Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  30.03.2022 00:00:00

Asistenční centrum v Příbrami se přesune na novou adresu. Krajská centra budou mít nově omezenou provozní dobu

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Příbrami se přesune z Kulturního domu do bývalé budovy Rudných dolů na adrese náměstí T. G. Masaryka 121, rozhodl dnes na svém zasedání krizový štáb Středočeského kraje. Současně všechna regionální středočeská KACPU omezí od 1. dubna svou provozní dobu. Nově budou centra otevřena od 07:00 do 21:00.

 Krizový štáb Středočeského kraje dnes potvrdil rozhodnutí přestěhovat Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Příbrami z Kulturního domu do bývalé budovy Rudných dolů na adrese náměstí T. G. Masaryka 121. Pro služby uprchlíkům bude od 1. 4. využit jednací sál zastupitelstva města Příbrami. Zastupitelstvo bude poté zasedat provizorně v Kulturním domě, kam se díky přestěhování vrátí také naplánované kulturní akce. Stěhování centra proběhne zítra ve večerních a nočních hodinách. „Jsem vděčná, že se podařilo zřídit KACPU v Příbrami v době největšího náporu migrační vlny v prostorách Kulturního domu. Nyní již není nezbytné rušit naplánované akce a mohou být využity menší prostory. Kulturnímu domu i vedení města patří velký dík,“ uvedla po jednání štábu hejtmanka Pecková.

Stěhování příbramského KACPU je dle starosty města Příbram z důvodu dlouhodobě nasmlouvaných a překládaných akcí nutné. „Přestěhování je nezbytné, po dvouleté pauze v oblasti kultury není možné rušit další dlouhodobě nasmlouvané a někdy i několikrát překládané akce. Kulturní dům bude opět plný kultury a od dubna budou v estrádním sále probíhat všechny naplánované akce. Hned 2. dubna zde budou koncertovat Horkýže Slíže a na 9. dubna jsou naplánovány Velikonoce v Divadle, akce, která má nahradit neuskutečněné Vánoce v Divadle,“ dodal starosta Příbrami Jan Konvalinka.

Rozhodnutím krizového štábu pak také všechna regionální středočeská KACPU omezí od pátku 1. dubna svou provozní dobu. Nově budou v Kutné Hoře, Příbrami i Mladé Boleslavi fungovat od 07:00 do 21:00. Mimo tuto dobu budou příchozí uprchlíci ubytováni v nouzovém přístřeší, aby následně mohli v pracovní době projít odbavením. „Prioritou nyní je administrativa kolem ubytování uprchlíků. Od pondělí fungují na krajském úřadě dva týmy, které kontaktují komerční ubytovatele a připravují podklady, aby s nimi mohly být uzavřeny smlouvy o ubytování uprchlíků,“ doplnila hejtmanka Pecková.

 Komerční ubytovatelé, kteří ještě nejsou se svými kapacitami nahlášeni v systému databáze humanitární pomoci, tzv. HUMPO, se mohou také registrovat prostřednictvím formuláře na webových stránkách kraje na odkazu ZDE.

Celkem už tři regionální středočeské KACPU odbavila 18 708 osob. Za úterý to bylo v Kutné Hoře 80 osob, v Mladé Boleslavi 137 a v Příbrami 79. Za včerejšek pak zařizovali pracovníci center ubytování 35 osobám.

 Nejvytíženější je nadále KACPU v Kongresovém centru Praha, které zřídil Středočeský kraj společně s hlavním městem. Za úterý jím prošlo 982 osob a celkově od počátku jeho fungování už 60 854. I toto centrum čeká přesun. Do 14. dubna se přestěhuje do bývalého sídla Komerční banky ve Vysočanech, které zdarma zapůjčila developerská společnost Central Group. Kapacita nového centra bude proti nynějším prostorám asi tříčtvrtinová, denně tam bude moci být odbaveno až 2700 lidí. A i toto centrum omezuje otevírací dobu. V provozu bude mezi 07:00 a 21:00 s tím, že poté budou do půlnoci pracovníci dokončovat odbavení již přítomných uprchlíků. Lidé, kteří dorazí mimo otevírací dobu, budou moci noc přečkat v nouzovém přístřeší.

 Aktuálně bylo vydáno v Česku přes 245 tisíc speciálních víz pro uprchlíky z Ukrajiny, celkem 35 837 z nich má adresu pobytu ve Středočeském kraji.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688