ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Investice  |  22.04.2022 08:31:44

Pár inflačních lekcí ze sedmdesátek

Absolventi ekonomických oborů si obzvláště v těchto dnech jistě často vzpomenou na příběh z úvodních kurzů makroekonomie, který se při přednáškách používá pro ilustraci tzv. nabídkového šoku - tedy na ropné krize 70. let minulého století. Až o něco později se dozví, že tento jednoduchý pohled na věc má háčky a že ropné embargo sice sehrálo důležitou roli, ale přičítat jemu samotnému stagflaci není úplně fér. V současnosti se tak ona - z pohledu blahobytu nemilá - historická epizoda interpretuje hlavně jako důsledek selhání hospodářských politik.

Tento názor sdílí například i ECB, která zhruba před deseti lety jako hlavní lekci, kterou je třeba si ze sedmdesátek odnést, uváděla důležitost inflačních očekávání. A sice že musí být ukotvená, což nelze brát za samozřejmost. A že centrální banka musí svá slova doprovázet konkrétními činy, jinak že prý ztratí důvěryhodnost...

Zajímavá je ale i další lekce, která se týká kontrol cen a mezd. Taková opatření byla v USA v platnosti s obměnami mezi lety 1971 a 1974. V důsledku ale problém nedostatku a vysoké inflace vyřešit nepomohla, naopak jej asi zhoršila, zejména v případě energií a potravin.

Ne, že by se to dělo v takto obecné formě i nyní, avšak u konkrétních komodit podobná opatření pozorovat můžeme - viz snižování různých daní na benzín či potraviny. Je přitom zřejmé, že například v případě nafty (plynu, pšenice...) trhy vysílají jasný signál, že komodity prostě není dost a že je proto žádoucí spotřebovávat méně. Kontrakty s delší splatností navíc ukazují, že tento stav nemusí rychle odeznít, což ideu kompenzací pro všechny jenom dále komplikuje.

V případě surovin, které nelze jen tak nahradit, je sice rada spotřebovávat méně poněkud hraběcí. Nicméně cenové kontroly ale příčinu problému vyřešit nedokážou. Politická poptávka po podobných “rychlých a jednoduchých” opatřeních však roste.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688