europarl.europa.eu (Evropský parlament)
Tiskové zprávy  |  03.05.2022 08:03:27

Cena Daphne Caruanové Galiziové - bude udílena každoročně za vynikající žurnalistiku

Cena bude každoročně udílena za vynikající žurnalistiku, která prosazuje nebo hájí základní zásady a hodnoty Evropské unie, jako je lidská důstojnost, svoboda, demokracie, rovnost, právní stát a lidská práva.

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolová uvedla: „Evropský parlament vysílá jasný signál: Evropa stojí na straně těch, kteří hledají pravdu. Pero Daphne bylo umlčeno, protože odhalovala pravdu. Neměli bychom nikdy dopustit, aby se novináři stali cíli nebo obětmi. Prostřednictvím této ceny bude Evropský parlament i nadále hájit svobodu slova, pluralitu médií a kvalitní žurnalistiku a pomůže předávat tyto hodnoty dalším generacím.“

O cenu se mohou ucházet profesionální novináři jako jednotlivci i týmy bez ohledu na státní příslušnost, pokud zašlou reportáž, kterou zveřejnila nebo odvysílala média v některém z 27 členských států Evropské unie. Cílem je podpořit a zdůraznit význam profesionální žurnalistiky pro ochranu svobody a rovnosti.

Vítězný příspěvek vybere nezávislá porota složená ze zástupců tisku a občanské společnosti z 27 evropských členských států a zástupců hlavních evropských sdružení novinářů. Slavnostní předání cen se bude konat každý rok v polovině října, kdy byla Daphne Caruanová Galiziová zavražděna.

Cena i finanční odměna ve výši 20 000 eur je projevem podpory, kterou Evropský parlament poskytuje investigativní žurnalistice, a svědčí o významu, který přikládá svobodě tisku. V posledních letech Parlament upozorňoval na snahy v EU i mimo ni narušit pluralitu médií. Poslanci odsoudili útoky na novináře, zejména ze strany politiků, a vyzvali Komisi, aby předložila právní předpisy proti zneužívání žalob. Dne 27. dubna byl zveřejněn návrh na řešení nedůvodně zahájených řízení proti novinářům a aktivistům.

Novináři mohou zasílat své příspěvky online do půlnoci 31. července 2022 přes stránky https://daphnejournalismprize.eu/

Kdo byla Daphne Caruanová Galiziová?
Daphne Caruanová Galiziová byla maltská novinářka, bloggerka a protikorupční aktivistka. Ve svých reportážích se intenzivně zabývala korupcí, praním peněz, organizovanou trestnou činností, prodejem občanství a účastí maltské vlády na kauze Panama Papers. Kvůli své práci čelila pronásledování a výhrůžkám. Zemřela dne 16. října 2017 po výbuchu bomby, která byla nastražena v jejím automobilu. Způsob, jakým maltské orgány postupovaly při vyšetřování její vraždy, vyvolal skandál, který vedl až k odstoupení premiéra Josepha Muscata. Průběh vyšetřování kritizovali v prosinci 2019 i poslanci Evropského parlamentu a vyzvali Evropskou komisi, aby přijala příslušná opatření.

Kontakty: 

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688