Patria (Patria Finance)
Komodity  |  31.03.2022 16:37:08

Putin: Zahraniční kupci budou od pátku platit za plyn v rublech. Nenecháme se vydírat, odpovídá Evropa

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal dekret, podle kterého musejí zahraniční kupci od pátku platit za ruský plyn v rublech. Prohlásil rovněž, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny. Francouzský ministr financí Bruno Le Maire a německý ministr hospodářství Robert Habeck odmítli nový požadavek prezidenta Vladimira Putina. Podle nich jde o nepřijatelné porušení smluv a vydírání. Na zprávě ztrácejí dosavaní zisky akciové trhy napříč Evropou i ve Spojených státech.

"K nákupu ruského zemního plynu si musejí otevřít rublové účty v ruských bankách. Z těchto účtů se budou uskutečňovat platby za dodaný plyn," citovala Putina agentura Reuters.

Německo a Francie se podle ministrů připravují na zastavení dodávek plynu z Ruska, uvedla agentura AFP. Německý kancléř Scholz také s rakouským kolegou Nehammerem odmítají platby za plyn v rublech. Scholz řekl, že je na Putinovi, jak se nyní zachová.

Putinův dekret stanoví mechanismus, podle něhož mají kupci převést zahraniční měny na zvláštní účet u ruské banky, která jim následně pošle rubly k uskuteční platby za plyn. "Pokud se takové platby neuskuteční, budeme to považovat za nesplnění povinnosti ze strany kupce se všemi důsledky. Nikdo nám nic neprodává zadarmo a ani my nehodláme dělat charitu. To znamená, že stávající kontrakty budou zastaveny," varoval Putin.

Západní vlády a podniky již dříve přechod na platby v rublech odmítly a označily jej za porušení smlouvy. Rusko je důležitým dodavatelem energetických surovin do Evropy. Tyto dodávky jsou nejsilnější pákou, kterou může Putin využít v boji proti sankcím, jež na Rusko uvalují západní země kvůli útoku na Ukrajinu, píše agentura Reuters.

 

Habeck k tomu na dnešní tiskové konferenci s Le Mairem řekl, že smlouvy musí být dodrženy. A smlouvy s Ruskem s platbou v rublech nepočítají. Na dodržení smluvních závazků upozornil i Le Maire.
 

"Pro nás je důležité nenechat se od Putina vydírat," řekl Habeck.
 

"V žádném případě nebudeme souhlasit s tím, aby se za dodávky plynu platilo jinou měnou, než jaká byla smluvně dohodnuta," řekl Le Maire. Připomenul, že země skupiny G7, mezi které patří i Francie, trvají na platbách za plyn podle stávajících dohod.

Oba ministři prohlásili, že Německo s Francií jsou odhodlány energeticky chránit nejen domácnosti, ale i firmy. Habeck uvedl, že nutné je v případě sporů s Ruskem postupovat jednotně a že Moskvě se nepodaří jednotu Západu narušit. Oznámil rovněž, že Rusko bude čelit novému souboru sankcí za invazi na Ukrajinu a že tato odvetná opatření nejsou poslední.

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688