Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  19.04.2022 18:04:36

Proč je Ethereum špičkou v decentralizovaných financích? (2. část)

Ilustrační obrázek | zdroj 123rf.com

Decentralizované burzy

Decentralizované burzy (DEX) tvoří většinu transakcí v síti DeFi Etherea. DEX sice fungují obdobně jako běžné centralizované burzy (CEX), na rozdíl od CEX však nejsou spravovány jednou centrální autoritou. DEX jsou navrženy tak, aby běžným uživatelům byla dána možnost obchodovat mezi sebou napřímo. Díky tomu, že umožňují Peer-to-peer transakce, nepotřebují uživatelé pro své obchody prostředníka, typicky CEX. Platformy pro DEX se tak staly nejlepším místem pro směnu kryptoměn.

Primárně rozlišujeme dva druhy DEX platforem:

  1. DEX zaměřené na měnu (currency-centrix) – zaměřuje se na jeden blockchain. Služby takové burzy jsou omezeny nativním tokenem příslušné platformy, pod kterou jsou spuštěny. V případě blockchainu Etherea se jedná o všechny aktivity tokenů Ether a ERC-2.0. Této struktury nejčastěji využívají CEX.   

  2. Měnově neutrální DEX (currency-neutral) – o krok dále jde tento druh platformy, když umožňuje směnu mezi různými tokeny. Díky tomu mohou uživatelé uzavírat obchody v různých kryptoměnách, aniž by byli omezeni jakýmikoliv nativními tokeny nějakých burz. Typickými obchody v této platformě jsou Atomic swapy.

DEX odstraňují potřebu prostředníka, který by vzájemnou směnu spravoval. Aby byl takový systém udržitelný, je obvykle založen na principu chytrých kontraktů, úschovy, aktiv představující část podílů společnosti a velmi často mají vytvořen svůj vlastní nativní token. Zároveň nabízí několik výhod, které dozajista zvyšují jeho atraktivitu a udržitelnost.

Výhody DEX

Soukromí 

Na rozdíl od CEX mohou být DEX zcela anonymní. DEX od uživatelů nevyžadují žádné osobní údaje, nenutí uživatele zakládat osobní účty a ani ověřovat svou totožnost při větších transakcích.

Bezpečnost

V DEX neexistuje žádné centrální úložiště jak vašich dat, tak ani vašich aktiv. DEX funguje čistě jen v rámci distribuovaných databází, které mnohonásobně zvyšují zabezpečení transakcí. Nemůže se tak stát, že by hacker napadnul centrální databázi a zmocnil se vašich aktiv. 

Oprávnění

Díky distribuované databázi v DEX hraje roli každý uzel takové databáze. Uživatelé se zapojují do hlasování, na jehož podkladě dochází k hromadnému konsensu při správě takové platformy. Tím se zároveň eliminují snahy o změny a chod burzy zvenčí.

Decentralizace

Pomocí platforem DEX jsou vaše soukromé klíče jen ve vaší správě. Pokud dodržíte všechny bezpečností prvky, nemůže se k vašim klíčům dostat žádná centrální autorita. To neplatí v případě CEX, kdy pro uskutečnění transakce svěřujete své klíče třetí straně.

Důvěryhodnost

Tím, že své soukromé klíče nesvěřujete nikomu třetímu, máte vše ve svých rukou. Nemusíte podezírat centrální autority, že by vašich údajů zneužily. Svá aktiva si spravujete sami, máte je uložené např. v hardware peněžence, čímž notně snižujete šanci na jejich odcizení.

Nevýhody DEX

Není však vše zalité sluncem, jak by se v případě DEX mohlo zdát a ani v tomto případě není modré nebe bez mráčků. Když zmiňujeme výhody takových platforem, je zapotřebí zároveň uvést i nevýhody DEX. Těmi stěžejními jsou:

Omezená funkcionalita

Oproti CEX nenabízí DEX takovou širokou paletu možností. V DEX mohou uživatelé více méně jen nakupovat a prodávat. Nemohou využívat možnosti půjček, obchodování s pákou, funkci stop-loss atd., které jsou běžně dostupné v případě centralizovaných platforem. Zároveň takové platformy nemají žádnou zodpovědnost za vaše transakce. Je tak čistě na vás, kam svá aktiva vkládáte a co se s nimi posléze děje.

Použitelnost

Pokud jste v této oblasti úplný začátečník, může vás odradit technická náročnost pro zapojení se do chodu takové burzy. Můžete se setkat s požadavkem k připojení se k dApp na burze, k povolení funkcionalit dApp ve vaší kryptopeněžence, nebo přímo k nastavení uzlů, které se budou aktivně podílet na chodu celé platformy.

Likvidita

Hlavně v začátcích měly první DEX problém s dostatečnou likviditou. To se postupem času sice díky hromadnějšími přijetí ze strany obchodníků změnilo, přesto se i dnes s takovým projektem můžete setkat. 

Výhody však výrazně převyšují nevýhody, což se pozitivně projevilo v tržní kapitalizaci decentralizovaných burz. Celkový objem financí vložených do tohoto segmentu kryptotrhu vzrostl v průběhu loňského roku o více než 80 miliard dolarů a kontinuální růst pokračuje také v tomto roce.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688