plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  12.04.2022 00:00:00

Nová turistická sezona v Plzni nabídne prohlídky s průvodci do katedrály sv. Bartoloměje, Velké synagogy i do Loosových interiérů

Nová turistická sezona v Plzni nabídne prohlídky s průvodci do katedrály sv. Bartoloměje, Velké synagogy i do Loosových interiérů

Turistické informační centrum města Plzně během letní sezony každoročně pořádá pravidelné prohlídky historického centra. Vedle turistických tras kolem nejvýznamnějších památek ve městě chystá také různorodé tematické prohlídky. Vloni průvodci návštěvníky po delší odmlce zavedli do nově zrekonstruované katedrály sv. Bartoloměje a vzali je i do nové půdní expozice. Letošní novinkou budou prohlídky nově opravené Velké synagogy. Na návštěvu lákají také interiéry od světově známého architekta Adolfa Loose, a to nejen na pravidelné i příležitostné prohlídkové trasy, ale také na kulturní program v podobě zajímavých přednášek. Třešničkou na dortu je Plzeňská muzejní noc, která návštěvníkům nabídne výjimečný audiovizuální zážitek.

Katedrála sv. Bartoloměje (foto: M. Pecuch)

Katedrála sv. Bartoloměje v Plzni (foto: M. Pecuch)

Městská příspěvková organizace Plzeň-TURISMUS prostřednictvím svého Turistického informačního centra každoročně pořádá celou řadu komentovaných prohlídek pro jednotlivce, skupiny i zahraniční turisty na objednávku. K osvědčené nabídce přidává každý rok nějakou novinku. Vloni se návštěvníci po několika letech podívali do katedrály sv. Bartoloměje, gotické perly na náměstí Republiky, která se pyšní nejvyšší kostelní věží u nás. „Letošním zlatým hřebem turistické sezony budou komentované prohlídky Velké synagogy, která je největší synagogou v Česku, druhou největší v Evropě a jednou z pěti největších na světě,“ prozradila Jaroslava Panušková, vedoucí průvodců z Turistického informačního centra města Plzně.

Velká synagoga v Plzni (foto: P. Polák)

Velká synagoga v Plzni (foto: P. Polák)

Rekonstrukce Velké synagogy započala v roce 2019, opravil se také sousední rabínský dům. V jeho suterénu byla nově vybudovaná židovská rituální lázeň mikve, které se věnuje speciální expozice. „Právě do této expozice bude možné nahlédnout během připravovaných komentovaných prohlídek Velké synagogy. Tato prohlídka se bude konat každé pondělí od 15:30 hodin. Prohlídka Velké synagogy a jedné z věží bude v nabídce několikrát týdně. Vstupenky je možné zakoupit už teď osobně v infocentrech, nebo na portálu Plzeňská vstupenka,“ dodala Jaroslava Panušková.

V dubnu se konají také prohlídky katedrály sv. Bartoloměje, a to prohlídky interiéru a prohlídky nové půdní expozice, která vznikla při obnově katedrály dokončené vloni. Během komentované prohlídky se návštěvníci seznámí s historií stavby katedrály, nahlédnou do Šternberské kaple, mohou obdivovat nádherná vitrážová okna a dozví se více o krásném slohu a Plzeňské madoně. Komentovaná prohlídka vedoucí do podkroví zájemce seznámí s historií zvonů a stavby katedrály a zavede je až na ochoz věže.

V nabídce ani letos nebudou chybět oblíbené tematické prohlídky. Jednou z nich je květnová trasa Osvobození 1945, při níž se zájemci podívají na místa v centru města, která hrála při osvobozování Plzně americkou armádou zásadní význam, a dozví se, co se v učebnicích nepíše. Minimálně jednou do měsíce se uskuteční také trasa Báje a pověsti plzeňské nebo Za tajemstvím výzdoby plzeňských domů. Každou sobotu od 14. května do 8. října se pak v 15 hodin koná stálice To nejlepší z Plzně, představující nejvýznamnější památky v Plzni.

Vstupenky na komentované prohlídky jsou k dostání v plzeňských infocentrech (náměstí Republiky 41 a Paluba Hamburk u hlavního vlakového nádraží) a na portálu Plzeňská vstupenka. Více informací na www.visitplzen.eu.

Loosovy interiéry

Návštěvníci se v současnosti mohou vypravit na dva pravidelné prohlídkové okruhy, díky nimž navštíví byt Voglových, byt Krausových a Brummelův dům. „Od dubna se na tyto trasy mohou kromě pátku a soboty vydat i v neděli,“ uvedla Anna Gaierová, která má v příspěvkové organizaci Plzeň-TURISMUS projekt Adolf Loos Plzeň na starosti. „Vloni jsme nabídku rozšířili o příležitostnou prohlídkovou trasu po dosud nezrekonstruovaných interiérech, která zahrnuje byt rodiny Huga Semlera na Klatovské 19 a také apartmán Richarda Hirsche. Ten se nachází v novorenesančním domě Viléma a Marty Hirschových v Plachého 6 a širší veřejnosti se vloni otevřel poprvé. Termíny této trasy jsou už v tuto chvíli uvedeny na našem webu až do konce turistické sezony,“ doplnila Anna Gaierová.

Loosovy interiéry (zdroj foto: Plzeň-Turismus)

Loosovy interiéry v Plzni (zdroj foto: Plzeň-Turismus)

Přednášková sezona v Loosových interiérech začala již na začátku dubna povídáním plzeňského fotografa Petra Poláka, „dvorního fotografa“ Loosových plzeňských interiérů. Pokračovat bude přednáškou Mileny Hasalové o módě a životním stylu – Evropa v módě – odívání starého kontinentu. Jarní přednáškový blok zakončí Karel Zoch, vedoucí Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně, který pohovoří o Loosových principech navrhování a rozdílných přístupech restaurování jeho realizací. Další přednášky jsou naplánované na podzim.

Lákavá bude i Plzeňská muzejní noc, která i letos povede do jednoho z Loosových interiérů. Nevšední audiovizuální zážitek čeká návštěvníky bytu rodiny Huga Semlera. Speciální večerní komentované prohlídky umožní poznat unikátní architekturu v docela jiném světle. „Světelné efekty v režii ateliéru Multilab plzeňské Sutnarky citlivě vyzdvihnou jedinečné prvky interiéru a umocní jejich působivost, čímž zároveň vzdají hold Loosově výjimečné tvorbě. Adolf Loos při navrhování svých realizací rád pracoval se světlem. Jeho vhodná intenzita i odstín dokázaly v interiérech vykouzlit příjemnou atmosféru, použitá svítidla i jejich světelné efekty navíc tvořily originální designové prvky,“ prozradila Anna Gaierová.

Editace textu: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 12. 4. 2022, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688