Mladá Boleslav (mb-net.cz)
Z regionů  |  11.04.2022 00:00:00

V městském divadle v Mladé Boleslavi prožijete šest tanečních hodin

Druhým premiérovým titulem roku 2022 v Městském divadle Mladá Boleslav je hra amerického dramatika a vynikajícího scénáristy Richarda Alfieriho, Šest tanečních hodin v šesti týdnech. Diváci mohli tento komorní titul v režii Petra Mikesky uvidět na premiéře 8. dubna na malé scéně. V hlavních rolích se představili Eva Reiterová a Ivo Theimer, kteří bohatý potenciál těchto rolí naplno využili a svým tanečním i hereckým výkonem publikum velmi potěšili.
Eva reiterová a Ivo Theimer v novince městského divadla. Foto Martina Dvořák Venigerová
Eva Reiterová a Ivo Theimer v novince městského divadla. Foto Martina Dvořák Venigerová
 

 
 
Starší konzervativní žena Lili Harrisonová si přes agenturu s názvem Šest tanečních hodin v šesti týdnech najímá učitele na domácí výuku tance - k jejímu překvapení poněkud výstředního a impulsivního Američana s italskými kořeny Michaela Minettiho. V průběhu šesti setkání jí má představit a naučit šest tanců: swing, tango, valčík, foxtrot, cha – chu a moderní tanec.
Úkol se zdá být už po úvodní hodině pro oba takřka nereálným. Střet dvou naprosto odlišných vesmírů totiž zafunguje jako rozbuška. I přesto, že oba mají společného jen velmi málo, bude mít toto setkání pro jejich životy zásadní význam a smysl. Alfieriho komedie dokazuje, že s brilantním humorem se dá protančit i skrz tak vážná témata, jako jsou samota, smrt, rodinná traumata…, ale hlavně, že naděje na lepší zítřky umírá poslední.
Celá hra se odehrává ve funkčně naznačeném interiéru městského bytu, kde jsou potřeba v průběhu inscenace jen minimální úpravy. A v tomto prostředí oba protagonisté nabízejí pestrý rejstřík nálad, pocitů i vzájemných potyček i souznění a především velmi zdařilé taneční chvíle. Jednotlivé taneční hodiny vždy po odchodu herců ještě završí a pocitově umocní filmová projekce jejich právě ukončených tanečních kreací v doznívající hudbě. Klenutý oblouk vztahu starší ženy a podstatně mladšího učitele tance dokázali mladoboleslavští herci funkčně i uvěřitelně vyklenout od původních zásadních nesphd až po závěrečné oboustranné pochopení a přátelství.
Všechny taneční choreografie vytvořil mladoboleslavským divákům velmi dobře známý tanečník Martin Šimek, který stojí za projektem Roztančené divadlo. Výpravu zajistila Agniezska Pátá-Oldak, dramaturgii Kateřina Suchanová.

Hra, která se stala hitem mnoha světových jevišť, měla premiéru v Los Angeles roku 2001. Od té doby byla přeložena do více než 14 jazyků a hrála se ve více než 24 zemích světa. Česká premiéra se odehrála v pražském divadle Ungelt v roce 2006. Mladoboleslavská premiéra je teprve druhým uvedením tohoto titulu v České republice. Druhá premiéra v Mladé Boleslavi se koná 9. dubna.

 

Šest tanečních hodin v šesti týdnech

foto Martina Dvořák Venigerová
 
Zveřejnil: Pavel Šubrt
Vytvořeno / změněno: 8.4.2022 / 9.4.2022 | Zveřejnit od: 9.4.2022

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688