Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  14.04.2022 16:51:07

Týden na akciových trzích: Pražská burza nahoře, Evropa dole, nejslabší USA - Komentář

Týden na akciových trzích: Pražská burza nahoře, Evropa dole, nejslabší USA

 

Pracovní týden je/byl v USA i Evropě včetně ČR kratší o Velký pátek. Příští týden je Evropa zavřená ještě v pondělí (v USA je ale už otevřeno).

 

Co se týká makrodat, ECB sazby v souladu s očekáváním nezměnila a s největší pravděpodobností bude čekat se snižováním podpory trhu na další data. Německý ZEW index dopadl lépe ve srovnání s tržní projekcí, a to i ve složce očekávání. Maloobchodní tržbyUSA v měsíčním vyjádření mírně vzrostly a jsou bez překvapení. Inflace v CR je vyšší než se čekalo a atakuje 13 %. Nejvyšší za více než čtyřicet let je i v USA, ale ta na rozdíl od tuzemské dopadla více méně podle očekávání. Takže tady máme výhled na zpřísňování monetární politiky

 

Americký trh

Hlavní index S&P500 od pondělí do středy odepsal 0,93 % (4 446,59 b.). Dnes otevřel silnější, ale nálada se prakticky hned otočila do záporu. Za celý zkrácený týden bude ztráta přes procento.   

 

Evropské akciové trhy

Evropský index STOXX Europe 600  se dnes, krátce před koncem seance obchoduje silnější o +0,66 % (459,80 b.). Za celý zkrácený velikonoční týden (Po – Čt) zaznamená ztrátu asi 0,25 %. Přeruší se tak šnůra dvou růstových týdnů v řadě.

 

Pražská burza

Čtvrtek

Evropě dnes akciové indexy přidaly asi půl procenta. Praha nebyla výjimkou a její hlavní  index PX vzrostl o +0,42 % (1 375,87 b.).

Dnes začnu s tituly respektive s titulem, který klesl, protože to je jednodušší. Pod čarou dnes končil pouze ČEZ (-0,69 %, 1 002 CZK). Žádné podstatné zprávy nebyly zveřejněny. Jde tak pravděpodobně o vybírání zisků, když cena ČEZu roste  šest týdnů v řadě. Cena přesáhla magickou hranici 1 000 CZK a za zmíněných šest týdnů vyskočila o +22 %.

Nejvíce se dnes zhodnotila Erste Group, když vzrostla o +2,13 % (778,40 CZK). Následovala Kofola se ziskem +0,66 % (305 CZK) a VIG (+0,51 %, 586 CZK).

 

Pražská burza

Týdenní výkon (Po – Čt)

Index PX za zkrácený týden přidal necelé procento (+0,93 %, 1 375,87 b.). Podobný výkon předvedla i většina společností.

Index podpořily zejména finanční domy a ČEZ. Pojišťovna VIG (+2,27 %, 586 CZK) vzrostla nejvíce. Nad procento se dostala ještě Moneta (+1,10 %, 91,50 CZK) a ČEZ (+1,42 %, 1 002 CZK). Philip Morris ČR (+0,92 %, 17 560 CZK) a Erste (+0,86 %, 778,40 CZK) vzrostly o necelé procento.

Mírně ztratila Komerční banka (-0,42 %, 834,50 CZK). Avast zaostal nejvíce (-1,70 %, 165 CZK). Připomínáme, že k hotovostní nabídce Nortonu na koupi celého Avastu nabízí jeho současná cena prémii +16 %.

 

Tabulka s denním a týdenním výkonem indexů a akcií je na konci tohoto komentáře.

 

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Kofola zveřejnila výroční zprávu, ve které je kompletní sada výsledků za 4Q21 respektive celý rok 2021. Vybraná předběžná čísla byla oznámena již v únoru, takže nešlo u žádné velké překvapení. Velmi zajímavé bylo ale následné setkání s vedením společnosti. Náš komentář naleznete zde https://bit.ly/Kofola_4Q21final.

 

Česká zbrojovka se přejmenovala na Colt CZ Group SE. Tato akce byla avizovaná. Jedná se o změnu na úrovni holdingu, která neznamená prakticky žádné vyšší náklady.

 

Co se dá čekat příští týden?

I příští týden bude kratší o pondělní Velikonoce, tedy pouze v Evropě, v USA se obchoduje jako normálně.

 

Samozřejmě, že příští týden se bude sledovat vývoj války na Ukrajině. V některých zemích se opět začíná rozjíždět covid.

Ale hlavně za mořem začala výsledková sezóna za první kvartál tohoto roku. Výsledky by měly být v meziročním srovnání lepší. Samozřejmě, že bude důležitý i výhled zejména s ohledem na válku na Ukrajině.

Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688