Cianews.cz (ČIA)
Údaje o firmách  |  09.04.2003 15:14:09

Únosci prý Roselliho donutili podepsat řadu dokumentů



Až poté, co únosci údajně donutili podepsat předsedu představenstva Union Group Giuseppe Roselliho řadu dokumentů, propustili jej na svobodu. Ve svém prohlášení to tvrdí Michal Donath, mediální zástupce společnosti Invesmart, majoritního vlastníka Union Group. Jak z prohlášení vyplývá, Roselli byl unesen proto, aby blíže nespecifikovaní lidé "dosáhli toho, čeho nedosáhli zfalšovaným vyhlášením konkurzu v Ústí nad Labem".

"Cílem únosu bylo zřejmě nelegálně ovládnout skupinu Union Group, většinového vlastníka Union banky. Únosci Rosellimu před propuštěním doporučili, aby okamžitě opustil Českou republiku a už se nikdy nevracel," píše Donath. Podle něj však spolupráci Invesmartu a společnosti Goldman Sachs, která s majoritnímu vlastníkovi Union banky pomáhá při restrukturalizaci podniku, pokračuje i přesto, že se Roselli nezúčastnil valné hromady banky. "Navzdory výhrůžkám a trestným činům, které byly spáchány v posledních dnech proti Union bance, Union Group a jejich představitelům, pokračují Invesmart i Goldman Sachs v úsilí připravit restrukturalizační plán pro Union banku," dodal Donath.

Roselli byl v úterý 8. dubna po celý den nezvěstný, na veřejnosti se okamžitě objevily spekulace, že byl unesen. Ve stejný den se totiž měl zúčastnit valné hromady Union banky, na které se mimo jiné měly probírat změny v představenstvu banky.

Aktiva UB tvoří zejména pohledávky vůči klientům ve výši 13,8 miliardy korun, tedy 1,52 procenta úvěrů bankovního sektoru. Z celkového objemu vkladů tvoří vklady fyzických osob 85 procent. Banka má zhruba čtvrt milionu klientů. Základní kapitál banky činil ke konci ledna 2,25 miliardy korun. Zároveň však banka evidovala v účetnictví neuhrazenou ztrátu z minulých období ve výši 880 milionů korun.

UB uzavřela z důvodu nedostatečné platební schopnosti v pátek 21. února všechny pobočky a zastavila veškeré platby. Union banku poslal soud v Ústí nad Labem 31. března za podezřelých okolností do konkurzu, 4. dubna konkurz zrušil. V současné době vedení Union banky čeká na rozhodnutí České národní banky o rozkladu, který Union banka podala proti odejmutí bankovní licence. Majoritním vlastníkem UB je italský finanční investor Invesmart, který vlastní majoritu v Union Group.

-vp-,-ph




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688