uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  04.04.2022 09:38:08

Jaká „dočasná“ pravidla platí pro vozy s ukrajinskou SPZ?


Mimořádná solidarita občanů vůči běžencům z Ukrajiny je jedna věc a platné předpisy, včetně těch dopravních druhá. Odborníci ÚAMK vysoko oceňují to, co česká veřejnost dělá pro ukrajinské běžence. Zároveň ale platí, že na silnicích, nehledě na naprosto bezprecedentní situaci na východ od nás, platí řada pravidel. Usnadňují jejich chápání a dodržování Ukrajincům státní orgány? Vycházejí maximálně vstříc tamním motoristům? Vědí i čeští motoristé, jak se v některých situacích zachovat?

První je na místě ocenit fakt, že Česká kancelář pojistitelů zavedla  dvouměsíční "dočasné" pojištění pro ukrajinské motoristy, kteří přijíždějí na naše území nebo jím projíždějí. Nicméně například Polsko našlo i jinou variantu, byť v první fázi jen na měsíc. Jde o to, že běženci-motoristé přímo při vjezdu do země dostanou bezplatně konkrétní zelenou kartu. Tudíž v případě nehody zná domácí řidič číslo pojistné smlouvy, ví, na koho se má obrátit, atd.

Asi nebude také pro policii jednoduché, jak se vždy dorozumět, nebo identifikovat, zda je ukrajinský vůz ještě pojištěn díky České kanceláři pojistitelů (datem začátku pojištění je zjevně datum přestupu české hranice). Po oné dvouměsíční době, jestliže si Ukrajinec vůz nepojistí, může mu být uložena jak pokuta od 5 do 40 tisíc korun, tak zadržen technický průkaz. Přinejmenším takové jsou předpisy. Jsou o tom tito motoristé dostatečně a jasně, v jejich jazyce, informováni? To je otázkou. Česká kancelář pojistitelů zvažuje i možnost prodloužení své současné dvouměsíční akce. Definitivní podobu by měla daná pravidla dostat do 30. dubna.

Co je tedy pro českého motoristu v případě havárie s ukrajinským vozem jednoznačné? Českému motoristovi nezbývá v případě nehody s ukrajinským nic jiného, než přivolat k události policii, aby dál mohl celou věc řešit. Samozřejmě stejně jako v případě nehody v zahraničí, jestliže český motorista nerozumí tomu, co přesně říká ukrajinský účastník nehody, měl by sice podepsat protokol, ale s jasným a jednoznačným upozorněním na pasáže, kterým nerozuměl. 

Další otázkou běženců na cestě do bezpečí je dálniční známka. Ta je vozidlům s ukrajinskou SPZ odpuštěna. Stejně jako po dobu nouzového stavu českým vozidlům s humanitární pomocí. To ÚAMK vysoce oceňuje. Co ale po skončení nouzového stavu? Bude to platit i nadále? Je na místě včas motoristy o budoucích krocích informovat.    

Pro běžence může být matoucí, že v některých českých městech mohou zdarma parkovat na placených parkovištích, což není totéž, jak stát bezplatně na vymezených stáních například pro rezidenty. V tomto případě se totiž dopouštějí přestupku. Vědí to? 

Nemůžeme se divit, pokud přijíždějí ukrajinská auta do ČR bez velkého technického průkazu, při útěku měli postižení válkou zcela jiné starosti, než hledat ve válkou zasažených oblastech právě tento dokument. Ovšem české předpisy hovoří o tom, že vůz bez platné technické kontroly nemůže být na veřejných komunikacích provozován. Co s tím? Prozatím podle zástupců ministerstva dopravy nebudou po dobu půl roku tento fakt kontrolovat a vyvozovat postihy. Znamená to, že ukrajinská auta mohou po dobu 6 měsíců jezdit po českých silnicích bez registrace. Ovšem následně už bude registrace nezbytná, a její podmínkou je technická prohlídka vozidla. Tedy návštěva STK a splnění českých, potažmo evropských podmínek technického stavu vozidla.

Další, co může ukrajinské motoristy zaskočit, je fakt, že v případě, že si koupí vůz v ČR, a nemají adresu pobytu, dostanou pouze „vývoznístátní poznávací značku, jejíž platnost je ovšem maximálně tři měsíce. Co potom?   

Jak experti ÚAMK naznačují, otazníků je dlouhá řada, a je na místě je řešit velmi urychleně, aby po vstřícném přivítání utečenců v České republice nenásledovaly zklamání a problémy. 

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

29.02. 14:04  Mýto (Antonín Zimmer)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688