Inzerce (Inzerce)
Osobní finance  |  19.04.2022 12:55:05REKLAMA

Ačkoliv průměrná mzda v Česku stoupá, reálně kvůli inflaci klesá

Průměrná mzda v České republice již několik let v řadě poměrně strmě roste. Zatímco ještě nedávno díky tomu rostla i životní úroveň tuzemských zaměstnanců, v posledním roce tomu tak nebylo. Na vině je vysoká inflace.





Co je to průměrná mzda?

Průměrná mzda je v první řadě „pouhým“ statistickým ukazatelem. Vyjadřuje, jak již název napovídá, průměrnou výši mzdy jednoho zaměstnance v České republice. Je však zajímavé, že na průměrnou mzdu více než polovina obyvatel nedosáhne.

Tento statistický údaj je totiž vychýlen, jelikož část obyvatel pobírá mzdu několikanásobně vyšší, než je průměr. Pokud bychom chtěli najít statistický údaj, který více vypovídá o tom, jaké mají Češi mzdy, lépe poslouží tzv. mediánová mzda. Ta uvádí „střední hodnotu“ mezd v České republice. Přesně polovina lidí tedy pobírá méně a druhá polovina více.

Proč mzda reálně klesá?

Jestliže vás ale zajímá reálný růst mezd, není příliš podstatné, který ze zmíněných údajů si vyberete. Inflace má vliv na oba.

Zatímco mezi lety 2009 a 2020 byla v České republice inflace poměrně nízká (pohybovala se téměř po celou dobu pod 2 % ročně), v roce 2021 se situace změnila. Zboží i služby začaly prudce zdražovat, a to rychlejším tempem, než rostly mzdy zaměstnanců.

A právě kvůli tomu, že koncem roku 2021 bylo meziroční zdražení zboží a služeb vyšší, než o kolik vyrostly platy zaměstnanců, hovoříme o tom, že mzdy reálně klesly.

Dochází totiž k paradoxu, že ačkoli zaměstnanci obdrželi na bankovní účty více peněz, mohli si toho za ně koupit méně.

Jaký bude nejbližší vývoj?

V České republice je stále rekordně nízká nezaměstnanost. Podniky hledají novou pracovní sílu a neváhají za ni adekvátně zaplatit. Růst mezd tedy bude pravděpodobně pokračovat.

Současná míra inflace se ale pohybuje kolem 10 % a není reálné, že mzdy porostou podobným tempem. Proto lze spíše očekávat, že Češi budou v nejbližších měsících nadále reálně chudnout.

Na druhou stranu, pokud se ohlédneme na historický vývoj, zjistíme, že období reálného poklesu mezd v ČR trvalo vždy poměrně krátce.

Jak se před inflací ochránit?

Existuje hned několik způsobů, jak nepříznivé situaci čelit. V první řadě nemusí nutně znamenat, že vaše mzda koreluje s průměrem. Pokud odvádíte kvalitní práci a vaše firma prosperuje, požádejte zaměstnavatele o zvýšení mzdy, které bude odpovídat minimálně výši inflace.

Úspory zase můžete uložit do výnosných aktiv, která vám pomohou majetek před inflací ochránit. Může jít například o dluhopisy, akcie nebo podílové fondy. A chybu pravděpodobně neuděláte ani investicí do nemovitosti.

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688