kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  30.03.2022 00:00:00

Liberecký kraj: Archeologové odkryli při rekonstrukci krajské silnice hrob vojáků z prusko-rakouské války. Přemístí jej

30. 03. 2022
 

Zajímavý objev učinili archeologové v rámci rekonstrukce krajské silnice číslo II/268 z Mimoně na hranici kraje. Kvůli úpravě trasy silnice v zatáčkách nad Horní Krupou, kde se vozovka rozšíří, je nutné přemístit jeden z pomníků prusko-rakouské války, která tudy roku 1866 prošla. Během odstraňování pod ním archeologové odkryli hrob dvou vojáků.

„Podle původního nápisu na pomníku by měli být v tomto hrobu pochováni rakouský polní myslivec a husar z pluku Liechtenstein,“ zmínil Petr Jenč, archeolog a speleoantropolog Vlastivědného muzea a galerie v České Lípě. „Při silnici mezi Kuřívody a dnešní Horní Krupou se nachází 13 hrobových pomníků rakouských vojáků, jež padli 26. června 1866 v bitvě u Kuřívod.“

„První mrtvý byl pohřben na zádech s levou rukou na hrudi a pravou podél těla. Poškození lebky připouští možné sečné zranění. V oblasti hrudníku jsme nalezli kostěné knoflíky. Druhý ležel na břiše s rukama zkříženýma za zády. U obou zemřelých byl nalezen zatím neurčený kovový předmět,“ popsal Vojtěch Novák, archeologický terénní specialista a vedoucí historického oddělení Vlastivědného muzea a galerie.

Kvůli stavebním úpravám, během nichž se na daném místě rozšíří trasa silnice o stoupací jízdní pruh pro pomalá vozidla, bude přemístěn pomník zhruba o deset metrů dál. „Předběžně počítáme s tím, že pod něj ostatky v budoucnu opět uložíme. Nyní však nálezy čeká laboratorní ošetření, kosterní pozůstatky budou podrobeny antropologické analýze, v ideálním případě též analýze DNA,“ dodal archeolog Jenč.

Současná druhá etapa rekonstrukce komunikace je nyní v plném proudu. „Silnice je uzavřena od 21. března. Pokud vše dobře půjde a podaří se před příští zimou položit asfaltové povrchy, skončí v závěru listopadu tohoto roku,“ informoval Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy. Cena je nyní vysoutěžena a podepsaná smlouva na zhotovitele stavby je za 64 milionů korun, ale vzhledem i nárustu cen vstupních materiálů je možné, že se v průběhu stavby navýší. „Již nyní je přislíbena dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, jejíž celková výše by měla představovat 81,4 milionu korun,“ doplnil Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

IROP + Min. místní rozvoj

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688