Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  13.04.2022 07:19:09

Blížící se Velikonoce snižují obchodní aktivitu na trzích (Ranní zpráva z finančního trhu)

Po včerejších březnových datech americké spotřebitelské inflace se dnes dočkáme údajů o růstu cen průmyslových producentů. Dynamika na vstupech byla v březnu zásadním způsobem ovlivněna válkou na Ukrajině a zdražením komodit. Dvouciferný meziroční růst tak dále zrychlil. Tuzemský kalendář hrozí zklamáním, pokud jde o únorový výsledek běžného účtu platební bilance.

Ceny amerických průmyslníků meziročně zrychlují nad 10 %

Válka na Ukrajině a v souvislosti s tím dramaticky vyšší ceny energií a ropy se nutně podepsaly na dalším významném vzestupu cen amerických průmyslových výrobců. Obáváme se nadkonsenzuálního meziměsíčního vzestupu cen o vysokých 1,5 %, meziroční dynamika by pak dále akcelerovala z únorových 10,0 % na 10,6 % o měsíc později. Aktuální inflační tlaky nás tak udrží v očekávání zvýšení základních dolarových úrokových sazeb na nadcházejícím květnovém zasedání o 50 bb. Dolarový úrokový diferenciál pak dále bude podporovat dolar na úkor eura.

Tuzemský běžný účet platební bilance za únor hrozí zklamáním poté, co již byla publikována výrazně horší data bilance zahraničního obchodu. Z pohledu finančních trhů se ale nejedná o zásadní informaci, na kterou by obchodníci měli nějak zásadně reagovat. S blížícími se velikonočními svátky bude na trhu dále ubývat aktivita a klidný kurzový vývoj, který jsme viděli v první polovině týdne, zřejmě bude přetrvávat. Bez odezvy trhu zřejmě zůstane rozhovor guvernéra Rusnoka pro DVTV. Zde uvedl, že „… je pravděpodobné, že budeme úrokové sazby ještě zvyšovat. Nebude to ale nic zásadního. To je v souladu s naším pohledem posledního 50 bodového zvýšení na květnovém zasedání bankovní rady ČNB.

Americká inflace na více než 40letém maximu

Včera zveřejněná březnová inflace v USA dosáhla meziročních 8,5 % a byla tak nejvyšší za více než čtyři dekády. Hlavním viníkem březnového vzestupu spotřebitelských cen o 1,2 % byly hlavně energie. I když byl výsledek v souladu s očekáváním analytiků, trhy se ve světle zkušeností z minulých měsíců obávaly opět vyššího čísla. Na zveřejněné statistiky tak reagovaly celkem významným poklesem tržních sazeb, a tedy oslabením dolaru o zhruba půl centu k 1,09 USD/EUR. Americká seance již ale byla ve znamení dolaru a jeho posílení pod 1,085 USD/EUR. Dolar jako bezpečné aktivum podpořila slova ruského prezidenta Putina, že jednání s Ukrajinou jsou mrtvá.

Na korunovém trhu panoval včera klid. I když se korunové sazby svezly s pádem těch dolarových a eurových, korunu to nijak zásadně nepoznamenalo. Její kurz se včera držel na mezibankovním trhu v poměrně úzkém pásmu mezi 24,42-49 CZK/EUR. Klid panoval i na okolních regionální ch měnách, kde byla ale patrná mírná tendence k jejich posilování.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:44  Týden na akciových trzích: v Praze podividendový propad, ostatní trhy rostly -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:27  Region i euro posilují (Komentář) (26.4.2024) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688