Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.04.2022 10:47:26

Pražská burza, pod vlivem akcií ČEZ, zažila nejlepší týden za 2 měsíce. Akcionářské změny hned u třech titulů

  • na letos nejvýkonnější akcie CZG se dotáhly akcie PHOTON ENERGY
  • Nadace ERSTE nadále navyšuje podíl v bankovní skupině ERSTE
  • UBS se na pouhý den stala jedním z největších akcionářů společnosti Avast
  • MONETA má (staro)nového kvalifikovaného akcionáře

Pražská burza dále maže ztráty způsobené na přelomu února a března invazí Ruska na Ukrajinu. Index PX si v týdnu výrazně polepšil o takřka 2 %, když zakončil nad 1 373 body. Nicméně zmiňovaný značný optimismus zdaleka nepocházel z celého trhu. Výkonnost indexu překonaly jen 2 emise.

Vítězem týdne se staly akcie PHOTON ENERGY, které jakoby s termínem začaly reagovat na již dřívější oznámení s účinností od 1. dubna přechodu prodeje vyprodukované elektřinyMaďarsku za spotové denní ceny. Začít tedy zde více profitovat z podstatně vyšších cen oproti dřívějším výkupním „garantovaným“ kontraktům.

Právě přetrvávající vysoké ceny elektřiny evidentně dále hnaly nahoru akcie ČEZ, které se ocitly na nových již téměř 11letých maximech. Titul vzhledem k své aktuálně 21,6% váze v indexu PX nejvýrazněji v týdnu podpořil pražskou burzu. A svou letošní výkonností je zároveň i hlavní brzdou ztrát dosud přetrvávajících ztrát indexu od počátku roku.

 

Trh solidně podpořily ještě váhově silné akcie ERSTE. Zveřejněná aktuální akcionářská struktura bankovní skupiny naznačuje, že Nadace ERSTE nejspíše dále přikoupila akcie. A to relativně ve velkém, když její podíl se oproti 5,95 % z 28.3. o den později zvýšil na 5,99 %. To by indikovalo nákup asi 170 tis. akcií ERSTE. Připomenout lze, že od začátku roku zatím nadace oznámila nákup v souhrnu 400 tis. akcií ERSTE.

Třetí týden v řadě si dále polepšily akcie MONETA, když zprávy z PPF potvrdily pokračující přípravné kroky k navýšení kapitálu. Mezi kvalifikovanými akcionáři se po čtvrt roce objevila zpět švýcarská UBS. Regulátorovi nahlásila podíl 1,75 %. Většinu však díky navázaným finančním instrumentům na akcie MONETA.

Třetí týden v řadě si polepšily také akcie PHILIP MORRIS, které po zveřejnění hospodářských výsledků, potažmo návrhu dividendy zaznamenaly nová téměř 4letá maxima. Všechny zisky však neudržely.

indexu PX byly v týdnu nejztrátovější akcie PILULKA, které v něm však mají zanedbatelnou váhu. Nejvíce nicméně odepsaly, již mimo index stojící, akcie Avast. A při pohledu do domovského Londýna by měl být výsledek ještě horší. Na pražské burze zkrátka na titulu vlastně přetrvává větší optimismus, když se už řadu dní obchodují i s více než 2 prémií. Jakoby domácí investoři nechtěli věřit v udržení posílené korunylibře, která se dostala pod hranici 29. Díky přiděleným akciovým odměnám pro dřívějšího finančního ředitele Philipa Marshalla se zvýšila emise. Avast má zkrátka aktuálně vydáno přes 1,04 mld. akcií.

U titulu možno také zmínit zajímavé transakce ze strany UBS. Ta nejprve oznámila k 29.3. skokové získání výrazného více než 7,4 % podílu, aby o den později nahlásila pokles zpět na „nulu“. Překvapivé je, že žádný jiný akcionář změnu podílu nenahlásil…

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688