army.cz (MO ČR)
Armáda  |  30.03.2022 02:00:00

Pyrotechnici likvidovali výbušniny společně s chemiky

Každý rok instruktoři Toxic Shell připravují celou řadu scénářů, které vychází z aktuální situace ve světě. „Dostaneme např. hlášení z důvěryhodných zdrojů, že podezřelá osoba zanechala na nádraží Tisá zavazadlo. Kvůli hrozbě IED (nástražného výbušného systému) se k němu nikdo nesmí přiblížit a čeká se na příjezd specialistů,“ popisuje jednu z možných situací CBRN (Chemical, Biological, Radiological and Nuclear) specialista roty EOD 152. ženijního praporu rotmistr P. L. K tomu dodává, že když se jedná o tzv. chemické IED, je tam sice výbušnina, ale ta má za úkol pouze rozptýlit nějakou nebezpečnou chemickou, biologickou či radioaktivní látku.

Nejprve robot, pak specialista

Při zásahu přichází nejprve na řadu pyrotechnici, kteří díky speciálnímu EOD vybavení a přístrojům mohou bezpečně vyhodnotit výchozí situaci. „Snažíme se eliminovat riziko zranění, takže prvotně používáme průzkumné prostředky např. robota s přístroji. Standardně na něm máme připevněné tři detektory na rozlišování chemických, biologických a radioaktivních látek,“ upřesňuje využití speciálního EOD vybavení kapitán Marek Pražák, náčelník skupiny přípravy k identifikaci hrozeb CTIP (Centrum technické a informační podpory) 15. ženijního pluku.

V současné době disponují ženisté třemi roboty – Talon je největší, pak Dragon Runner 10 a 20. Díky jejich kamerám a detekčním přístrojům má operátor okamžitý přehled. „Může pak potvrdit nebo vyvrátit hrozbu nástražného systému. Zjistí, zda je prostor kontaminovaný. Na dálku může i přerušit iniciační řetězec např. přestříhnutím drátu apod.,“ přibližuje další výhody využití průzkumného prostředku kapitán Pražák. Zároveň dodává, že pyrotechnici mají za úkol primárně zneškodnit výbušný systém. „Pokud nám průzkum ukáže, že množství nebezpečné látky je mizivé a není škodlivé, můžeme na dálku nálož odpálit. Když ale hrozí zamoření většího území a ohrožení osob, musí přijít na řadu pyrotechnik osobně a ručně výbušný nástražný systém zlikvidovat,“ vysvětluje běžný postup rotmistr R.M., zástupce velitele týmu CBRND roty EOD, 152. ženijního praporu. Jakmile ženisté dokončí svoji práci, je další postup už v rukách chemiků, specialistů z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce.

Propojení s IZS

Letos se do výcviku zapojili kromě vojáků Armády České republiky i zástupci IZS (Integrovaný záchranný systém). Instruktoři mohli využít výcvikové prostory místního záchranného hasičského sboru. Kromě toho se do scénářů zapojili i policisté. „Kdyby nastala reálná situace, že se opravdu někde najde nastražený výbušný systém s nebezpečnou látkou, nebyli bychom tam jen my, ale i spousta dalších složek. Hasiči kvůli likvidaci průmyslových toxických látek, zdravotníci v případě kontaminace biologickými látkami, nebo policisté na uzavření prostoru atd. Je to propojený systém a je důležité, aby všichni spolupracovali,“ dodává zástupce velitele týmu CBRN.

]]>
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688