mzv.cz (MZv ČR)
Nové technologie  |  09.05.2022 10:14:00

Policie Zambie má zájem o česká řešení v oblasti kriminalistického softwaru

Policie Zambie má zájem o česká řešení v oblasti kriminalistického softwaru

09.05.2022 / 10:01 | Aktualizováno: 09.05.2022 / 10:14

Zástupci Policie Zambie se během své cesty do ČR v květnu 2022 seznámili s nabídkou českých firem, vyvíjejících a prodávajících softwarové produkty v oblasti analýzy dat, vizuálního rozpoznávání, rozpoznávání hlasu či získávání dat z mobilních telefonů. Zambijští představitelé se mohli přesvědčit o kvalitě a možnostech českých řešení a rádi by některá z nich pořídili pro svou další práci.

Počátkem května 2022 navštívila Prahu delegace zástupců Policie Zambie. Členy delegace byli náměstek vrchního policejního komisaře a další tři experti z útvaru pro boj proti kybernetické kriminalitě. Program mise sestával ze dvou částí. První část proběhla v rámci projektu spolupráce mezi Národní centrálou proti organizovanému zločinu SKPV Policie ČR a Fraud, Financial and Cyber Crime Unit Policie Zambie. Cílem projektu, financovaného z programu Bezpečnostní rozvojové spolupráce Ministerstva vnitra, je předávání českých zkušeností a know-how pro prevenci a vyšetřování trestné činnosti v kybernetické oblasti. Po sérii přednášek a seminářů na Policii ČR se pak zambijským účastníkům v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie Ministerstva zahraničních věcí (PROPED) prezentovaly české firmy, které produkují softwarové nástroje, využívané bezpečnostními složkami ČR i dalších zemí.

Počítačová kriminalita je celosvětově stále větším problémem. Také Zambie čelí rostoucímu počtu případů kybernetických útoků, zneužívání elektronických platebních systémů, krádeží dat, hesel apod. Zambie již v roce 2019 zřídila speciální policejní jednotku pro boj s kybernetickou kriminalitou, které však dodnes chybí odpovídající vybavení pro efektivní práci. Celkově jsou kapacity zambijské policie, pokud jde o elektronické vybavení pro kriminalistické a forenzní účely, velmi nedostatečné.

Během mise se zambijským představitelům prezentovaly čtyři české firmy: společnost Eyedea Recognition s.r.o., produkující software pro vizuální rozpoznávání (obličejů, registračních značek vozidel aj.), firma Compelson Trade, s.r.o., která vyvinula jeden ze světově nejpoužívanějších nástrojů pro správu a vyšetřování mobilních telefonů a podobných zařízení, společnost TOVEK, spol s.r.o., jejíž produkty umožňují zpracovávat a analyzovat velké objemy elektronických dat z moha zdrojů, a firma Phonexia s.r.o., která vyvíjí software pro rozpoznávání hlasu. Produkty všech těchto firem využívá nejen Policie ČR, ale i bezpečnostní složky řady dalších zemí, včetně těch nejvyspělejších a nejrenomovanějších.

Prezentace probíhaly po celý den v prostorách zúčastněných firem a zástupci Policie Zambie tak měli příležitost se dopodrobna seznámit s charakteristikou a možnostmi využití jednotlivých produktů, včetně praktických ukázek. Soudě podle živé diskuse během prezentací a vyjádření členů delegace na ně prezentovaná řešení udělala velmi dobrý dojem a většina z nich by byla významným příspěvkem pro zvýšení kapacit zambijských policistů při vyšetřování trestné činnosti v kybernetické oblasti, resp. dokazování při následných soudních řízeních. Ve srovnání s produkty jiných výrobců z dalších evropských zemí, USA či např. Izraele jsou česká softwarová řešení při srovnatelné kvalitě a možnostech využití také obecně cenově výhodnější. Doporučením z cesty pro vedení Ministerstva vnitra Zambie má být návrh na pořízení některých z prezentovaných produktů, konečné rozhodnutí bude ovšem záviset na jeho rozhodnutí a disponibilním rozpočtu.

Václav Kuželka, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Lusace


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688