Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  26.04.2022 23:05:58

Akcie Alphabetu se po výsledcích propadly. Microsoftu nepomohl ani zisk nad očekáváním trhu

Až o více než sedm procent se v prodlouženém obchodování propadly akcie společnosti Alphabet, matky Googlu. Zisk na akcii za první čtvrtletí, který společnost oznámila v rámci kvartálních výsledků, dosáhl 24,62 USD a zaostal za odhadem analytiků v průzkumu Bloombergu ve výši 25,71 USD na akcii. Další ztráty navršila divize cloudu, která prodělala 931 milionů dolarů, což je jenom o chlup lepší výsledek než před rokem. Mírnější, ale přece jen propad zaznamenávají akcie Microsoftu po zveřejnění čísel za fiskální třetí čtvrtletí.

Výnos Alphabetu v prvním čtvrtletí dosáhl 68,01 miliardy dolarů, což je meziročně o 23 procent více, průzkum Bloombergu počítal s částkou 67,98 miliardy. Oproti 34procentnímu růstu z loňského prvního kvartálu jde ale o zpomalení. Mimořádně ale pod odhady zaostal příjem bez plateb distribučním partnerům, který dosáhl 56 miliard při odhadu 56,1 miliardy. Proti očekávání nedostatečné tržby po sobě zanechala videoslužba YouTube.

Provozní zisk na úrovni 20,09 miliardy odhady mírně překonal.

Společnost oznámila také zpětný odkup akcií v objemu 70 miliard dolarů. Sentimentu to ale nepomohlo. Akcie se v prodlouženém obchodování propadaly i o 7,2 procenta, ztráty se jim ale podařilo zmírnit.

Microsoft oznámil kvartální tržby a zisk, které překonaly odhady analytiků, ani to ale jeho akciím do plusu nepomohlo. Výnos za třetí fiskální čtvrtletí dosáhl 49,4 miliardy dolarů při odhadu analytiků 49 miliard. Zisk na akcii činil za reportovaném období 2,22 USD při odhadu 2,19 dolaru na akcii.

Cena akcie Microsoftu se dnes v prodlouženém obchodování snížila o 1,7 procenta. Loni si akcie Microsoftu polepšily o 51 procent. Letos ale na pozadí opakovaných výprodejů technologických titulů už spadly o pětinu.

U nyní již vlajkové divize Microsoftu Intelligent Cloud, pod kterou patří produkte Azure, se odhadoval na 18,9 miliardy. Divize nakonec generovala tržby 19,05 miliardy. Výnos z Azure a dalších cloudových služeb se zvedl o 46 procent, stejně jako v předešlém čtvrtletí.

Výsledky Alphabetu a Microsoftu by mohly znamenat další tlak na tituly z technologického indexu Nasdaq Composite, který v úterý po zhruba 4procentím poklesu dosedl na nová letošní minima.

V prodlouženém obchodování se nedařilo ani akciím Meta Platforms, provozovateli Facebooku, která obdobně jako Alphabet odvozuje svoje tržby z online reklamy. Meta bude výsledky reportovat ve středu.

Zdroje: Bloomberg, CNBC

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688