativních zemědělských a zahradnických technologií. Malí a střední zemědělci také dostávají peněžní náhrady odvíjející se od rozlohy jimi obhospodařované půdy.

DIGITÁLNÍ TECHNOLOGIE

S naléhavými výzvami se plánuje ázerbájdžánské zemědělství vyrovnat rozvojem zemědělských oblastí, v nichž žije 47 % obyvatelstva, pomocí digitálních technologií. Ministerstvo zemědělství společně s ministerstvem životního prostředí připravilo společný akční plán podporující zelené zemědělství.

Zapojování digitálních technologií do zemědělství je teprve na počátku, země tak stojí před výzvou, jak vyškolit do poptávaných systémů rolníky a zvýšit povědomí o možnostech, které efektivnější a k životnímu prostředí šetrnější technologie přináší. Nutnost situaci řešit si Ministerstvo zemědělství Ázerbájdžánu uvědomuje a společně s Organizací pro výživu a zemědělství Spojených národů zorganizovalo v květnu 2022 konferenci Vision for the Future: Transition to Digital Agriculture, na které se společně s představiteli států Zálivu a Střední Asie tématu věnovalo. Digitální technologie jsou pro ázerbájdžánské zemědělství novou příležitostí pro rozvoj zaměstnanosti, obchodu, životního prostředí i spolupráce se zahraničními partnery.

PŘÍLEŽITOSTI PRO INVESTICE

Výzvy, před nimiž zemědělství Ázerbájdžánu stojí, jsou v souvislosti se snahou o zvýšení jeho výnosnosti a docílení udržitelné potravinové bezpečnosti a následně i soběstačnosti nemalé. Agrární reformy provedené v Ázerbájdžánu, daňové úlevy pro zemědělskou činnost, liberalizace trhu se zemědělskými stroji a chovnými zvířaty vytvářejí rozsáhlé investiční příležitosti pro společnosti specializované na zemědělství. Jsou poptávány technologie a projekty, které napomáhají zefektivnit nakládání s vodními zdroji a snížit spotřebu vody. Státní dotace na meliorační technologie a rekonstrukci zavlažovacích systémů činí 60 % z ceny zemědělci koupené technologie nebo stroje.  Soustavně probíhá také dekontaminace znečištěných vod a půd, aby mohly být využívány pro zemědělství. Důraz je kladen také na rozvoj digitálních aplikací, zemědělských databází, technologií pro správu velkého množství zemědělských dat či využití inovací pro automatizaci výroby.

V případě zájmu o více informací k příležitostem v zemědělství kontaktujte obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví České republiky v Baku e-mailem (commerce_baku@mzv.cz) nebo telefonicky (+994 12 436 85 55).

Klára Zeldová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Baku



Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688