Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  28.03.2022 16:44:14

Sedm set tisíc na podporu poutního turismu schválilo krajské Zastupitelstvo

Zastupitelstvo Středočeského kraje schválilo dotaci ve výši 700 tisíc korun pro spolek Svatá Ludmila 1100 let, který bude koordinovat aktivity směřující k rozvoji poutního turismu v regionu. V úterý 22. března podepsal Středočeský kraj se spolkem Svatá Ludmila 1100 let memorandum o spolupráci. Obě strany se dohodly na podpoře poutní turistiky a na propojování tradičních poutních míst a stezek ve středních Čechách.

Podpisem memoranda jsme potvrdili naši snahu podpořit ve Středočeském kraji rozvoj poutního turismu,“ říká Václav Švenda, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu. „Poutnictví je fenomén, který má v naší civilizaci staletou tradici. Poutníci, pěší turisté, lidé, kteří při svých výletech krajem hledají další rozměr,“ rozvádí myšlenku poutnictví radní Švenda a zároveň upřesňuje: „Produkt poutního turismu není primárně zacílen na společenství věřících, naší snahou je nabídnout lidem zážitek i v další rovině, než je obdivování krásné přírody, nebo snaha nachodit co nejvíce kilometrů.“ Při podpoře poutní turistiky bude kladen důraz na soulad s krajinou a jejími sociokulturními fenomény, na individuální prožitek poutníka a udržitelné formy cestování. Snahou kraje je propojovat tradiční poutní stezky a poutní místa na území Středních Čech a nabízet turistům také další program v okolí tras nebo například ubytování v lokalitě.

Spolek Svatá Ludmila 1100 let bude zaštiťovat a koordinovat aktivity v rámci rozvoje poutního turismu na území Středočeského kraje, a to vždy v koordinaci se zájmy Středočeského kraje. Bude aktivně šířit povědomí o českých světcích, významných osobnostech českých a evropských dějin na území Středočeského kraje a bude do procesu navracení poutní turistiky mezi atraktivní způsob trávení volného času na území Středočeského kraje zapojovat i další partnery. Předpokládá se spolupráce spolku s oblastními a lokálními destinačními managementy na popularizaci tématu turismus se zaměřením na místa spojená s významnými osobnostmi českých a evropských dějin a symbolickými místy spojenými s českými světci, dále také zaškolení pracovníků oblastních destinačních managementů a příspěvkových organizací zřizovaných Středočeským krajem v oblasti kultury a cestovního ruchu do tématu čeští světci. Spolek se rovněž zavázal zorganizovat konferenci na téma "Putování za kořeny", na které bude participovat také Středočeská centrála cestovního ruchu. Dalšími aktivitami spolku budou například distribuce putovní výstavy s tématem českých světců či vývoj 2 webových stránek projektů – České nebe a produktu poutního turismu Putování ke kořenům. Zároveň by měl spolek zajistit slavnostní otevření prodloužení Svatoludmilské stezky z Vranova u Brna na Levý Hradec.

Produkt poutního turismu bude spolek pilotně a primárně realizovat na území Středočeského kraje. Aktivity spolku na území Středočeského kraje budou směřovat k posílení úcty k národním patronům a historii, k rozvoji poutního turismu a cestovního ruchu, k rozvíjení tématu národní identity, ke kulturně-historické osvětě a k vytváření hodnotnějšího kulturního a životního prostředí pro současné i budoucí generace.



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688