cnb.cz (ČNB)
Osobní finance  |  23.05.2022 00:00:00

Ukončení platnosti a výměna bankovek 100 Kč až 2000 Kč s tenkým stříbřitým proužkem ke 30. červnu 2022

Dne 30. června 2022 skončí platnost starších vzorů bankovek nominálních hodnot 100 , 200 , 500 , 1000 Kč a 2000 z let 19951999. Až do 30. června 2024 bude možné neplatné bankovky vyměnit na pokladnách všech úvěrových institucí provádějících pokladní operace a současně také na všech sedmi územních zastoupeních ČNB. Od 1. července 2024 bude výměna probíhat pouze na pokladnách ČNB, avšak po neomezenou dobu.

Stahované starší vzory bankovek jsou od těch, které nadále zůstávají v oběhu, nejsnáze rozpoznatelné šířkou stříbřitého proužku – ochranného prvku, který vertikálně protíná bankovku. Tento proužek je u stahovaných bankovek úzký a jeho barva se při naklopení nemění, zatímco nejnovější vzory bankovek mají proužek širší, jenž při naklopení mění barvu z hnědofialové na zelenou. Jednotlivé vzory od sebe dále odlišuje letopočet vyobrazený na lícní straně bankovky a některé další ochranné prvky.


Povinnosti provozovatelů samoobslužných technických zařízení a zařízení pro zpracování tuzemských bankovek po ukončení platnosti starších vzorů bankovek

  1. Podmínky provozování samoobslužných technických zařízení z hlediska příjmu neplatných bankovek
    1. neanonymní samoobslužné technické zařízení (bankomat) – lze provozovat, pokud splňuje požadavky stanovené v § 11 odst. 2 zákona o oběhu bankovek
      a mincí, což mimo jiné znamená, že musí rozpoznat neplatné bankovky, které může buď odmítnout, anebo přijmout (v takovém případě je však nesmí vrátit zpět do oběhu). Rozhodnutí o tom, zda bankomat bude neplatné bankovky odmítat, anebo přijímat, záleží na obchodní politice provozovatele bez ohledu na to, je-li jím úvěrová instituce, anebo nebankovní provozovatel
    2. anonymní samoobslužné technické zařízení (např. prodejní automat, samoobslužná pokladna, parkovací automat) – lze provozovat, jestliže splňuje požadavky stanovené v § 11 odst. 1 zákona o oběhu bankovek a mincí, což mimo jiné znamená, že musí rozpoznat neplatné bankovky a odmítnout je.
  2. Provozování zařízení (nebo sestavy zařízení) pro zpracování tuzemských bankovek
    (např. třídičky tuzemských bankovek ve zpracovatelských centrech nebo stolní počítačky na pokladních přepážkách bank) – jsou-li využívány ke strojovému zpracování tuzemských bankovek přijatých z oběhu před jejich vrácením do oběhu, musí splňovat standardy pro strojové zpracování, což mimo jiné znamená ověřit platnost tuzemských bankovek a platné tuzemské bankovky fyzicky oddělit od tuzemských bankovek neplatných.
  3. Recertifikace (přetestování) zařízení nebo sestavy zařízení pro zpracování tuzemských bankovek a mincí
    1. zařízení, u kterého dojde ke změně, aniž by tím byla provedena změna testovaného SW uvedeného na stránkách ČNB, není nutné recertifikovat (přetestovat). Výrobce má však možnost ověřit si funkčnosti zařízení za podmínek stanovených ČNB (převážně v prostorách ČNB)
    2. zařízení, u kterého dojde ke změně, která spočívá ve změně SW uvedeného
      na stránkách ČNB, musí být recertifikováno (přetestováno). Výrobce standardním způsobem přihlásí zařízení k recertifikaci, která je v tomto případě bezplatná s možností kalibrace zařízení.

Legislativa

  








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688