Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.04.2022 12:15:00

Americké akcie nejlepší investiční aktivum na světě, ale rotují k defenzivě, Tesla zvyšuje efektivitu - Perly týdne

Sektorová rotace na akciovém trhu ukazuje na ochlazení ekonomické aktivity, Goldman Sachs ale žádnou recesi nečeká. BMO považuje americké akcie za nejlepší investiční aktivum na světě a v Jefferies hovoří o rostoucí efektivitě Tesly.

Nejlepší aktivum na světě: Mezi investory je stále populárnější být medvědem, ale já se stále domnívám, že americké akcie jsou nejlepším investičním aktivem na světě. A také nejde všechno prodat a koupit dluhopisy, ve kterých nyní nelze být. Takto na CNBC popsal svůj pohled na současné dění na trzích častý host Brian Belski z BMO Capital Markets. Na pozitivní vývoj na amerických trzích podle něj ukazují o odhady ziskovosti obchodovaných firem pro následující čtvrtletí.

Belski následně zmínil Netflix, který podle něj výrazně těžil v době, kdy byla uzavřena ekonomika a lidé trávili hodně času doma. Toto období skončilo a podle experta se to projevuje i na ceně akcie, která si možná bude muset projít obdobím konsolidace. Nicméně stále jde o dlouhodobě zajímavý titul, která má silný strukturální příběh a který je podle Belskiho za současných cen již atraktivní.

Eric Johnston z Canton Fitzgerald na uvedené reagoval s tím, že během pandemie prudce vzrostla poptávka a ta pomohla firmám zvednout marže na úrovně, které nejsou dlouhodobě udržitelné. „Ne každý má schopnost diktovat si ceny jako třeba Tesla“, uvedl expert, podle kterého přichází útlum poptávky a s ním i tlak na opětovný pokles marží. K tomu podle něj půjdou dolů i valuační násobky. V posledních letech totiž existovala silná korelace mezi valuacemi na straně jedné a růstem rozvahy americké centrální banky. Nyní bude Fed svou rozvahu snižovat, a to se podle Johnstona také projeví na valuačních násobcích.

Ochlazení růstu, recese žádná: Goldman Sachs v následujícím grafu shrnuje své predikce růstu americké ekonomiky v letošním roce a v letech 2023 a 2024. Letos očekává 3,1 % růst, což v podstatě odpovídá konsenzuálnímu pohledu. A podobné je to i v následujících letech, kdy by se podle ekonomů banky i podle konsenzu měl růst pohybovat kolem 2 %:

perly 1

Zdroj: Twitter

Defenziva prohlubuje náskok nad cyklickými sektory: Následující obrázek ukazuje tmavě modrou křivkou návratnost cyklických sektorů relativně k návratnosti sektorů defenzivních. Dna dosáhly cyklické sektory během prvního čtvrtletí roku 2020, pak přišel jejich prudký růst, který kulminoval v druhé polovině roku 2021. Od té doby začaly mít opět navrch defenzivní sektory a tituly a poslední týdny tento trend znatelně prohloubily:

perly 2

Zdroj: Twitter

V grafu je také vyznačen vývoj ISM ve výrobním sektoru, který s uvedenými relativními návratnostmi vykazuje znatelnou korelaci. Podle posledního vývoje na akciovém trhu by tak ISM měl zamířit směrem dolů. Goldman Sachs v komentáři ke grafu píše, že sektorová rotace na akciovém trhu naznačuje prudké ochlazení ekonomické aktivity. Jak ale bylo uvedeno výše, ekonomové banky nečekají pokles růstu k nule, či dokonce recesi.

Tesla jede: V podstatě všechny důležité ukazatele se u Tesly během posledního čtvrtletí zlepšily. Na CNBC to tvrdil analytik společnosti Jefferies Philippe Houchois, kterého ale podle jeho slov zaujal zejména vývoj tržeb a přímých nákladů na prodané jednotky. Tyto tržby se totiž nezvýšily a náklady na jednotku ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím minulého roku výrazně klesly. Což je jednak odrazem vyšších prodávaných objemů, které ředí fixní náklady. Podle analytika ale tato čísla ukazují i schopnost Tesly držet nákladovou inflaci na uzdě a významně zvyšovat efektivitu.

Pro další rozšiřování elektromobilů je podle analytika klíčový pokles prodejních cen tak, aby tyto vozy nezůstaly „kvaziluxusním produktem“. Dostupnost ale nyní zhoršuje růst prodejních cen, který je „taktickým krokem“ reagujícím na vyšší ceny vstupů. Od příštího roku by se ovšem cenová politika výrobců elektromobilů měla opět obrátit a jít směrem k větší dostupnosti.

Elon Musk podle Houchoise přichází s řadou prohlášení, ale je nutné uznat, že většina z nich se později také naplní. Příkladem může být vývoj v oblasti materiálů a surovin, které jsou používány k výrobě elektromobilů. Musk již před lety hovořil o jejich nedostatku a rostoucích cenách, nyní se jeho slova potvrzují a Musk tak nedávno zmínil možnost, že by Tesla měla svou vlastní těžbu lithia.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688