Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  04.04.2022 14:33:58, aktualizováno 09.04.2022 09:01:15

Dimon (JPMorgan): Hlavní rizikové faktory jsou US oživení po covidu, růst inflace a sazeb a konflikt na Ukrajině


Šéf americké investiční banky JPMorgan Chase Jamie Dimon pojmenoval 3 hlavní rizikové motivy pro vývoj světové ekonomiky v následujících dekádách. Prvním faktorem je oživování americké ekonomiky po covidu, Druhým je růst inflace, který přináší éru rostoucích sazeb. A do třetice je tu konflikt na Ukrajině, který spouští mimořádně silnou humanitární krizi. Souběh těchto faktorů, jež se výrazně odlišují od dřívějších událostí  a zkušeností, v jednom časovém okamžiku vytváří výrazný růst obecné míry rizika. Svět by se na negativní dopady zmíněných motivů minimálně připravit.

Samotný konflikt na Ukrajině spolu s masivními sankcemi vůči Rusku zpomalí globální růst. Negativní dopady se v tomto případě mohou navíc velice snadno a rychle prohlubovat spolu s tím, jak bude vidět či znát konkrétní narušení dotčených dodavatelských řetězců.

Podle Dimona analytici banky aktuálně kalkulují pro ruskou ekonomiku v tomto roce propad do poloviny roku o 12,5%. To by představovalo větší pokles než při krachu v roce 1998, kdy ekonomika země oslabila "jen" o 10%.
Pro eurozónu analytici banky nyní odhadují růst o cca 2% oproti původně odhadovaným 4,5%.
Růst ekonomiky USA by měl letos zpomalit na cca 2,5% oproti původně odhadovaným 3%.
Odhady jsou postavené na základě současně platných sankcí a oproti stávajícími stavu samotného konfliktu. Z tohoto úhlu pohledu se mohou odhady dále i výrazněji měnit. Především u sankcí je stále ještě obrovský prostor pro jejich další navyšování, které může podstatným způsobem měnit jejich efekt a finální dosah. 

Svět bude potřebovat respektive bude vystaven celkové revizi globálních dodavatelských řetězců a to především ve vztahu k energetickým komoditám. Země a bloky nemohou do budoucna být závislé u klíčových komodit na zemích s jinými strategickými zájmy a cíli. Změny či reorganizace dodavatelských řetězců nemusí mít nutně jen negativní povahu a mohou být vnímány jako výrazné příležitosti.

Konflikt na Ukrajině může mít podle Dimona také dalekosáhlé politické dopady, které mohou ohrozit především demokratický svět.

Na adresu Fedu a jeho dlouholeté stimulace trhu prostřednictvím rekordně nízkých či rovnou nulových sazeb Dimon poznamenal, že jako takový tento koncept (fiskální stimuly a QE) fungoval, ale nyní se zdá, že celý proces byl už příliš rozsáhlý a trval až příliš dlouho. Nyní je zřejmé, že Fed musí jednat ve smyslu utahování své měnové politiky. Čím rychlejší bude její růst, tím razantnější musí být korky Fedu. Pokud to centrální banka provede správně, čeká ekonomiku ještě několik let růstu a inflace by se mohla dostat pod kontrolu. Celý proces mohou narušit či ovlivnit nové jednorázové vlivy, které mohou způsobit zvýšenou volatilitu trhů. Takového vývoje by se Fed neměl případně zaleknout a měl by držet svůj směr.
Zároveň by se ale neměla centrální banka bát větší flexibility.

Dimon také komentoval výhled samotné JPMorgan pro tento rok. Banka pro tento rok počítá s růstem nákladů spojených se svými investice z 11,5 na cca 15 mld. USD

V akvizicích banka v posledních 18 měsících vynaložila cca 5 mld. USD. U všech akvizic se počítá s pozitivními výsledky a silnými zisky v řádu několika málo následujících let.

Banka hodlá také rozšiřovat svou mezinárodní působnost a to především díky pokračujícímu rozvoji digitalizace.




K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688